用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP 之 IA/IO/EE/TOK
樓主: Radiomama
go

[中學] IBDP 之 IA/IO/EE/TOK   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 21-11-19 11:56

玄學?唔係講風水喎,可能似哲學多D,反思 how do I kn ...

TOK對香港年輕人的確是考驗;我個仔好少深度思考問題,佢依家在TOK的海中漂浮,真係驚佢沉底㗎!
有時見佢靈魂出竅,就知佢又在沉思中。
TOK失手,是有可能的;if 有些學生太依賴同一種指導,有機會一齊翻船。

Radiomama 發表於 21-11-19 19:19

TOK對香港年輕人的確是考驗;我個仔好少深度思考問題, ...

祝你仔仔成功

poonseelai 發表於 21-10-28 16:59
唔好講 ib功課咁複什,簡單如平常中小學一幅美術功課,除非衹可堂上做,拿回家做鬼知有無其他人加加減減。 ...

其實IB學生補習是否很普遍呢?我擔心的是學校老師因為要照顧的學生比較多,能給予每位學生的支援不足。但IB的補習導師比較少,學費也十分貴。如果普遍學生都有外援,讀IB的開支真的不少。

感謝Radiomama 的經驗之談和無私分享!

riddle 發表於 21-11-21 01:35
其實IB學生補習是否很普遍呢?我擔心的是學校老師因為要照顧的學生比較多,能給予每位學生的支援不足。但I ...

需唔需要補習睇個人,我嘅觀察係越低年級越多,相信係同家長睇法多於孩子需要

riddle 發表於 21-11-21 01:35
其實IB學生補習是否很普遍呢?我擔心的是學校老師因為要照顧的學生比較多,能給予每位學生的支援不足。但I ...

補習風氣就算普遍,但大前提是自己的孩子是否需要。
以IBDP來說,subject teacher每班只有十多個學生, 只要主動去問,老師都會回應。
有些同學去補習,因為想搵多啲卷/exercise, 有想搵人陪溫書、搵人問功課(但這又會導致在學校上課時唔問)等等。

回覆樓主:

老師亦講過,學生因為有補習老師可問,上堂反而唔專心,唔發問

Radiomama 發表於 21-10-25 15:39
什麼是EE?

首先,這也是一個自選的題目;DP學生最好在自己選修的六個科目之中的其中一科內,找一個最有興 ...

Science EE真係需要較多的時間去完成,而且COV19有可能需要轉online class,這樣亦可能影響到做唔到Lab. 所以唔係好多學會選擇science EE. 小女雖然都有修2科science subject, 但係EE選擇做英文學EE, 大約3星期完成4000字嘅essay.

barque 發表於 21-11-21 16:48
Science EE真係需要較多的時間去完成,而且COV19有可能需要轉online class,這樣亦可能影響到做唔到Lab. 所 ...

小兒順利完成了他的EE, 是好彩。

Radiomama 發表於 21-11-21 17:35
小兒順利完成了他的EE, 是好彩。
我記得前段時間我仔TOK係寫數學方面佢都花咗好多時間,有幾晚熬夜先完成,要求好高架!其實我自己唔識。只係擔心佢唔夠瞓!

謝謝Radiomama、poonseelai和各位前輩的分享,真是獲益良多!

小兒現在初中,雖然自己十分欣賞及認同IB對全人發展的教育方向,但其實一直擔心小兒是否適合讀IB,怕為他作了錯的選擇。

現在可以做的,就是看看怎樣可以better prepare him for IBDP。明白language和分析力對IB比較重要,會讓他多閱讀新聞及評論。請問除了local的SCMP,還有什麼sources推介呢?在現階段還有什麼可以多作準備呢?

謝謝指教!

riddle 發表於 21-11-22 17:06
謝謝Radiomama、poonseelai和各位前輩的分享,真是獲益良多!

小兒現在初中,雖然自己十分欣賞及認同IB對 ...
May try Flipboard:

https://flipboard.com/

riddle 發表於 21-11-22 17:06

小兒現在初中,雖然自己十分欣賞及認同IB對 ...

除咗傳統報紙,依家年輕人較常睇YouTube, Netflix, 只要有興趣,好多documentary 擴濶眼界和思考。

一步一步來,有興趣最緊要。

Thank you for sharing.

Radiomama 發表於 21-10-25 15:22
只要浸淫在IB curriculum一段日子,以上四個簡稱,會時常在耳邊響起。COVID-19 之前學校每年會安排parents ...

IA過程中 老師會按criteria 不同階段打分, 老師喺打分之前會唔會協助修改或者畀意見, 之後先交畀IBO?

Radiomama 發表於 21-10-25 15:30
至於兩科語文的IA, 是以個人口頭報告形式進行,稱為IO, 即Individual Oral。

Language A的話,形式就是學 ...

Y12 老師係咪會定時 協助佢哋進行IA 和 IO ?

另外公開試,  佔70 %嗎?

Radiomama 發表於 21-10-25 15:22
最近整理自己作為IB家長的經驗,寫了一點網誌記錄;有感在EK國際學校這欄目較少這方面的討論,所以嘗試將網 ...

謝謝你用心分享, 有定心理準備, 雖然唔係我哋家長考, 總好過咩都唔知

marcuseunis 發表於 22-1-19 03:02
IA過程中 老師會按criteria 不同階段打分, 老師喺打分之前會唔會協助修改或者畀意見, 之後先交畀IBO?
...

IA 是會不斷跟老師滙報、交進度、初稿,老師會俾feedback/comments, 當然也視乎學生的主動性。
阿仔Maths 的IA 由最初不被老師贊成做該題目,到最後得到老師的肯定,他是特別開心。

marcuseunis 發表於 22-1-19 03:11
Y12 老師係咪會定時 協助佢哋進行IA 和 IO ?

另外公開試,  佔70 %嗎?

老師會按時給予instruction, 多在Y12 下學期尾才開始。

Radiomama 發表於 22-1-19 22:01
IA 是會不斷跟老師滙報、交進度、初稿,老師會俾feedback/comments, 當然也視乎學生的主動性。
阿仔Maths  ...

謝謝回覆
‹ 上一主題|下一主題