用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失意圍爐區
go

直私失意圍爐區  

今年好似未有人開?
收REJECT收到懷疑人生
我知
我知小一遊戲未完, 要反省,要好好準備叩門, 要玩到下年
我知小一唔係人生全部
我知無最好既學校, 只有最適合既學校

但係壓力真係好大, 無人可以傾, 需要地方放負

我覺得自己唔識教累左佢
我覺得自己唔識諗害左佢
我討厭自己諗唔通咩學校先適合佢
我討厭自己都唔知想佢讀點樣既學校

不喜勿插, 請留空間抖氣

同您感受一模一樣,一直覺得自己小朋友唔差,學業方面進度亦自問跟貼怎至高於同齡,興趣班亦不缺,portfolio亦內容豐富,這場緣份遊戲唔識玩,小朋友每次入試場前都會安慰我佢唔會令我失望,但卻一次又一次失望,但我唯一係從來唔會懷疑自己小朋友既能力,加油!

我理解啊。九月真是好鬼黑暗,間間都 reject。我甚至爆鬧我仔,事後又好後悔。甚至諗過個仔係唔係真唔掂,懷疑佢能力,諗住唔再堅持面試,大抽獎抽到咩就讀咩。但誨氣過後,冷靜諗諗自己都讀咗十幾年書,過程有起有落,落時都是靠堅持最後都爬到上去。我收拾好心情,同埋仔聽到無一間收佢,佢都開始識驚,之後有幾次都算好好配合,然後就有少量 second in 出現 。所以,我係覺得做家長嘅係呢個過程中一定要做到問心無愧,仔大個時,將申幼申小嘅資料俾佢睇,我地唔會話對唔住佢。我吔已經盡佐力,相信仔第時都唔怨我吔。

gomapi 發表於 21-10-26 10:17
同您感受一模一樣,一直覺得自己小朋友唔差,學業方面進度亦自問跟貼怎至高於同齡,興趣班亦不缺,portfoli ...

我未同小朋友講無學校收......
我唔怪佢, 我睇得出佢有嘗試盡力

我一方面後悔報太少,一方面又覺得已經個個星期面試壓力大

Fatjelly 發表於 21-10-26 10:10
今年好似未有人開?
收REJECT收到懷疑人生
我知

同感,有時覺得自己係個好失敗既阿媽

各位家長加油呀,唔好放棄。諗下小朋友得你哋幫佢搵學校而已,冇其他人可以依靠了,再堅持下。
初為人父人母,大家都係學習中,但我相信家長都已經係盡全力俾自己可以俾到最好的俾小朋友了,不用自責。會覺得挫敗已經證明家長係有要求又曾經努力過,再堅持下肯定會有成果的。

同路人。我都好失落, 好大壓力, 但我沒有怪過小朋友, 我見到佢已經好努力了, 只要佢盡左力就夠。我接受我小朋友唔夠top, 唯有諗,學校唔收佢係真係唔適合,勉強收佢都讀唔上...

遊戲只係玩到一半, 大家可以攰, 但唔好氣餒, 總知盡左力, 大家問心無愧, 一齊加油吧~

sillyorange 發表於 21-10-26 10:50
同路人。我都好失落, 好大壓力, 但我沒有怪過小朋友, 我見到佢已經好努力了, 只要佢盡左力就夠。我接受我小 ...
我都同自己講勉強入到可能都無好結果
不如求其一間津校算
我不停REMIND自己
孩子健康就好
孩子健康就好
出世果陣明明係咁諗

但係個腦不斷有其他念頭
係咪人生就咁完左?
以後努力仲有無用?
只是5年差異已經咁大點算?

上年同一時間我都有著同樣的感受。

其實10月都仍是很早階段,大家要咬實牙關,繼續為明天作好準備,相信機會一定會留給有準備的人。加油!

