用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs Harts大家會點揀?
go

York vs Harts大家會點揀? [複製鏈接]

想問問大家意思,如果依2間比較的話,邊間學術深啲?升直私成績會好啲?大家會揀邊間多d?

真心求意見求解答(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
因慮小朋友現時k2 正考慮轉校與否
   2    0    0    0

我會揀Harts! 好似話係樂基同Group 的,質素有保證!
York 不清楚,比較商業化

回覆樓主:

兩間都讀過,一定係Harts! Harts 老師質素好,尤其NET. 好有愛心。Turnover 好低。reading scheme 老師會培讀。體育有專科教練教小朋友。York 勁多雜費。唯一缺點是admin 混亂

Harts好d,學費綜合來講平d,雖然也七萬五一年

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3850071 呢度好多York家長分享過。可以望望

sasa_mom 發表於 21-10-26 09:20
兩間都讀過,一定係Harts! Harts 老師質素好,尤其NET. 好有愛心。Turnover 好低。reading scheme 老師會培 ...

可以分享多一點嗎?
我小朋友現時正讀York k2, 但感覺上課程好淺 現時功課還是認寫單字,很怕程度不夠應付小一面試
其實我現時都有幫他外補,但外補嘅知識比學校教嘅深好多,小朋友返學有陣時會覺得太簡單
所以想問問你 Harts 課程程度係咪會深啲?中文K2係咪已經寫句子?
同埋你小朋友讀harts嘅英文程度係咪好過york ?

快樂火雞 發表於 21-10-26 09:43
Harts好d,學費綜合來講平d,雖然也七萬五一年

如果唔計價錢呢?係咪仍然都會覺得Harts 好啲?

無了解過York,但聽好多家長講呢間係呼吸學校。有呼吸就會收,所以你關心學術問題應該排除呢間

mcs74 發表於 21-10-26 23:01
無了解過York,但聽好多家長講呢間係呼吸學校。有呼吸就會收,所以你關心學術問題應該排除呢間
...

我無辦法排除York因為小朋友現時讀緊,所以現時想知道Harts 會唔會比York好,因為我見harts 係外籍老師做班主任,好似語竟比york 好咁
但實際Harts 係點 網上好小有分享,所以好想了解下
Btw 小朋友係York依幾年都從來沒有白人做中班主任,只得ABC 印度人。。。

s_siumay 發表於 21-10-26 14:06
如果唔計價錢呢?係咪仍然都會覺得Harts 好啲?
Harts的學生好d,始終York出名博愛.
如果話課程 ,其實分別不大.Harts的reading scheme好多學校都有,甚至好多券幼都有類似計劃

Harts 校長及所有NET都係英國人、蘇格蘭人之類⋯⋯基本上所有小朋友的英文都有一定的水準。以往校長會幫手train interview. 學校有舉辦星期六外補班。可自由參加。harts reading scheme 和其他學校有少許不同,老師會每星期花時間和小朋友陪讀書本。

sasa_mom 發表於 21-10-28 11:17
Harts 校長及所有NET都係英國人、蘇格蘭人之類⋯⋯基本上所有小朋友的英文都有一定的水準。以往校長會幫手t ...

想請問下你Harts 的功課量多嗎?每天有幾多樣功課要做?

sasa_mom 發表於 21-10-28 11:17
Harts 校長及所有NET都係英國人、蘇格蘭人之類⋯⋯基本上所有小朋友的英文都有一定的水準。以往校長會幫手t ...

另外你覺得課程內容深嗎?

s_siumay 發表於 21-10-28 17:14
想請問下你Harts 的功課量多嗎?每天有幾多樣功課要做?

N班一星期一次,K1 一,三,五有簡單功課
Harts 好好呀! 人少少,老師照顧到每個學生,英文語境好,中文程度夠深
好多人話學校細,我唔覺,課室夠大,學生又唔多。

fattypatty 發表於 21-10-29 12:03
N班一星期一次,K1 一,三,五有簡單功課
Harts 好好呀! 人少少,老師照顧到每個學生,英文語境好,中文程 ...

請問中文去到有幾深?
另外英文語境方面 能令小朋友操流利英語?

s_siumay 發表於 21-10-25 20:29
想問問大家意思,如果依2間比較的話,邊間學術深啲?升直私成績會好啲?大家會揀邊間多d?

真心求意見求解 ...

Must be Harts !
Harts係樂基系學校, 質素有保證

下面只是聼返來,不是親身經歷
對York的投訴主要在於雜費多,樣樣都講錢,但大多表示York明碼實價,收錢做事。
對Harts的投訴主要係行政混亂收費不清晰。

如果講升小,同印象相反,其實九龍塘York反而好小小。

chanti 發表於 21-11-1 20:54
Must be Harts !
Harts係樂基系學校, 質素有保證

樂基係一間非常好的幼稚園?
升直私成績好?

快樂火雞 發表於 21-11-2 10:28
下面只是聼返來,不是親身經歷
對York的投訴主要在於雜費多,樣樣都講錢,但大多表示York明碼實價,收錢做 ...

我見York升直私數據不錯,但佢一級有咁多學生又有咁多分校,自然一定有一班人可以入到最Top個d小學,所以佢個數據係咪唔可以作準
網上睇話Harts細細間學校,但都好多學生可以入到好好的直私,但就無人數公佈,透明度比較低

希望多d Harts用家分享覺得升小成績如何,課程程度去到邊?
聽說K3中文要作文?英文K3要自己朗讀一份都深的文章?學校有面試班雙劍合璧?

s_siumay 發表於 21-11-2 13:05
樂基係一間非常好的幼稚園?
升直私成績好?

樂基課程非常好, 好systematic 之餘, sports, art 及music lesson 係有額外請專科老師去教。reading scheme 都幾好。升直私成績都ok , 細細校來說都好不錯、不過最多家長target 區內津校呂明才及培基
‹ 上一主題|下一主題