用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全港小學邊間英文、中文小學試卷考得最深最難? ...
樓主: Superheromom
go

全港小學邊間英文、中文小學試卷考得最深最難?  

anniellm 發表於 21-10-27 11:13
問題是,意義何在?
每樣事情,做每樣嘢,都有其意義或價值,才值得
如無意義的話,做嚟做咩?

遊戲一種 他哋在享受挑戰

b3410 發表於 21-10-27 11:13
唔熟,所以比較唔到。我諗M兄應該最有發言權

anniellm 發表於 21-10-27 11:02
嘻嘻,咁就真係好玩,
兩個女,性格大不同,一個就係你講既性格,一個就係乖乖模範樣
同一條腸出,同一個 ...
同性格關係似乎不大,其實大部分小朋友都適合不同stream 嘅,初小階段睇家長buy邊種,中學睇同學自己學習方法適合邊一種。
就算揀咗發覺唔適合都唔緊要,香港學校選擇多,唔適合就轉。最重要,千萬不要盲目跟風,作為家長,認真去了解先

cafeva 發表於 21-10-27 11:18
我只係奇怪你對MPS不以為意, 對JS又推崇備至有D奇怪啫
其實兩間都幾相類似.
幾時對MPS不以為意了?前面我一句都未提過MPS喎。

b3410 發表於 21-10-27 11:21
幾時對MPS不以為意了?前面我一句都未提過MPS喎。
可能我弄錯.都係好奇問下

b3410    發表於 21-10-27 11:31

b3410 發表於 21-10-27 11:13
唔熟,所以比較唔到。我諗M兄應該最有發言權

我唔知喎,未讀過國際學校~~~

只係少少見識過西方某啲教學模式,完全兩樣野~~~

mcl203 發表於 21-10-27 11:33
我唔知喎,未讀過國際學校~~~

只係少少見識過西方某啲教學模式,完全兩樣野~~~
教學模式好難一樣,否則直接轉國際學校算了

kinder.bb 發表於 21-10-27 11:11
之前有某升學專家形容哩間小學, 無論Band 1, 2, 3 入去, 都會變Band 1出來, 中間過程, 大家可以想像.:wahah ...
過程係點...

不過學校係唔操的,不過係難(唔教快,係深啫)咁解啫
細女小一第一次評估,唔計分同名次,啲家長已經牙痛咁聲,
咁又係嗰句,大把叻既小朋友,就算難都可以拎高分,又真係吹佢唔漲架喎

唔講成績交唔交到貨,呢間教會小學真係對耶穌交到貨,話說我呢個無宗教信仰既阿媽依家都識背主禱文日日祈禱

b3410 發表於 21-10-27 11:46
教學模式好難一樣,否則直接轉國際學校算了

我又估,我見過果啲,同香港嘅國際學校都係兩樣嘢~~~

b3410    發表於 21-10-27 11:57

mcl203 發表於 21-10-27 11:48
我又估,我見過果啲,同香港嘅國際學校都係兩樣嘢~~~
話題轉了去國際學校了
咁不如又討論下,如果讀IB,傳統中學同國際學校的優和劣

anniellm 發表於 21-10-27 11:57
話題轉了去國際學校了
咁不如又討論下,如果讀IB,傳統中學同國際學校的優和劣

呢個可以好快答你,如果想讀IB,直接國際學校讀好了。少走彎路。唔係話傳統直資學校的IB唔好,而係小朋友要雙倍的努力,太辛苦。

b3410 發表於 21-10-27 11:59
呢個可以好快答你,如果想讀IB,直接國際學校讀好了。少走彎路。唔係話傳統直資學校的IB唔好,而係小朋友 ...
呢個答覆快靚正

b3410 發表於 21-10-27 11:59
呢個可以好快答你,如果想讀IB,直接國際學校讀好了。少走彎路。唔係話傳統直資學校的IB唔好,而係小朋友 ...

我又試吓估,讀本地中學打靚過底,初中搵年放洋,入海外強中,考佢哋本地試,入當地強大學又得,回插香港入強科入得,條路好似直啲~~~

anniellm 發表於 21-10-27 08:41
我女地區一線津校,但考勁深(教就正常深)

中文出去灣仔專科補習社,個miss一見到女我間學校,就話:你 ...
佢地通常係咁講,總之間間都深,唔深點會需要補習呢?不過津校可以有幾深?深成點?邊有得度⋯⋯
你小朋友覺得深,我小朋友覺得唔深。我小朋友之前就係讀網友口中那間中文深既小學,一樣可以次次9x,佢一啲都唔覺得深,雖然我兩個讀唔同小學,但阿細中文弱開,佢一定會覺得深喇,所以邊度到呀?

anniellm 發表於 21-10-27 10:11
放心實有家長背後發功,相信係DGJS多啲(靠估),睇兩間中學生,行出嚟個"格"都有唔同,(小學生未成形)

又講 ...
想講st joe絕對唔係深谷型學校深只可以用於英文科上,功課少,默書少,所以你朋友起spcc要追成績係正常既。

PTL_L 發表於 21-10-27 12:13
佢地通常係咁講,總之間間都深,唔深點會需要補習呢?不過津校可以有幾深?深成點?邊有得度⋯⋯
你小朋友 ...
所以我咪話,話深但一樣大把人9X分

我女試過科科9X分,已經係級頭五內,但我唔會話淺,因為對比其他同區小學佢真係深既,
深同淺都係相對既啫,都係同其他學校客觀比較

你話你小朋友小學中文深,但佢拎到9X分,覺得淺,咁係佢能力高所以覺得淺啫,咁呢個"覺得淺"就係主觀感受,唔係客觀比較了

anniellm 發表於 21-10-27 12:27
所以我咪話,話深但一樣大把人9X分

我女試過科科9X分,已經係級頭五內,但我唔會話淺,因為對比其他同區小 ...
其實主要想講,補習社既老師根本無可能睇哂全港既卷,所以無可能比對或回應到樓主要求「全港邊間英、中文試卷最深⋯⋯」就算真係有把尺度到,DGJS英文最深,SPPCS中文最深,但小朋友能力唔同,表現都唔同,知道嚟做咩?

PTL_L 發表於 21-10-27 12:33
其實主要想講,補習社既老師根本無可能睇哂全港既卷,所以無可能比對或回應到樓主要求「全港邊間英、中文試 ...
咁你就要問提出呢個問題的樓主了

PTL_L 發表於 21-10-27 12:13
你小朋友 ...
同埋嗰間補習社應該唔會因為想我去補先咁講既,佢哋學生來自名校多,中小學都有。我呢啲地區小學,係我哋想去補多啲啫

anniellm 發表於 21-10-27 12:39
同埋嗰間補習社應該唔會因為想我去補先咁講既,佢哋學生來自名校多,中小學都有。我呢啲地區小學,係我哋想 ...

錢,唔會嫌多既分分鐘又可以開拓生源,你估部分名校生班家長係善男信女咩?佢哋最想俾80攞100既效果,所以倒不如做下地區名津,可能仲易做