用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失意圍爐區
樓主: Fatjelly
go

直私失意圍爐區  

JoyceNgYY 發表於 21-10-26 19:12
我都好明白大家既心情。。。

我大仔,A仔黎,仲要係兔年細b,我由 pn 到 k1 加埋我諗收過超過30封 reject  ...

簡直令人鼓舞     

我大仔,A仔黎,仲要係兔年細b,我由 pn 到 k1 加埋我諗收過超過30封 reject  ...

真係好辛酸,媽媽好堅強
亦恭喜你,守得雲開

其實最吾開心係,同佢預備左咁耐,每日練習,但結果都係吾理想,個下先吾開心…….不過佢已經好叻喇,得個5歲,要做咁多嘢

而且同朋友講,佢哋又吾明(因為佢哋d小朋友一心等大抽獎),仲覺得我怪獸,搞到咁大壓力…..

多謝分享我今朝睇返你當時1stin編文,以為好順利

cheapershop 發表於 21-10-26 16:46
如果最後要讀津校,真係人生玩完

怎解講到人生玩完 我兩個仔都是津校過來人 分别入咗不同band 1 男校書院 不使灰心 入咗津官一様有前景

Raccch 發表於 21-10-26 18:47
回覆 Fatjelly 的帖子

再留意下第二輪可以報名的學校啦,身邊都有人直私全軍覆沒但最後叩到LS。過幾個月面 ...

一切都看緣份 越不在意 怎知機會在眼前

我相信每位小朋友都已經好盡力💪💪,當然收到 reject 或 waiting 都好沮喪好 down😭 (包括我自己) 但不忘記住欣賞你們家寶貝的努力,5歲人仔很了不起,面試要過5關斬6將,我們小時候相信都未必做得到。

964000 發表於 21-10-26 19:50
真係好辛酸,媽媽好堅強
亦恭喜你,守得雲開

我未守到住呀,我女依傢都仲係同大家一樣,都仲係收reject waiting 未有 offer 呀   

仲要,一間我同我妹由細讀到大既母校,連 interview 機會都冇已直落 waiting...

又另一間,明明學校成績表算得上見得吓人,portfolio 亦用心做,有獎狀(雖然唔係啲咩勁野)有證書有唔同親子活動,仲有我自己做家教會做學校義工都放埋落去,結果連一個面試機會都冇。。。我好幾位朋友同我差唔多反而有得見。

只係,我對妹妹係有信心既,唔好因為佢考得唔好而否定佢,你先係最清楚自己小朋友既人。有冇睇過「媽媽的神奇小子」?要信自己個小朋友呀!

Mlty 發表於 21-10-26 20:00
其實最吾開心係,同佢預備左咁耐,每日練習,但結果都係吾理想,個下先吾開心…….不過佢已經好叻喇,得個5 ...

我明,仲要永遠係身邊有offer 既往往連對間學校係點既都一無所知。。。有時都會諗,啲學校唔係話想要啲家長同學校理念一致架咩?

Mlty 發表於 21-10-26 20:00
其實最吾開心係,同佢預備左咁耐,每日練習,但結果都係吾理想,個下先吾開心…….不過佢已經好叻喇,得個5 ...
我明白你呀, 同一心諗住抽既朋友講係唔明架

只能夠講, 經歷過之後,會發現呢個遊戲 運氣原來比重佔好大
當然機會一定係比有準備既人
同時亦深深體會到過來人點解奉勸各位有龍簡龍

幼校果版每年都有不少  (龍)vs (非龍), 例如德X vs 根XX

回覆樓主:

收到reject 個種屈辱既感覺好難受。 優才係佢第一間面見,見到佢緊張到9吾搭8,連d故事圖都睇吾明,靜哂呆哂。明明平時講故事已練到好純熟。但可以點呢,出到黎吾通鬧佢咩?最後都係自己默默傷心….結果就真係reject的。
後日陳守仁 救恩了…..個人已麻木了….陳守仁預左無…….
我仔學術真心吾差,但真係吾岩玩面試遊戲,反應吾夠快,亦吾識點表現自己……
但依家根本無路可行,唯一就係堅持繼續去面試。

回覆 海豚BB 的帖子

其實除了陳守仁,報齊三私機會都不細啦,起碼上年幾間都call到開學仲要call。
下年疫情好啲又會多啲人移民!

