用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失意圍爐區
樓主: Fatjelly
go

直私失意圍爐區  

Mmxsrus 發表於 21-10-27 18:02
唔使擔心,遊戲會玩到明年開學前。這場遊戲除了實力,緣分和運氣,還看耐力和心態。
各位加油呀!覺得壓力 ...

你講左出重點,我係FTM, 獨子,變左全情投入左去。 真係要扯番自己出黎

Mrscatcatfung 發表於 21-10-26 13:52
好明白你們的心情。

有個小建議,如果真係好心儀,收到waiting, 便开始写求位信。写四至八封去到明年九月 ...

我想問寫信係應該家長寫?定叫小朋友都寫?
4-8封.. 即係大約1-2個月一封?
會寄過去定親自過去交?

TingTing0001 發表於 21-10-27 19:17
會寄過去定親自過去交?

大人寫的。
郵寄。

Mrscatcatfung 發表於 21-10-27 19:31
大人寫的。
郵寄。

Thanks!

回覆樓主:

我上年都玩完 經歷左一日收兩間幾心儀既first in reject. 係公司情緒低落到野都唔想講 加上報得11間 壓力大到狂爆瘡,作為過來人 呢個post 我都睇到眼濕濕。

想同各位好大壓力既朋友講:唔好忍 有咩咪沖入廁所大喊突喊 最好同老公攬住一齊喊!你唔舒發呢一刻既情緒 你好難令自己振作

不過喊完你要放低 因為為母則強,你仲要陪小朋友繼續行落去!

仲有,學校真係識簡人,校長老師唔係簡你有幾叻 係簡你個性格岩唔岩學校,好多學校面試唔深 但問好多問題睇對答/反應,所以真係唔好介懷太多,佢簡唔到你 好大機會係睇得出小朋友唔係佢地學校個type …

希望各位都有心儀offer ! Waiting 都好大機會call 番架 10月仲太早,一到大抽獎就大執位架啦

TingTing0001 發表於 21-10-27 19:17
會寄過去定親自過去交?
去年有個經驗,某直資龍係用 profolio揀人黎interview再派offer,我係叫仔仔自己寫d BB字簡介下自己寫下我的志願,舉一反三,我唸求位信請小朋友寫一兩封,可以比校長深d印象的

kc33 發表於 21-10-27 22:17
我上年都玩完 經歷左一日收兩間幾心儀既first in reject. 係公司情緒低落到野都唔想講 加上報得11間 壓力大 ...
仲有初初果時太太都心情勁差,比佢發下脾氣在所難免,比個鼓勵各位爸爸,要有大心臟同廣闊既胸襟,加油

Mmxsrus 發表於 21-10-27 18:37
看到有D眼濕濕添⋯我舊年都喊著2次。但喊過之後鼓勵自己抱有平常心。大家都是這樣走過來,盡人事,聽天命, ...
我成日訓覺前都會唸,我比左能力內最好既野比個仔同家庭了嗎,盡人事,安天命,講得好好呢,睇完都有d釋懷

2015papa 發表於 21-10-27 22:17
去年有個經驗,某直資龍係用 profolio揀人黎interview再派offer,我係叫仔仔自己寫d BB字簡介下自己寫下我 ...

Thanks!

回覆 Ven000 的帖子

糾正一下,直私 不等於 功課或讀書壓力細。龍校可能會好少少。有直屬中學只能講升中保障大。但學習壓力唔一定比官小或資助小學細

回覆 2015papa 的帖子

放鬆啲兄弟。過左去再睇返,只係小事。
我個女所有讀書、返學、活動都係我包辦,皇后只會提出要求再指指點點。

我就好簡單,提一提佢要做咩,學習嘢就其實真係冇咩點幫佢溫,叫佢主動少少答問題,就係咁,得就得,唔得就算~~漫漫長路,今次唔得咪下年繼續

kc33 發表於 21-10-27 22:17
我上年都玩完 經歷左一日收兩間幾心儀既first in reject. 係公司情緒低落到野都唔想講 加上報得11間 壓力大 ...

