用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失意圍爐區
樓主: Fatjelly
go

直私失意圍爐區   [複製鏈接]

cheapershop 發表於 21-10-26 16:46
如果最後要讀津校,真係人生玩完

嘩,咁LS、MCS、St Joseph 、MPS、Sppcs、華小、聖芳濟各、天神、st Mary、2間聖家、聖心津、協恩、DPS、兩兆強、兩基灣⋯⋯呢啲收你小朋友都唔讀?

beetle910    發表於 21-10-26 17:04

cheapershop 發表於 21-10-26 16:46

作為家長,你為何會有咁嘅睇法?入小一已經有咁嘅情緒,你小朋友點跟你一起面對漫澷長路?

除咗什麼三私一直,其他大部直私我又唔覺得一定好過地區一線。有啲直私,又唔係英文教學,其實咪又同津校差唔多。

回覆 dmms 的帖子

當年我女考小競爭激烈,我報咗20間,睇EK幫助下夾到時間全部都去到,最後面試19間,一間因為要做卷自行放棄。1st interview後收17間reject/waiting,有一間二/三線私小有offer,一間入到3rd interview,最後家長面試個關唔知係我哋表現不佳定係阿女之前表現未夠班,冇正取。收到waiting信後,每隔一段時間就手寫求位信俾校長,最後係暑假收到call waiting。

唔知你係咪反諷定真?
真既話,唔好鑽牛角尖

Raccch 發表於 21-10-26 17:10
回覆 dmms 的帖子

當年我女考小競爭激烈,我報咗20間,睇EK幫助下夾到時間全部都去到,最後面試19間,一間 ...
好難想像收17個reject/waiting個心情
上年我收10個已經好難受

hkhk8888 發表於 21-10-26 17:33

真係要好堅強先頂得住

我已經有六個

dmms 發表於 21-10-26 16:42
回覆 fairycatcher 的帖子

無吖,SMC second in後收waiting.我果時衰多口話我仔比較好動,然後主任好緊張 ...

我都係Second in Waiting,見到你呢句我終於明白我仔衰邊度。我都係好誠實同老師講 活潑好動坐唔定。

心情係忐忑的,但係起碼都有私小打底,所以報一間競爭細啲的學校都係有必要的。派位前做好準備工作方便當日即刻去叩門,一邊寫求位信俾入到final interview的學校。收reject收到麻木,反而到咗第二年年頭已經冇乜感覺了,慶幸當時未有因為面試失利發洩係小朋友身上,當佢面可以保持到樂觀鼓勵的態度。依家睇17個reject/waiting係好多,但係冇話喊呀失控呀咁,只係有點失落同埋最後不斷諗辦法幫佢。

hht-jamie 發表於 21-10-26 17:57
我都係Second in Waiting,見到你呢句我終於明白我仔衰邊度。我都係好誠實同老師講 活潑好動坐唔定。
...
呢個真係面試大忌⋯⋯最緊要係以後記得將啲缺點講成優點

yhchanchan 發表於 21-10-26 17:40
我已經有六個
我已經收佐 7 個,宜家都仲算頂得住。收頭三個後,已經習慣曬......查結果時都無開頭梗緊張

Fatjelly 發表於 21-10-26 17:21
唔知你係咪反諷定真?
真既話,唔好鑽牛角尖
身體健康哥 d friend

Raccch 發表於 21-10-26 18:01

心情係忐忑的,但係起碼都有私小打底,所以報一間競爭細啲 ...
我連諗住打底既都 waiting埋

Fatjelly 發表於 21-10-26 18:28
我連諗住打底既都 waiting埋
我仲慘…最心儀嗰間連面見機會都無已經入咗waiting

我仔上年都收16 個rejected, 當家姐那間in 得好差(最心儀)我爆喊,係大女走嚟安慰我可能學校唔適合,細佬已經有進步,我只係夜晚偷偷喊從來冇怪個仔,每次interview 都讚佢有進步買小禮物,終於7月收到offer。
大家加油

回覆 Fatjelly 的帖子

再留意下第二輪可以報名的學校啦,身邊都有人直私全軍覆沒但最後叩到LS。過幾個月面試小朋友又成熟咗叻咗。

回覆樓主:

Spb 冇2nd in 情緒低落左幾日,阿仔高小2nd in 又表現唔好,唔知點算

麻煩大家分享下邊間會有二次申請 ?

回覆樓主:

星期5就出TSL second in list  ,救恩result , 我今日都開始不停食野,發洩心中的緊張。

回覆樓主:

我都好明白大家既心情。。。

我大仔,A仔黎,仲要係兔年細b,我由 pn 到 k1 加埋我諗收過超過30封 reject 信。唔好以為我報既都係熱門學校先攪成咁,我係連附近屋村樓下,個名成十幾個字長既村校都一樣收 reject ,個個話 yxxk,綠x 嗰啲收好多細b ,都一樣reject 。後來靠寫咗十幾封求位信,每星期五番工前親手交去學校,最後先有offer ,連學校個secu 叔叔見我黎交留位費都忍唔住同我講:「你終於都成功喇!」

所以到考小時我唔敢怠慢。報咗廿幾間,都係收reject 收到麻木。連嗰間啲人話有呼吸都收既嗰間,我都收reject 仲要冇call 番我,我地仲係基督徒。係有幾間2nd in,但最後都係reject。仲記得同一日有3間學校放榜,一間我非常心儀既直資去唔到3rd in,我都失落到頂點,決定出去食個high tea 安慰吓自己。結果同日既黃昏 check 埋第3間,終於收到佢人生第一個offer 。我之前以為我控制情緒控制得好好冇發洩過落我仔到(我連收reject都冇同佢提起),點知佢知道有offer 之後,竟然係同我講:「媽咪,我終於都有學校收喇!」諗番起都覺得辛酸。

今年年頭,我開始感覺到呈分試既壓力(佢間學校冇中學),所以決定試吓比佢插班。結果,比佢成功插到一間當年要3輪面試,但第一輪已收reject 既一線私校。呢間學校考小一時好難,但考插班時只係入咗去2小時做中英數卷(正常程度) + 英普對話就攪掂,相對真係易過考小一好多。有時諗番佢依傢啲同班同學,好多係當年辛辛苦苦見哂3輪考入去既「叻仔叻女」,回想番都真係覺得條條大路通羅馬。

到依傢妹妹要考小一喇,明明佢個人專心學習能力高成績表靚仔仲要競爭少過哥哥,但佢可能因為唔夠哥哥verbal 所以目前為止仲衰過哥哥。。。但其實我知道妹妹讀小學成績操行都應該會好過哥哥架。。。所以呢,考唔考到直私真係唔代表啲咩野,只係其中一個過程,一個回憶。。。
‹ 上一主題|下一主題