用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 1 year GCSE course
go

[英國] 1 year GCSE course  

麻煩各位請幫忙比意見
我小朋友讀緊中四,希望大學可以入醫科,而家係Band 1學校考中上,本來想讀完中五先去英國讀A level, 但agent建議我讀完中四過去UK讀1年gcse course先再讀A level, 佢話大學醫科好多時會睇埋gcse成績,我怕前後得大概8個月時間去考gcse7科會否很難可以攞到好成績?另外, Oxford International College 既1 year gcse course大家覺得ok嗎?
感謝意見

tstars 發表於 21-10-27 18:49
麻煩各位請幫忙比意見
我小朋友讀緊中四,希望大學可以入醫科,而家係Band 1學校考中上,本來想讀完中五先 ...

中四 = Y11 考 GCSE
中六 = Y13 考 AL
完中五去讀1年考 GCSE 用多兩年?

回覆 Poyau 的帖子

原來plan讀完中五去讀A level, agent建議唔讀中五,讀完中四去讀1 year gcse course先再續A level,但gcse讀8個月考7科仲要好成績會否太難?請給意見, 謝謝

tstars 發表於 21-10-27 19:25

原來plan讀完中五去讀A level, agent建議唔讀中五,讀完中四去讀1 year gcse course先 ...

請問GCSE那7科 DSE有無修讀?
ESL + Maths  + FM ?
Phy + Chem + Bio ?
中文 ?

回覆 tstars 的帖子

完全唔係咁計。英國學校入學先睇年齡,如果入學個年9月1日足16歲就應該讀Y12(無論香港係讀到中四或者中五)。如果小朋友8-10月出世就可能讀高或者讀低一年,私立學校校長有酌情權。

考醫科都唔一定要GCSE成績,有好多香港學生讀完中四直入Y12都可以入到。

GCSE課程唔算難,不過要睇讀邊7科。我相信一般香港學生讀完中四考數理科目難度唔算高,不過英文或者其他個幾科課程範圍可能同香港有頗大分別,難度因人而異。考得好當然可能對報醫有少少幫咗(未必好大),但係都要承擔一兩科失手會唔會仲影響咗自己將來嘅application。

如果讀1 year gcse會報: Maths,  Chem, Bio, Phy, Eng, Chinese, Additional Maths

DSE沒有修Phy, FM
謝謝你

tstars 發表於 21-10-27 20:14
如果讀1 year gcse會報: Maths,  Chem, Bio, Phy, Eng, Chinese, Additional Maths

想大學讀醫科 通常 AL 修 Chem
再加 Maths / FM / Phy / Bio
未必要先考 GCSE
GCSE 中文 對入大學無幫助
GCSE 英文 可以 IELTS 代替

多謝大家意見因為我一心打算plan比小朋友去讀A level, agent突然建議讀1 year gcse course,  搞到我不知點算好....又怕唔讀影響日後報讀醫科。中四讀Chem, Bio, Econ, 如果OIC 1 year gcse course要讀埋Phy, FM

我小朋友都係中四, 因為佢4月出世, 所以下年9月就去讀SIXTH FORM (A-LEVEL), 你小朋友係咪9月後出世? 咁,可以中五後先去讀SIXTH FORM.
我聽講入大學唔一定要IGCSE/GCSE 成績(我唔清楚醫科係咪有好D), 不過有就唔洗只靠PREDICTED GRADES, 所以我今年香港幫佢報左D IGCSE, 唔知有冇用, 不過橫掂都要幫佢BRIDGE GCSE個GAP, 所以考埋.

回覆 siumimama 的帖子

我小朋友2月出世, Cardiff interview叫我小朋友報下年9月A level, 情況同妳一樣,我自己鐘意OIC, agent叫我報OIC下年9月1 year gcse course, 佢話基礎好d喎又話對報醫好d。我怕下錯决定,所以想請教大家。

tstars 發表於 21-10-27 20:34

多謝大家意見因為我一心打算plan比小朋友去讀A level, agent突然建議讀1 year gcse cou ...

不用客氣
AL 可考慮 Maths + DSE 3科選修
讀4科可 NJ 報埋 港大/中大醫科

回覆 beastiebistro 的帖子

謝謝妳因為中四讀Chem, Bio, Econ. 如果讀1 year gcse course要讀埋phy, additional maths. 8個月要考好gcse,真係心大心細唔知報唔報好😪

回覆 siumimama 的帖子

請問妳妳小朋友是自修然後自己報考嗎?請問可否分享些資料給我呢?其實要報幾多科呢?在考試局報考嗎?請問IGCSE是2年課程對嗎?謝謝你分享

tstars 發表於 21-10-27 18:49
麻煩各位請幫忙比意見
我小朋友讀緊中四,希望大學可以入醫科,而家係Band 1學校考中上,本來想讀完中五先 ...

諗住報香港嘅醫學院? 還是英國嘅醫學院? A-Level會讀邊幾科?

回覆 bbbusy 的帖子

想係英國讀,但怕外國學生學位少,所以會報埋香港大學。A level打算讀Chem, Bio, Maths, Econ

GCSE中文完全無用,不如唔考。無讀開Physics都要用啲時間。不過我認為重點都係英文,我唔知你小朋友英文如何(記住GCSE英文無論課程、考試範圍同考試模式都同香港唔同)。萬一考得唔好會唔會反而影響咗報讀醫科呢?因為你無得選擇唔遞交GCSE成績,即係考咗(無論考得好唔好)都要呈報。

我就唔會做(對報醫唔大幫助)但係又有機會有反效果嘅嘢。

多謝大家幫忙因為agent突然建議1 year gcse course, 打亂我陣腳, 又叫我盡快决定,所以我要麻煩大家, 再次多謝各位媽咪

回覆 beastiebistro 的帖子

我都驚,因為要讀番phy加additional Maths. 一陣考出黎成績麻麻就真係自找麻煩。好似要賭一舖甘feel😓但唔知OIC A level會唔會好難收生呢?因為agent話gcse收生相對容易。

咁一定啦,因為可以收多你一年錢...