用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP 之 IA/IO/EE/TOK
樓主: Radiomama
go

[中學] IBDP 之 IA/IO/EE/TOK   [複製鏈接]

回覆樓主:

這個帖令我對IB 多了點認識。thanks for the info!
其實咁多essay 要寫,對於一般理科計數強文科弱嘅男生,IB 是否比DSE更難應付?好似理科強好少可以英文writing 好好..
還有esf school IB subjects 是offer eng A 及中文B? ESF 一直上的學生能應付中文A or B 嗎?還是 take other languages? 我唔知有冇問錯問題,因為對IB 課程還在瞭解中..thanks!

PAXU 發表於 22-1-29 00:05
這個帖令我對IB 多了點認識。thanks for the info!
其實咁多essay 要寫,對於一般理科計數強文科弱嘅男生, ...

ESF 學校只有Eng A ( SL & HL) , 中文則有Chin A (SL & HL) & Chin B (SL & HL); ESF 的學生能應付中文,而RC在這方面較嚴格執行IBO的規條,所以學生若一直在最好的一組,是不可以棄選chin A 而讀chin B的;不過就可以在DP時棄讀中文、改選其他語言(西班牙文或法文等)。

IB 的教育就是希望讓學生文理兼備;學習溝通、表達自己是孩子們應好好掌握的,從幼稚園開始就接受IB教育,就算好似我仔屬理科思考的人,也可以應付寫和演講。這是通過教育訓練出來。

不過,如果有些學生是到了高中打算讀IBDP 的話,才要思考自己是否適合、能否在IBDP 的模式中學習和發揮。香港有一間李寶椿聯合世界書院,就招攬了不同學校「適合」的學生,而不是成績最好的學生。

再說,理科強的人,essay writing 也可同樣強;這個世界,科學家也要寫essay啊。

回覆樓主:

thanks for the info. 要衡量阿仔適合讀乜嘢,都唔係易 (emoji)

IB課程就算是理科都好著重essay writing,我覺得好寫作能力對將來讀大學和工作都有很大的得益。另外IB 的2科語文都有IO的要求,這對小朋友的presentation skill 都好有幫助。我都好欣賞IB的課程幫助孩成為在知識,寫作和演講各方面的全面發展。

另外我發現同學之間會互相做essay peer review, 經常聽到阿女說到同學之間的writing style 係點呀,有什麼特色,而和自己的writing style 又係怎樣不同。我覺得這些和同學之間互動,對提升學生的寫作能力有好大的啓發和幫助。

Radiomama, 多謝你既分享。你仔仔今年IB畢業,恭喜!你會唔會對成個課程有再多點理解,有額外既分享?

ckmammy 發表於 21-10-25 22:00
係呀, 仲要睇課外活動,有冇攞過獎等等...

Not so much on ECA and prizes la.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Radiomama 發表於 22-1-29 07:19
再說,理科強的人,essay writing 也可同樣強;這個世界,科學家也要寫essay啊。
...

理論上係咁。但有時我見到啲香港理科工程科畢業生,英文唔係咁好,有人會同我講,就係佢哋英文唔好先至揀呢啲工程科。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

barque 發表於 22-1-30 10:08
IB課程就算是理科都好著重essay writing,我覺得好寫作能力對將來讀大學和工作都有很大的得益。另外IB 的2科 ...

IB 重soft skills,顯而易見。究竟我哋係咪要確定孩子有類似嘅潛能,先至俾佢讀IB,定係入了 IB 才發展出這些soft skills.  Or a bit of both?

Radiomama 發表於 21-10-28 14:49
我猜你的疑問係~會唔會有機會請槍手出貓?
這個問題最核心的答案是,自己的孩子是如何接受教育。Academic ...

我諗,學校都有好重要嘅責任去把關,因為每個小朋友嘅進展佢哋都好清楚。如果學校本身都參與不誠實行為,要靠IBO audit 或舉報?

