用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP 之 IA/IO/EE/TOK
樓主: Radiomama
go

[中學] IBDP 之 IA/IO/EE/TOK   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 21-10-28 14:49
我猜你的疑問係~會唔會有機會請槍手出貓?
這個問題最核心的答案是,自己的孩子是如何接受教育。Academic ...

唔一定請槍手,例如,可以請專人比下意見,又潤飾下篇文,另一個完全靠自己做,如何做到公平。

964000 發表於 21-10-28 16:03
唔一定請槍手,例如,可以請專人比下意見,又潤飾下篇文,另一個完全靠自己做,如何做到公平。
...

下次不妨問吓自己學校嘅老師。

964000 發表於 21-10-28 16:03
...

世上難有絕對公平,就算唔搵專人,不少父母自少都會帮小朋友修飾功課,接著比較,往往家境亦有影響,學校有財力人脈請到專業人士演講,親身演歷,對比紙上談兵,也可說是不公平

實在是,知識很個體化,得著多與少,正向或帮倒忙,冇得量度,世界大同前境下,相信靠自身努力掙取到嘅,才能更勇往直前,無憾

回覆樓主:

唔好講 ib功課咁複什,簡單如平常中小學一幅美術功課,除非衹可堂上做,拿回家做鬼知有無其他人加加減減。我朋友孩子 ib 42分,6科補4科,讀大學時亞媽仲有幫手做 research, 對孩子係好定壞?睇你從什麼角度出發

Radiomama 發表於 21-10-28 16:13
下次不妨問吓自己學校嘅老師。

未有耐,小朋友仍在小學,只不過好奇問下。
但如果以我自己小朋友的性格推斷,佢一定唔會比人「掂」佢做D野。

964000 發表於 21-10-28 17:37
未有耐,小朋友仍在小學,只不過好奇問下。
但如果以我自己小朋友的性格推斷,佢一定唔會比人「掂」佢做D ...

咁咪係囉,有能力的孩子總有自己的想法。

MM2H 發表於 21-10-28 13:55
可能因為佢自細都百足咁多爪,我哋亦主張推動平衡,較少討論邊科特別鐘意,而係每科都獨特,最後結論往往會 ...
IB 選科目主要決定於心儀大學課程的要求,所以可上大學綱頁找它們對ib學生的要求,注意不同國家的大學就算同一課程要求可能有出入。
如果沒有選定大學課程,可考慮
1自己的興趣
2那些是特別難讀的科目eg Maths HL
3那些科目特別用很多時間eg D丅
4學校的老師一那一科目的老師比較好
5師兄姐的意見

clyeu 發表於 21-10-28 07:31
謝謝樓主, 很有用!
小兒Y9,正是見到分析力不足,要努力改善

加油,多閱讀新聞及評論吧!現在的年輕人鍾意從睇YouTube來吸收,這個我不反感,但就要他選擇有質素的來看。另外也要視乎哪一科嘅「分析」唔足夠,文學與數學都講analysis, 但指涉的問題就已經不同。

回覆樓主:

多謝分享!  其實我直對阿仔啱唔啱讀 IBDP 好有懷疑,有冇人同我一樣,有打算 Y11 考完 IGCSE 後,轉校讀 A Level?  因阿仔 Y7 由 LS 轉 IS, 英文唔特別好,我見 IB 寫咁多嘢,都戥佢擔心。似乎 A Level 感覺簡單啲

a_for_apple 發表於 21-11-16 20:46
多謝分享!  其實我直對阿仔啱唔啱讀 IBDP 好有懷疑,有冇人同我一樣,有打算 Y11 考完 IGCSE 後,轉校讀 A  ...

如要轉校,最好先同孩子商量;除非佢自己先提出自己力有不及,如果唔係,實在嚴重打擊佢嘅自我形象和信心。

回覆 Radiomama 的帖子

多謝分享!這篇post真係對我這個新手家長好有用!我嘅小朋友而家喺IS初小,近排也有考慮將來升學之路而諗緊應該考a level or ib 好,暫時未知會留港大學或海外升學,以你的經驗來說,如果留港升大學,考a level or ib 會較好?如果海外升學,是否考a level or ib 的差異不大?小囡天資平庸,暫時看,文科較理科好,有d擔心佢考ib會吃力

Caroromeo 發表於 21-11-16 23:06

多謝分享!這篇post真係對我這個新手家長好有用!我嘅小朋友而家喺IS初小,近排也 ...

文科較理科好,何解擔心考ib會吃力?

Caroromeo 發表於 21-11-16 23:06

多謝分享!這篇post真係對我這個新手家長好有用!我嘅小朋友而家喺IS初小,近排也 ...

教育的作用就是要預備孩子適合未來的世界,而不只是考慮如何考高分;
IB 是一個要求高的學制,但對學生全人發展好有效,不妨一試。

你真係有心啦!很詳細!year 13 佢地真係好忙!而我地完全幫唔到手,佢地自己做晒所有嘢!management 真係好好,我都擔心細仔來緊year 12 是否可以像大仔一樣

請問你仔選擇留港讀大學還是出國呢?

Qin888 發表於 21-11-18 12:47

你真係有心啦!很詳細!year 13 佢地真係好忙!而我地完全幫唔到手,佢地自己做晒 ...

因為先前小休在家,所以整理了一些資料,拋磚引玉,希望大家對IB有多啲討論。

我仔目標是外國的大學,但也會報一間本地。

感謝樓主分享,EK依家好少有咁有料嘅post

睇你講TOK都好似玄學,聽講舊年有間好有歷史嘅IS學校好多學生係TOK失分,係未都唔正常?

deco99 發表於 21-11-19 11:04
感謝樓主分享,EK依家好少有咁有料嘅post

睇你講TOK都好似玄學,聽講舊年有間好有歷史嘅IS學校好多 ...

玄學?唔係講風水喎,可能似哲學多D,反思 how do I know what I know, 人透過不同途徑獲得 knowledge,包括學習,宗教,口耳口鼻,民族背景等等。孩子有同學講笑話開始懷疑眼前張枱是否一張枱。

以下係2021年5月其中部分TOK題目,選一條寫1,600字

1. “Accepting knowledge claims always involves an element of trust.” Discuss this claim with reference to two areas of knowledge.
2. Within areas of knowledge, how can we differentiate between change and progress? Answer with reference to two areas of knowledge.
3. “Labels are a necessity in the organization of knowledge, but they also constrain our understanding.” Discuss this statement with reference to two areas of knowledge.

謝謝🙏分享

感激Radiomama無私分享
‹ 上一主題|下一主題