用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教怎樣改善初中Eng Listening 成績
go

請教怎樣改善初中Eng Listening 成績

請問是否常練卷便會有進步空間?買坊間練習?還是需要特別指引技巧?謝謝幫忙

回覆樓主:

就自己女兒,英文聆聽唔會特別做補充,靠平時習慣聽,電視電影YouTube,就自自然然識。

王家爸爸    發表於 21-10-27 10:31

可能要分開兩個問題。

如果平時聽力好好,例如睇劇,聽歌,日常使用英文無障礙,不過考試答listening 分數唔好,可能就屬於技巧問題,操練一下,請教同學老師,應該可以好快提高。
不過如果屬於平時聽英文都比較吃力,就好像網友所講,需要日常聽多些,用多一些。雖然操題練一下技巧都可以提高dd分數, 不過不是長遠解決方法。

kirstyau 發表於 21-10-26 11:22
就自己女兒,英文聆聽唔會特別做補充,靠平時習慣聽,電視電影YouTube,就自自然然識。
...

明白! 謝謝意見!  

b3410 發表於 21-10-26 16:42
可能要分開兩個問題。

如果平時聽力好好,例如睇劇,聽歌,日常使用英文無障礙,不過考試答listening 分數 ...

明白! 謝謝詳細意見和分享!  

karli_lam 發表於 21-10-26 01:10
請問是否常練卷便會有進步空間?買坊間練習?還是需要特別指引技巧?謝謝幫忙
...
睇電影,係Netflix或者Youtube慢慢睇,聽唔明就回帶再聽過。

王家爸爸 發表於 21-10-27 10:31
睇電影,係Netflix或者Youtube慢慢睇,聽唔明就回帶再聽過。
還可以調語速,如果初初聽的慢,就減速,叻咗就加速。

王家爸爸    發表於 21-10-27 16:41