雞先定蛋先?
有些時候是因材施教,但也有透過教育裝備孩子。兩者都會出現。

我仔是數理邏輯人,感情/感性發展超弱;但IB培育至少讓他要寫、illustrate, 説明及演講。

他有雙語的能力,但不優於創作/寫作,他的長處是表達出獨特的觀點,有條理地寫出來而矣。其實是將語文當成數學,一步一步演算出來。幸運是語文老師竟然接受。

又有説,IB中文考官在改卷時考生錯別字,只會整份卷扣5分;所以只要表達到意思,個字潦草D,是可蒙混過關。(阿仔講,唔肯定真假。)

回覆樓主:

IB 成績上,最不碓定的3分就是Core, 即Extended essay & Theory of Knowledge;前文曾經講,好少同學EE揀science subject, 因為要做lab/experiment, 如何想出一個自己能handle 的實驗、而個結果又符合自己的預測,相信這是最難。

阿仔揀Physics 的題目做EE, 靈感來自沖涼果陣浴簾會黏埋身。點解呢?
哈哈,我不知他的推論和結果,但就知他做了一個模型、好幾天的實驗、一大堆數字,最後寫成一份報告。

老師和外評都喜歡他的essay, 我相信是因為源自生活,有點無謂,但又符合科學精神。

至於TOK, 真係寫完都唔知自己寫咩,好彩有兩part分數,拉匀過關。

poonseelai 發表於 21-10-28 16:59
唔好講 ib功課咁複什,簡單如平常中小學一幅美術功課,除非衹可堂上做,拿回家做鬼知有無其他人加加減減。 ...

咁咪造就典型的高分低能,出社会重可以点补,点请枪手!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 22-7-21 11:48
IB 重soft skills,顯而易見。究竟我哋係咪要確定孩子有類似嘅潛能,先至俾佢讀IB,定係入了 IB 才發展出 ...

大部分IS學校入學時不會好selective地去選學生。而整個小學階段的課程較著重閱讀,寫作和互動的學習。整個小學沒有考試和在家功課。可能因為沒有大量無謂的功課,好多小朋友反而有空閑時間,試方面的發展。這班小朋友升到中學時,可能數學和科學還是一般,但是很多都具備非常之好的閲讀,理解和寫作能力。對將來讀IB DP時打下了紮實基礎。

Radiomama 發表於 22-7-21 13:32
雞先定蛋先?
有些時候是因材施教,但也有透過教育裝備孩子。兩者都會出現。

在語文rubric 入面錯別字,錯文法係扣不多分嘅,反而思路,創意,結構更重要。

兒子的中文老師教他在英文寫作方法用在中文寫作,也是很合適的!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

中英文作文的思路,創意和結構是近似的。女兒曾經分享過,英文她好容易寫到一篇唔錯的文章。但是中文就算有好的思路和創意時仍然不容易表達出來。我想是因為中英文字能力的差別。

shadeslayer 發表於 22-7-21 11:43
理論上係咁。但有時我見到啲香港理科工程科畢業生,英文唔係咁好,有人會同我講,就係佢哋英文唔好先至揀 ...

我覺得唔係,唔通走去讀法律及文科畢業生,數學理科水皮。

ANChan59 發表於 22-7-23 13:31
我覺得唔係,唔通走去讀法律及文科畢業生,數學理科水皮。

原本嗰句係「就係英文唔好先讀工程」,套在文科就係「就係數理唔好先選文科」,又好似通。

讀理科有語文好的學生,也有語文不好的學生。似乎語文不好的學生,理科成唯一選擇。

呢啲當然無絕對,只是概率問題。我自己就係概率以外的例子,也有其他例子,但真係少啲。

回覆樓主:

謝謝Radiomama這些非常之詳細和有用的分享。我相信這些資料對讀緊或者將會讀IB的人有非常之高的參考價值。

建議版主將這個今享置頂。

‹ 上一主題|下一主題