用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人最近用HK speed post 寄物資去英國
樓主: eehhmm
go

[英國] 有冇人最近用HK speed post 寄物資去英國  

LoveChild 發表於 21-11-16 16:33
係唔係最多只可以填8項? 我填了8項之後, 佢無得俾我再加

我通常同種類夾埋一齊,例如 snack 6件咁報

12/11 寄出 ,用A4箱寄, 17/11收到, 比我預期快
舊年曾用過E express, 差不多三個星期先收到, 我仲以為寄失左

katrinafu 發表於 21-11-8 13:35
有呀,今次都有寄鼻敏感藥。
舊年都有寄蓮花清溫膠囊!

請問可否寄染髮粉到英國?
thanks
a :hammer: :yawn:

weiwei 發表於 21-11-18 12:20
請問可否寄染髮粉到英國?
thanks

真係唔知喎,不過染髮粉都不是危險物品,你可以試下寄 !

katrinafu 發表於 21-11-18 12:56
真係唔知喎,不過染髮粉都不是危險物品,你可以試下寄 !

謝謝你。

網上報關難不難?
a :hammer: :yawn:

poonseelai 發表於 21-11-13 20:17
終於今天派了件,差不多一個月
我嗰件都收到了, 三個星期.

小翹媽 發表於 21-11-18 10:20
12/11 寄出 ,用A4箱寄, 17/11收到, 比我預期快
舊年曾用過E express, 差不多三個星期先收到, 我仲以 ...
我10號寄都未收到
其實係一家四口子

小翹媽 發表於 21-11-18 10:20
舊年曾用過E express, 差不多三個星期先收到, 我仲以 ...

我15号晨早寄,到今天都仍只有16号早交到航空公司的記录,至左英國還是飛未到也不知。都唔知俾多成百元幾speed post 為乜

我都報告下:6/11 寄speedpost (13kg), 阿仔18/11收到,大約兩星期收到。
另外, 朋友2/11寄(2kg),9/11收到,8天就收到。

一家三口 發表於 21-11-20 10:45
我10號寄都未收到
今早CHECK, 終於到達英國
其實係一家四口子

我12號寄6kg, 今日終於到英國,唔知幾時派。

回覆 TongSzeLai 的帖子

你可以用 speed post tracking 睇去到邊喎:
https://speedpost.hongkongpost.hk/speedpost/sections/mailTracking/mailTracking.jsf
未上機就未上, 上o左就好快, 遲D 聖誕就唔知.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 weiwei 的帖子

報關唔難係煩, 但要清楚知點報, 郵局有 YOUTUBE 片教.  
同埋要知英國REGULATION 有乜唔寄得.

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 21-11-22 17:44
回覆 weiwei 的帖子

報關唔難係煩, 但要清楚知點報, 郵局有 YOUTUBE 片教.  

many thanks

想問吓, 呢句"Handed over to carrier / Left for destination" 係唔係件貨仲在香港, 我見佢已經3日無改過

LoveChild 發表於 21-11-22 22:21
想問吓, 呢句"Handed over to carrier / Left for destination" 係唔係件貨仲在香港, 我見佢已經3日無改過: ...

之前有網友指導,check speedpost可入parcelforce website, 是準確啲同update得快啲嘅

回覆樓主:

我12号發出,寄cardiff,21號抵英,22號送達,頭尾10日。

check speedpost,parcel force update不夠快,直接check ems最快最堅:
https://www.ems.post/en/global-network/tracking

希望資訊對大家有參考價值

LoveChild 發表於 21-11-22 22:21
想問吓, 呢句"Handed over to carrier / Left for destination" 係唔係件貨仲在香港, 我見佢已經3日無改過: ...

我16號份件出呢句(顯示location 是香港),21號就話到達destination import office, 21 號前其實是否已經抵達英國就不得而知。

saiwanho 發表於 21-11-23 02:33
我12号發出,寄cardiff,21號抵英,22號送達,頭尾10日。

check speedpost,parcel force update不夠快, ...
THANKS,  呢個真係最堅

LoveChild 發表於 21-11-23 07:27
THANKS,  呢個真係最堅

我喜歡update好快,第一手資料