用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 1 year GCSE course
樓主: tstars
go

[英國] 1 year GCSE course   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實好簡單,唔係單純諗考唔考GCSE嘅問題,而係8個月嘅課程能夠預備呀仔考幾多個科目? 會考邊幾個科目?呢幾個科目預期考到乜嘢成績?

tstars 發表於 21-10-28 14:49
回覆 adobee 的帖子

我小朋友一直想讀醫科,所以佢知OIC/Cardiff頗辛苦都想入,我想從旁幫下佢揾多d資料。 ...

有一點甚少人提,Cardiff 在威爾斯,是行舊制(不知會改新制?),會考AS,有確定成績俾人睇。若沒有GCSE ,都有AS成績。

OIC 是在英格蘭,是新制,沒有AS,沒有GCSE,便沒有成績俾人睇。

小女同學當年報UCAS 時,就是已有科數學是A*,有些少着數。 (不知現時情況是否一樣)

sixlau 發表於 21-10-30 13:14
我情況同你一模一樣。小朋友上星期考左一間Year 12, 佢話都好深,依家想報Year 11。問過幾間學校,都話如 ...

小女在中四10月時考Sixth Form 入學試,沒有一間考得好.據了解,大部份要在中四下學期才教,最終都有三間Offer。考GCE 也成績很好,不要比入學試嚇怕。

回覆 sixlau 的帖子

妳小朋友都是中四嗎?

回覆 kls12 的帖子

妳囡囡都是讀左1 year gcse course? 報幾多科?謝謝

tstars 發表於 21-11-1 00:55

妳囡囡都是讀左1 year gcse course? 報幾多科?謝謝

沒有,在香港讀完中四便去英國讀GCE.

tstars 發表於 21-11-1 00:52

妳小朋友都是中四嗎?

係呀。不過佢9月出世 ,agent話報year 11同year 12都得。我小朋友自己想讀Year 11

好叻囡呀,希望我仔仔都可以咁叻就好啦😅

中四真係好鑑介,讀唔讀2年gcse, 又怕直入A level跟唔上......真頭痛

tstars 發表於 21-10-27 18:49
麻煩各位請幫忙比意見
我小朋友讀緊中四,希望大學可以入醫科,而家係Band 1學校考中上,本來想讀完中五先 ...

你個agent應該揾笨

tstars 發表於 21-11-1 23:32

中四真係好鑑介,讀唔讀2年gcse, 又怕直入A level跟唔上......真頭痛 ...

你孩子今年中四, 其實只擔心IGCSE問題 ,你一樣可報考英國Sixth form , 其實可以在香港報考IGCSE ,你可以問問現在讀的中學有沒有這安排,沒有的話都可自己去報考 , 上去香港考試局看看 , ITS is Edexcel Academic Centre都可報考 , 如果你孩子在香港成績都OK , 絕對可應付到 。

kls12 發表於 21-10-31 16:10
有一點甚少人提,Cardiff 在威爾斯,是行舊制(不知會改新制?),會考AS,有確定成績俾人睇。若沒有GCSE , ...
For 2021 exam, 在當地讀 sixth form 的朋友告之,Wales 都已經改用了新制。幾時開始改就唔清楚。至於 AS exam, England 和 Wales 的 Y12 學生都可以繼續考,只是不會再計分入去 Y13 考的 A Level exam.

giver 發表於 21-11-2 01:20
For 2021 exam, 在當地讀 sixth form 的朋友告之,Wales 都已經改用了新制。幾時開始改就唔清楚。至於 AS e ...

謝謝你的資訊。
有時,不是你想考便可以考。當年小女間中學便不贊成考AS,説會影響學習。
有一位和小女報U同一科的Cardiff 學生,PG是一樣,很早期便有Interview及Offer,小女在後期才有,雖然最終都有Offer,但擔心多了個多月。我們的估計,是有沒有考AS的分別。
若現時全是新制,又想考一間較好的大學,不妨問一下間中學,是否會報AS,也是一個決定因素。

學校不會報AS, 所以agent話如果有GCSE成績較容易攞到大學CO, 因為d大學會喜歡有gcse成績多過用PG喎。

回覆 katrinafu 的帖子

其實gcse year 1 課程深度係咪大概等於香港中四程度呢? Thanks

tstars 發表於 21-11-2 13:47

其實gcse year 1 課程深度係咪大概等於香港中四程度呢? Thanks ...

其實1年制igcse 課程係點我真係不知 也沒研究 , 但我識幾個朋友孩子完成中四都去了英國讀Sixth form , 他們都在香港報考了igcse ,而且他們都應付到 ,成績都不錯 。
所以先提及你 不用讀多一年igcse 課程, 直接讀Sixth form , 但又有igcse 成績 。
要睇你的心態是怎樣 , 你想孩子讀一年igcse 當適應環境 ,又可以有個考試的 ,金錢上都沒問題的 ,咁都可以 過去讀一年 。
但如果只是為了一個igcse 成績 , 那就香港都可以考試啦 , 上網搵D past paper 睇下 ,睇下識唔識做 ,能否應付到囉。

明白,thank you very much🙏

回覆 tstars 的帖子

要留意GCSE同iGCSE係兩個唔同嘅試,雖然syllabus有overlap嘅地方,亦有好多唔同。最重要係認受性唔同,有部分大學部分學科(明或暗示)唔接受iGCSE成績代替GCSE成績。例如考咗iGCSE英文無用,都係要再考IELTS。我仔四年前喺香港考咗iGCSE extended maths攞埋A*,出年佢Y11都係要考多次GCSE maths,因為學校唔認可。
我唔評論會唔會有咗GCSE或者iGCSE成績對入大學有冇幫助,因為我認為根本無人可以好肯定咁講。有考嘅入咗梗話有用,冇考嘅入咗梗話唔使。Agent/學校梗係咁sell,你讀多一年,佢賺多一年錢。至於喺香港考返幾個iGCSE對報醫有冇幫助就見仁見智,問題係就算你認為有用,咁考咩科,考幾多科先叫做有幫助,同究竟夠唔夠時間準備呢?

wloi 發表於 21-10-28 15:35
你會唔會安排個仔去參加醫院的summer attachment睇下係咪真喜歡從醫(亦可寫落personal statement)?我細女 ...

想問,中學生可以有何渠道搵牙科attachment?謝謝你

Augesttime 發表於 21-11-3 17:32
想問,中學生可以有何渠道搵牙科attachment?謝謝你

我問幫我女睇牙的牙醫..只係了解下牙醫工作,考慮係咪真係想讀牙科..無咩特別日程,只係觀察牙醫工作
‹ 上一主題|下一主題