回覆樓主:

佢高主教2 nd zoom後, 我睇住佢做得吾好, 事後我終於情緒失控, 不停大喊鬧爆佢,掉哂佢玩具落垃圾桶,不停話「最後機會喇 無喇」, 我老公目擊成個情況, 而之後直到現在個人成日都收埋自己,無再同任何人講野, 直頭覺得自己好似出左問題。我好想搵人傾下。

PS 咁耐以黎我都有緊張考小,一直有教佢,俾佢上堂,樣樣做足哂。我一直覺得佢吾差。我都吾想懷疑個仔能力,但我已經變到吾相信佢,亦吾相信自己。
灰到吾識形容。

海豚BB 發表於 21-10-26 11:15
佢高主教2 nd zoom後, 我睇住佢做得吾好, 事後我終於情緒失控, 不停大喊鬧爆佢,掉哂佢玩具落垃圾桶,不 ...
一齊傾下啦, 壓力太大啦
幫唔到發洩下都好

yyshiu 發表於 21-10-26 11:11
上年同一時間我都有著同樣的感受。

其實10月都仍是很早階段,大家要咬實牙關,繼續為明天作好準備,相信機 ...
問題係我已經唔知想努力D乜了

回覆 海豚BB 的帖子

我情況同你好似,second in 入圍情況同你都差唔多。高小zoom in,我仔以為老師睇佢唔到,唔停緊扮鬼臉同埋鬼上身緊扭來扭去坐唔定,但我又唔可以係老師面前製止佢,事後鬧爆佢,成個晏晝無理佢,佢哭到訓覺前。有時真係好鬼激氣,只可以睇下電影放鬆下。我都好驚會有一日控制唔住,唯有見post就互相呻下,大家一齊鼓勵下。

[咁耐以黎我都有緊張考小,一直有教佢,俾佢上堂,樣樣做足哂。我一直覺得佢吾差。我都吾想懷疑個仔能力,但我已經變到吾相信佢,亦吾相信自己。
灰到吾識形容。]

完全同感

回覆樓主:

其實直私面試遊戲真的只適合一些比較主動健談的小朋友,如果係比較不善表達的真的相當不利。但不代表這些小朋友唔叻,只是面試唔夠人叻姐。當年我大仔都係好寡言,雖然訓練過但係始終性格問題,表達不是佢強項。最後入讀一間學術型私校。試過叩門幾間都冇得見。之後讀小一先再考插班龍校的。有時最好的在最後,家長不要灰心。小朋友面試唔叻唔代表讀書唔叻,始終小學都係學術做卷為主的。比心機培養佢中英數能力,上小學唔會差的。到時讀得好再插班心儀也是可以的。加油。

daijuju 發表於 21-10-26 11:39
其實直私面試遊戲真的只適合一些比較主動健談的小朋友,如果係比較不善表達的真的相當不利。但不代表這些小 ...
我小朋友就係面試好唔叻既一群,學術唔錯,平時對住熟人對答如流,一面試就…..
有時都想安慰自己佢真係唔差,只係唔適合呢個遊戲,
但每次收到結果都係非常失望

KTS 十一月八日可以報,仲有D學校有第二輪申請,如福小、播道、領小等等,又有啲私校會延長申請期,如啟基。

先控制心情,後處理事情 。
長路漫漫,前面大把機會,一起加油!

其實,考小學係期望與現實的遊戲。 當然每位家長都希望自己的小朋友入到最top, 最熱門的學校,但 事實 是憎多粥少。

有時,我聽到一些家長說什麼什麼學校 是水泡,點都唔會讀。我自己的看法是每一間學校都有它的優點和缺點 ,盡量去了解 學校的特點,看看 是否適合孩子 及配合到自己的家庭狀況。

zaba    發表於 21-10-26 14:22

Fatjelly 發表於 21-10-26 11:39
[咁耐以黎我都有緊張考小,一直有教佢,俾佢上堂,樣樣做足哂。我一直覺得佢吾差。我都吾想懷疑個仔能力, ...

正如,我跟老師說仔仔interview的時候表現好好,面見的老師亦稱讚他,但都只得waiting。

老師說 實際情況都要睇對手 有多強勁,以及 學校及老師 喜歡哪一類型小朋友。

真的是緣分遊戲,沒有得強求!

TY168 發表於 21-10-26 11:49
我小朋友就係面試好唔叻既一群,學術唔錯,平時對住熟人對答如流,一面試就…..
有時都想安慰自己佢真係唔 ...

其實上到小學都係考中英數,到最後都係睇成績,就算標榜幾活動嘅學校都係睇成績為主,體藝為副。當然一開始入到心儀就比較慳功夫不用再搞插班,但入唔到也不用太失望,分分鐘學術好的仲讀得好過面試叻的,所以不用太早灰心,keep住努力小朋友一定可以係將來嘅學校做得好的。

Fatjelly 發表於 21-10-26 11:18
一齊傾下啦, 壓力太大啦
幫唔到發洩下都好

其實我每次出結果嗰一日都會冇胃口,甚至想作嘔,仲緊張過自己見工!所以都上來傾下發洩下!