用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs Harts大家會點揀?
樓主: s_siumay
go

York vs Harts大家會點揀?

快樂火雞 發表於 21-10-27 18:43
Harts的學生好d,始終York出名博愛.
如果話課程 ,其實分別不大.Harts的reading scheme好多學校都有,甚至好 ...

絕對唔一樣 Harts 既 reading scheme 連其他名幼都做唔到咁好

我大女係 Harts 前身 hkps kln tong.... reading scheme 係一星期一中一英文書.... 係真係要識讀出來 係其他同學仔面前讀,而且學校reading 氣氛好濃厚 (後來hkps kln tong close 左,仲有同學細佬妹去左 Harts) ,日子有功,所以我女好細就可以自己睇好多書

後來pre school close 左,我仔就去左 LH.... LH 好多嘢比pre school / Harts 好,但 reading scheme 一定係 hkps / Harts 好

s_siumay 發表於 21-10-26 14:06
可以分享多一點嗎?
我小朋友現時正讀York k2, 但感覺上課程好淺 現時功課還是認寫單字,很怕程度不夠應付 ...

Harts 上個星期功課(k2)
中文寫到詞語,例:生日
英文仲寫梗細寫既英文,例e
數學:
英文版:文字題嘅加法(有數條表示)
中文版:圖片題加法
難唔難我就真係冇對比過
Reading scheme
Supposed中文書認到字自己逐隻逐隻指住讀返出嚟
英文書可以提,但係都係要你指着指着每隻字讀出來

快樂火雞 發表於 21-11-2 10:28
下面只是聼返來,不是親身經歷
對York的投訴主要在於雜費多,樣樣都講錢,但大多表示York明碼實價,收錢做 ...

係admin做得耐態度。。。

manwai_t 發表於 21-11-3 22:58
Harts 上個星期功課(k2)
中文寫到詞語,例:生日
英文仲寫梗細寫既英文,例e

咁Harts 升小請問你有無了解佢哋強嗎?
同埋依一間學校其實係咪a happy school, 因為見你介紹佢地都好注重閲讀 但睇佢地網頁感覺好Happy 咁
現時你地k2平均每一日功課有幾多左右呀?
謝謝你

s_siumay 發表於 21-11-4 02:13
咁Harts 升小請問你有無了解佢哋強嗎?
同埋依一間學校其實係咪a happy school, 因為見你介紹佢地都好注重 ...

學校生活係好happy(氣氛)
功課係平日1至2項
星期五就4,5項左右
逢星期四就reading scheme
星期五派新書加上一次comment
升小就命中率都高,但唔知你target 邊間

manwai_t 發表於 21-11-4 03:10
功課係平日1至2項
星期五就4,5項左右

請問除了可朗讀課文之外,Harts能帶領你的小朋友用英語普通話溝通嗎? 流利嗎?語境如何呢?

manwai_t 發表於 21-11-4 03:10
功課係平日1至2項
星期五就4,5項左右

升小方面如果target 男拔 陳守仁 蔡繼有等,Harts 多人入到嗎?
因為學校沒有人數公佈

s_siumay 發表於 21-11-4 06:16
請問除了可朗讀課文之外,Harts能帶領你的小朋友用英語普通話溝通嗎? 流利嗎?語境如何呢?

...

如果國際就係每日英文同普通話,本地班就每日英文,廣東話,普通話(20mins)
英文對答無問題,accent 係學哂鬼婆口音
普通話就有時見佢口噏噏,口音正宗(北京腔),對話就真係唔知(我哋身邊冇人會講普通話)

s_siumay 發表於 21-11-4 06:18
升小方面如果target 男拔 陳守仁 蔡繼有等,Harts 多人入到嗎?
因為學校沒有人數公佈
...

今年就唔知人數,上年就知道得50幾個人,有八個入男/女拔
今年好似無陳守仁

manwai_t 發表於 21-11-4 10:45
今年好似無陳守仁
...

咁勁,請問邊度有數據睇?
官網沒公怖數字

manwai_t 發表於 21-11-4 10:45