用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失意圍爐區
樓主: Fatjelly
go

直私失意圍爐區   [複製鏈接]

回覆 Fatjelly 的帖子

我明白的,我第一個小朋友都係有相同情況,當年最終抽埋寶校。我也有很灰很灰的心情,也有懷疑過小朋友及說一些令小朋友及家人都不開心的說話。我回看真的很後悔。最後....其實未到最後,我同小朋友考入了一間很普通的私小,我們也一起努力成長,見證小朋友一步一步努力讀書到上年全級考頭幾名,到小朋友有自信的同我講希望考插班去某小學,其實一切都仍在努力中。可能路是有一點難行,但能陪伴及見證小朋友既進步,我覺得我及小朋友都是得多於失。

YY_2011 發表於 21-10-26 11:50
KTS 十一月八日可以報,仲有D學校有第二輪申請,如福小、播道、領小等等,又有啲私校會延長申請期,如啟基 ...

我仲有福小 培穚2nd, St. Paul boy 2 nd 就大結局。 呀,仲有聖類斯同崇真11月in.
救恩 陳守仁 等後日放榜
九龍灣st Joe 陸小 11月中放

係呀 我就係報20幾間既痴線媽媽。
但係正確的。因為如果當初吾咁樣報法。我一早已經玩完。

海豚BB 發表於 21-10-26 12:02
我仲有福小 培穚2nd, St. Paul boy 2 nd 就大結局。 呀,仲有聖類斯同崇真11月in.
救恩 陳守仁 等後日放 ...

其實 小朋友有幾間second in已經好好呀!

YY_2011 發表於 21-10-26 12:05
其實 小朋友有幾間second in已經好好呀!

見你WKF有 3 rd. 我既down 係由WKF 去吾到 3 rd開始。 成個人崩塌了一樣。 亦感到難以再面對之後一連串的打擊

yyshiu 發表於 21-10-26 12:00
回覆 Fatjelly 的帖子

我明白的,我第一個小朋友都係有相同情況,當年最終抽埋寶校。我也有很灰很灰的心情 ...

講得好好,得多於失 條路冇咁順利,但得著也很多

海豚BB 發表於 21-10-26 12:07

見你WKF有 3 rd. 我既down 係由WKF 去到 3 rd開始。 成個人 ...

係呀!仔仔有WKF 3rd interview, 但無SPB 2nd in,我都有唔開心過㗎!

不過,我覺得既然係小朋友自己考返嚟嘅,就真係要睇佢同嗰間學校嘅緣分!

我仲有福小 培穚2nd, St. Paul boy 2 nd 就大結局。 呀,仲 ...
我都差唔多,已經面咗21間(仲淨福小未面),已經7間無俾最后offer,得6個second in 。宜家都好擔心。

其實而家小朋友,幼稚園已經要學咁多野,又要面試 (相信大家以前最多都係考中學,考大學或做野先有面試),佢地已經好叻的了。所以唔好咁灰心,每一位小朋友肯去做,其實已經好好了。雖然結果未必如我地所想,所期待,但相信如果家長繼續鼓勵佢,佢會成長得唔差的 (我唔敢講好好,因為人比人,唔知幾時先到家長認為好好個種)。

YY_2011 發表於 21-10-26 12:12
係呀!仔仔有WKF 3rd interview, 但無SPB 2nd in,我都有唔開心過㗎!

不過,我覺得既然係小朋友自己考返 ...
我同你一樣,無spb,身邊好多都有,極困擾
wkf又唔係真係好心儀,又講明3rd係考家長,更驚我累左佢

dmms 發表於 21-10-26 12:16
我都差唔多,已經面咗21間(仲淨福小未面),已經7間無俾最后offer,得6個second in 。宜家都好擔心。 ...

有六個second in已經好好啦!其實入得final round,等到call waiting嘅機會都好大!

dmms 發表於 21-10-26 12:16
我都差唔多,已經面咗21間(仲淨福小未面),已經7間無俾最后offer,得6個second in 。宜家都好擔心。 ...
六個second擔心啲乜

回覆樓主:

同埋我優才reject , 播真都無得in。 我住將軍澳。加加埋埋, 個人諗到傻左

yhchanchan 發表於 21-10-26 12:20
六個second擔心啲乜
入到6個second in,但已經死左2個,仲淨4個未出結果,這4個都是大熱,希望渺茫

我仲有福小 培穚2nd, St. Paul boy 2 nd 就大結局。 呀,仲 ...
我都廿幾間,唔後悔,都係買個機會,同埋實在係撞到七彩
見到人地有報亦有offer有時我仲後悔報得少

好感恩小朋友係enjoy,佢覺得周圍去玩,每間出黎話好玩

海豚BB 發表於 21-10-26 12:07

諗起我都試過yw 3rd完reject同埋tsl 3rd in完都冇offer,都幾打擊下。不過望返轉頭,都係一個體驗黎。

作為爸爸, 我認為不需要擔心太多, 可做的都已做 (練習, 外補, 報校等絕不比一眾虎媽少), 阿仔亦已盡力, 反而我會欣賞佢沈著執行我的種種安排, 雖然暫未有滿意成績, 但我仍為我阿仔為榮, 而成過考小過程亦令我更了解阿仔, 亦可為兩個細佬之後作更好準備

見到好多家長呼天搶地, 我認為未有直私offer並非世界末日,而直私學生亦不一定比其他學生優秀,  試想下自己讀書時考公開試, 地區學校出世一樣可以砌低大部份名神校學生, 那不是更值得驕傲

勝固欣然, 敗亦可喜, 欣賞有好offer的同學, 但亦不需為自己子女未能取得滿意offer而氣餒, 請不要忘記對子女的初心, 共勉之

海豚BB 發表於 21-10-26 12:23
同埋我優才reject , 播真都無得in。 我住將軍澳。加加埋埋, 個人諗到傻左

我地播道到都冇得見,呢間真係諗唔明!

daijuju 發表於 21-10-26 12:26
諗起我都試過yw 3rd完reject同埋tsl 3rd in完都冇offer,都幾打擊下。不過望返轉頭,都係一個體驗黎。
...
咁有無call waiting你有冇寫信

yhchanchan 發表於 21-10-26 12:33
咁有無call waiting你有冇寫信

冇call waiting。唔記得有冇寫信。當時諗亞仔係咪真係咁差,3rd in收reject。

睇到各位情況感覺傷口被曬鹽.....
*苦笑*
‹ 上一主題|下一主題