用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP 之 IA/IO/EE/TOK
樓主: Radiomama
go

[中學] IBDP 之 IA/IO/EE/TOK  

cherubic 發表於 21-10-26 22:59
課外活動有足夠種類便夠,不須計分,學生要做一份報告給校內老師,不用拿獎。 ...

你提的是CAS, IBDP課程內其中一個核心要求,不用計分,但每個學生必須完成C.A.S.三方面的要求。

這兩年,因為COVID-19,好多活動由委屈地被取消、以致積極地改變形式去發揮和進行,學生們從中學習更多。

謝謝分享

Radiomama 發表於 21-10-26 15:45
希望呢個帖不會嚇親有孩子仲讀緊PYP及MYP的家長;其實孩子慢慢在學校成長,他們對功課的要求比我們更容易掌 ...
外判補習這點確是大多IB 父母最掙扎之處,雖然理解孩子長短處,當面對選科選大學時,少不免都會諗,多2,3分會否多點選擇,優勢會否加強
另一點想要提及,家長選擇中學時,如打算一直到DP 畢業,亦應考慮學校可提供選擇之科目

MM2H 發表於 21-10-27 14:07
外判補習這點確是大多IB 父母最掙扎之處,雖然理解孩子長短處,當面對選科選大學時,少不免都會諗,多2,3 ...

補習要思考「補什麼」;我在MYP時每科必睇個assessment rubric, 邊個範疇係孩子的弱項呢?怎樣的補習老師才可幫到佢?
我知道一些比他成績好的同學也在補習,但既然佢知道「無乜用」,我也樂得省下一些金錢和時間。

題外話,同學之間他們慣於「同儕互評」,我反而覺得這個得益良多。

Radiomama 發表於 21-10-27 14:34
補習要思考「補什麼」;我在MYP時每科必睇個assessment rubric, 邊個範疇係孩子的弱項呢?怎樣的補習老師 ...
PYP 時我有睇 rubrics,但到中學已懶,隨佢自己主理,簡中要求佢講解,分析老師評偠比我知,從中盡量帶引佢自我反省。說實,到MYP 分 criterion,都要佢哋自己係課堂中領略,先最清晰貼近要求,我都要學識小心唔好太多意見,怕反而混淆視聽
好同意你所講,補習我從不主張,但會細聽佢自己要求,孩子覺得有需要的話,亦唔會反對,但真的要了解到為何要補、補習方向及想要達到那項目的

想問,DP選科時,大學部署比重如何拿平衡?IB科目接觸較廣,應隨孩子能力與喜好,6科分配間,對大學選科亦理應不是大問題,但最近聽朋友說,大學學科對科目選取要求嚴謹左,economics / business studies 選取都會影響到 financial course selection   

MM2H 發表於 21-10-27 15:12
PYP 時我有睇 rubrics,但到中學已懶,隨佢自己主理,簡中要求佢講解,分析老師評偠比我知,從中盡量帶引佢 ...

到Y11, 學校會安排workshop同學生及家長講選科問題,也會有個aptitude test分析每個學生的能力和興趣;從而俾意見學生選擇科目。

大學一直對DP科目有對應要求;只要進入一些心儀的英國大學看看admission requirements 就容易掌握。
Eg. Architecture 要有Visual Art/DT的HL要求;
Engineering 要修Maths AA & Physics 的HL;
Economic要有Econ & Maths HL;
Medicine要有Chem & Bio HL等

ckmammy 發表於 21-10-25 20:17
我表妹大約8年前喺香港 IB 畢業, 44分入牛津法律系。佢同學45分入唔到。

According to the sharing sessions arranged by the school, Oxbridge laws programs require applicants to take English A HL and those having History HL will stand a better chance.
Not sure if the "perfect scorer" did not take History at all, or did so at SL only.  Nowadays, interview performance may have a great bearing too.

cornelius 發表於 21-10-27 20:09
According to the sharing sessions arranged by the school, Oxbridge laws programs require applicants  ...
我唔知佢有冇選 history, 不過佢一定有選chemistry。 佢話發現 Law school prefer Chemistry。 我聽完都有點愕然。