由經歷最初係公司同一日收到滿懷希望的兩間心儀學校reject email後, 真係DOWN到完全唔想出聲, 因為係公司所以忍住唔喊出嚟, 嗰刻感受好失敗, 其實唔係怪個仔考得唔好, 係怪自已點解從來無為個仔準備所以先令到佢被學校reject, 但之後再振返, 再去其他學校面試時我只會叫個仔去玩得開心啲, 由此至終我都係無比壓力佢, 但可能就係無壓力, 所以結果就係我都被reject 到懷疑自已既人生.

tummypooh 發表於 21-10-28 10:12

糾正一下,直私 不等於 功課或讀書壓力細。龍校可能會好少少。有直屬中學只能講升中保 ...

又咁講,聯繫同冇中學基本競爭一樣大,因為大家都會努力做頭嗰 xx% 去ensure 上到聯繫中學。

直屬已經差好遠,因為多數都只要求你個人成績達標,例如主科要過60分,操行正常,就可直升。自己同自己比,唔洗估估吓你出面啲對手有幾勁,壓力已經細好多。

一條龍理論上當然最穩陣,但我個人唔相信主科唔合格都會比你照升,一定會搵你傾吓計的。

除此之外,本身都好睇間學校既讀書風氣係點,例如St Mary 夠一條龍,但用家一般唔會覺得輕鬆。反之又例如救恩,雖然只有聯繫匯基,但整體學習氣氛唔算太大壓力,升中成績都唔係差,9成上英中。所以,自己要做吓功課了解吓間學校,睇吓係咪你自己所想要的。

回覆 JoyceNgYY 的帖子

直屬學校有七/八成升中已經好好,應該冇可能主科60分操行冇問題就可以升,始終會篩走部分成績稍次的學生。而且有直屬中學的學校都會不斷有叻人考插班,如果今年考50名,明年有5個叻人插班,自己唔努力下次就起碼排55名以後了。不過當然喜歡直屬中學,就讀她的直屬小學當然係最容易的捷徑,起碼係同有限的人比較,唔係同全部人一齊爭。

tummypooh 發表於 21-10-28 10:12

糾正一下,直私 不等於 功課或讀書壓力細。龍校可能會好少少。有直屬中學只能講升中保 ...

謝謝你講解!

我主要報一條龍就係reject and waiting (emoji)龍只剩下3間機會。

校網學校又唔多,競爭亦好大,又有幾間係寶校

不過琴晚睇完大家既留言,好有正能量好感動!
呢個時候都係唔好諗咁多,分散注意力!見一步行一步吧!

Raccch 發表於 21-10-28 12:35
回覆 JoyceNgYY 的帖子

直屬學校有七/八成升中已經好好,應該冇可能主科60分操行冇問題就可以升,始終會篩 ...

咁可能間間唔同啦,我大仔嗰間係直屬架,因為中學啲位夠cover 小學,所以講明成績達標操行ok 就可直升喇,呢個目標唔洗同人拼個你死我活感覺已經輕鬆好多了。

聽聞YW SPB 都係主科合格操行攞 B 就可直升,不過我唔係用家,唔100%肯定。

JoyceNgYY 發表於 21-10-28 12:47

咁可能間間唔同啦,我大仔嗰間係直屬架,因為中學啲位夠 ...

直屬或者一條龍係會輕鬆好多,所以從我一開始睇EK大家都係話有龍揀龍

回覆 海豚BB 的帖子

You are right.
I applied 37 schools for my son last year.....

Fatjelly    發表於 21-10-28 14:04

JoyceNgYY 發表於 21-10-28 12:47

咁可能間間唔同啦,我大仔嗰間係直屬架,因為中學啲位夠 ...

請問那一間小學?

cheapershop 發表於 21-10-26 16:46
如果最後要讀津校,真係人生玩完

嘩,呢位媽媽,你太誇張了。
入到直私不是一定有順利人生路,讀津校亦唔代表世界末日,而且確係有好多讀津校都可以好叻,你這種看法未免太表面了。呢個世界,真係無非讀不可嘅學校。而且,津校真係唔係你所諗咁樣。
幾歲人仔,漫漫長路,你已經喺考小一路上咁悲觀,將來嘅路點捱。
放鬆d......