看到大家的留言,好聽、安慰的說話已經好多人講咗,我唔再講。

我反而想問大家,你一生人中有沒有試過努力後結果不如人意?

有沒有試過運氣不好?

有沒有試過塞翁失馬?

有沒有試過塞翁得馬?

人就係有不同經歷,呢啲挫折係人生的一部分,我地唔需要怨天尤人,

反而要身教,教懂小朋友點面對逆境,

我個超能仔仔而家in咗6間 一間result都未有,

我唔驚,因為係香港,唔會冇書讀,而係睇你點讀書。

Fatjelly 發表於 21-10-26 20:11
多謝分享我今朝睇返你當時1stin編文,以為好順利

當年因為競爭都好大,亦知道有好多人承受住好多壓力同埋失落沮喪,所以有感而發希望寫啲野出黎令大家放鬆一點。。。

同埋都係比自己一個summary   其實如果睇完笑得出嗰啲,都真係有經歷過當中既苦與樂。。。

回覆樓主:

真系會好失落
每次都聽到人地小朋友有 自己就期待 結果…..

去到第6版,鼓勵說話大家都講晒,好開心有咁多位同路人互相支持,一齊呻吓已經好好。
我只係報咗10間,得7間有得interview ,暫時未有2nd in同offer,就連大家當做大後備嗰間都失敗咗。同好多小朋友一樣,阿仔屬於學術唔錯平常表現醒目,但一interview就變木頭人嗰類。呢兩個月睇到佢每次interview 都比之前嗰次有進步,同時承受咗唔少壓力。

早幾日完成咗第一階最後一個interview 後,我好認真向阿仔致謝。因為,呢種壓力唔係呢個年紀應該承受。

現行制度下佢一定會有小一學位,呢幾個月不斷努力面試,某程度上係為咗滿足父母嘅期望。我知,父母都係為咗佢哋將來條路好行啲,但又有邊個知將來咁行一定好?

所以,我係衷心感激阿仔陪我一齊圓夢。

littleyeungb 發表於 21-10-27 01:44
去到第6版,鼓勵說話大家都講晒,好開心有咁多位同路人互相支持,一齊呻吓已經好好。
我只係報咗10間,得7 ...
對啊,「為你好」唔係大哂...「好」係咪真係好?為「 你」 定為自己? 很值得反思
不過香港細路太犀利, 成個面試遊戲我相信大部分都應付得嚟,兼且會有成長有進步。要擔心的反而係家長.... 所以大家要撐住

cn1988 發表於 21-10-27 03:45
對啊,「為你好」唔係大哂...「好」係咪真係好?為「 你」 定為自己? 很值得反思
不過香港細路太犀利, 成 ...

香港的小朋友真係好叻,唔少係超前教育,未讀小學已識晒初小的知識,所以家長更加厲害,唔少已一早安排小朋友外補超越進度。
香港的直私都係精英化,每間都係揀最醒果批小朋友,所以offers集中在一小撮小朋友身上,即使入到直私都唔係完結,只係另一場更漫長競爭的開始(唔係因為小朋友愛競爭,只係家長的心態)。

wg_ann 發表於 21-10-27 08:51
香港的小朋友真係好叻,唔少係超前教育,未讀小學已識晒初小的知識,所以家長更加厲害,唔少已一早安排小 ...
我認同, 入到小學只係另一個階段的開始, 入到直資好唔好都要睇個小朋友跟唔跟到, 所以, 家長們, 唔好氣餒, 條路仲係好漫長...