謝謝樓主, 很有用!
小兒Y9,正是見到分析力不足,要努力改善

Radiomama 發表於 21-10-27 15:32
到Y11, 學校會安排workshop同學生及家長講選科問題,也會有個aptitude test分析每個學生的能力和興趣;從 ...
好多資料要同孩子一齊睇,SL/HL 配搭都要慢慢同佢討論

MM2H 發表於 21-10-28 07:47
好多資料要同孩子一齊睇,SL/HL 配搭都要慢慢同佢討論

大部分學生的選科方法~by elimination, 剔除絶對不喜歡的group or 科目。

Thanks Radiomama.  You are very resourceful and helpful.  Thanks again for your unconditional sharing.  

Radiomama 發表於 21-10-28 08:41
大部分學生的選科方法~by elimination, 剔除絶對不喜歡的group or 科目。

這是我家中學生最困惑之處,除中文覺有難度外,科科都難捨。㨂選升中時,同佢重覆例出pros and cons,當時分別都明顯,㨂科真係選擇困難症發作  謝回應,必經階段吧

MM2H 發表於 21-10-28 09:54
這是我家中學生最困惑之處,除中文覺有難度外,科科都難捨。㨂選升中時,同佢重覆例出pros and cons,當時 ...
但照計 IB 選科唔應該係咁難。 語文同數學一定要揀。剩番 3科,小朋友應該大慨知道自己最鍾意邊科或最唔鍾意。加上大學選科有些科係必修,例如醫科一定要選 chemistry, 讀科技電腦就必選 computer science。 逐個 group 睇同篩選,應該唔難揀。 我小朋友而家grade 8, 雖然未去到揀科嘅地步, 不過都已經知道佢鍾意咩科。

扒完文。
喱篇討論真係內容豐富又充實。
多謝樓主無私嘅分享。

Radiomama 發表於 21-10-27 14:34
補習要思考「補什麼」;我在MYP時每科必睇個assessment rubric, 邊個範疇係孩子的弱項呢?怎樣的補習老師 ...

謝謝詳細解釋
我有個疑問,既然咁多「校外功夫」又要計分,如何知道當中有多少外援參與?

ckmammy 發表於 21-10-28 11:21
但照計 IB 選科唔應該係咁難。 語文同數學一定要揀。剩番 3科,小朋友應該大慨知道自己最鍾意邊科或最唔鍾 ...
可能因為佢自細都百足咁多爪,我哋亦主張推動平衡,較少討論邊科特別鐘意,而係每科都獨特,最後結論往往會歸根到某些領域有不明或能力未遞,然後正如樓主提及,同老師商量focus targets,做到後成功感又令佢覺得 “鐘意” 呢科,多年嚟來回都會有當學年較 “唔鐘意”,但下學年又可以嘅科目
因而,佢現時最大困難點係,科目揀選後,點擺放SL/HL,唯一最清晰就係Chinese Lang Lit會放SL

964000 發表於 21-10-28 13:36
謝謝詳細解釋
我有個疑問,既然咁多「校外功夫」又要計分,如何知道當中有多少外援參與?
...

我猜你的疑問係~會唔會有機會請槍手出貓?
這個問題最核心的答案是,自己的孩子是如何接受教育。Academic honesty 比achievement更重要。
如果連中學的功課也有外援參與,大學之後點算?出嚟社會工作怎辦?又或者一開始已經計劃做二世祖,聘請CEO代為打理家族生意,咁呢啲學生又不會太著緊分數喎。

MM2H 發表於 21-10-28 13:55
可能因為佢自細都百足咁多爪,我哋亦主張推動平衡,較少討論邊科特別鐘意,而係每科都獨特,最後結論往往會 ...

有些成績好的Y11學生會試揀4個HL, 2個SL, 到Y12聖誕前後才confirm 3個HL, 3個SL.

Radiomama 發表於 21-10-28 14:56
有些成績好的Y11學生會試揀4個HL, 2個SL, 到Y12聖誕前後才confirm 3個HL, 3個SL.
謝謝,真係唔知可以咁安排,等我同佢傾傾,我都打算叫佢約 scholarship counselor 再多點討論,不過以我理解,應該唔制,佢唔係天資聰敏,係勤力搭夠,要佢額外做真係要好大推動