用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 傳入境限制或延續至明年11月
go

[英國] 傳入境限制或延續至明年11月

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211024/bkn-20211024204153261-1024_00822_001.html

如果返嚟要隔離21日,今年暑假小朋友都未必返嚟。

回覆樓主:

我孩子明年畢業,我何來咁多假去觀禮

回覆 poonseelai 的帖子

me too...

foxli 發表於 21-10-25 16:03
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211024/bkn-20211024204153261-1024_00822_001.html

如果返嚟要隔離2 ...

希望是假消息,希望是假消息,我接受唔到呀!!
兩年無飛過英國啦,真係好想飛呀。

暑假返黎搵酒店又要超級頭痛

YuYuMother 發表於 21-10-25 17:02

是呀!一講book酒店,頭都痛。

TTEE1819 發表於 21-10-25 17:01
希望是假消息,希望是假消息,我接受唔到呀!!
兩年無飛過英國啦,真係好想飛呀。
...
估計打疫苗後有足夠抗體既人數唔夠,加上又無計劃打第三針,所以我估(純粹估)香港無辦法唔堅持「清零」政策。

YuYuMother 發表於 21-10-25 17:02
我估(都只係估)到暑假,放寬既機會應該大。現在歐美英都用共存政策,加上開始打第三針。新加坡、日本、韓國假、台灣都會陸陸續續跟,明年大家都陸陸續續開放,最終香港點都要跟。

王家爸爸 發表於 21-10-25 17:12
我估(都只係估)到暑假,放寬既機會應該大。現在歐美英都用共存政策,加上開始打第三針。新加坡、日本、韓 ...

希望啦,網上講第六輪(Dec 21- Feb 22)一出已full哂

YuYuMother 發表於 21-10-25 17:23
希望啦,網上講第六輪(Dec 21- Feb 22)一出已full哂
其實聖誕返香港無意思,隔離完就要走。反而家長過去合理啲。

專家話主要原因係打針人數少(未夠7,8,9成), 同埋有40%人打左科興 .

julianz 發表於 21-10-25 17:37
專家話主要原因係打針人數少(未夠7,8,9成), 同埋有40%人打左科興 .

亞專家之前唔係話科興好好咩?臨床數據未出都叫香港人打

我覺得冇大區別,聖誕反正返唔到,暑假點樣也要返。

julianz 發表於 21-10-25 17:37
其實應該學新加坡,研究全民加一針BioNTech既可能性。不過之前養和醫院喺明報講佢哋既研究報告話,已接種BioNTech疫苗既「肯定不用打3針」。

而家連大陸過關都未搞掂,點樣望佢同世界接軌啊。

YuYuMother 發表於 21-10-25 17:23

其實啲飛機都唔爆,都唔明點解成個12 月會冇晒酒店,好彩第六輪未出嘅時候已經搶到酒店

王家爸爸 發表於 21-10-25 17:36
其實聖誕返香港無意思,隔離完就要走。反而家長過去合理啲。

聖誕唔會返,只係想講酒店難book嘅程度….

小公主媽媽 發表於 21-10-25 18:32
其實啲飛機都唔爆,都唔明點解成個12 月會冇晒酒店,好彩第六輪未出嘅時候已經搶到酒店
...

點可以搶到教下路?

YuYuMother 發表於 21-10-25 18:55
點可以搶到教下路?

日日入去昅住
有些第六輪未開始的時候已經可以用email hold 房

YuYuMother    發表於 21-10-25 19:21

聽特首講會取消大部份免檢疫安排,如果機組人員要檢疫,對航班都幾大影響。