用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Eumalu
go

DBSPD   [複製鏈接]

經過完呢個面試後,自知兒子表現不出眾也難有希望,同時亦諗深一層,百年名校,各界都有校友,可以選叻既同有背景既仔多的是,父母係專業人士已經又多一個network,其實一開始我亦不應高攀,比左個假希望兒子,一切都想通了~

yin0101 發表於 21-11-10 10:35
經過完呢個面試後,自知兒子表現不出眾也難有希望,同時亦諗深一層,百年名校,各界都有校友,可以選叻既同 ...
我同意manage expectation, 唔好期望過高,始終競爭大,小朋友又未必可以臨場發揮到,又或者佢好好但老師未必揀中。成件事係實力加運氣
唔試又點知成唔成功呢
用高攀嚟形容唔恰當吧

諗通就好,條條大路通羅馬

請問幾時2nd in?

恭喜所有收到2nd interview invitation 嘅小朋友, 未有機會的也不要氣餒, 因為以我嘅經驗及觀察, 其實我們絕對要相信學校, 相信老師們的Judgement。(當然也有tiny 機會走漏眼或者收錯人🙊)但他們每人每天面見數百小朋友, 其實很容易從簡單嘅對答、說話嘅層次、內容、待人嘅態度、眼神、思考的方向等等便能分辨出究竟小朋友是否適合學校, 從而揀選最適合喺學校學習成長嘅小朋友
今年的first round interview 雖然比起往年typical interview 模式簡短了, 沒有畫畫和玩玩具, 最後看電視etc 但以我所知小朋友也是先在等候區等候, 然後分批到另一間房面見老師, 回答一兩題簡短問題,然後聽錄音答問題。所以相信老師從這個過程已經能夠分辨出不同小朋友一些特質,是否能夠在學校裏thrive and blossom

喺學校見過有struggle 得好辛苦嘅小朋友, 亦有很多輕鬆應付嘅小朋友,所以相信自己,也相信自己的仔仔!一定會有適合的學校揀選他們! Good Luck!

尋日下午收到學校電話confirm

想問各位知道今年call幾多人二面嘛?

請問幾時開始2nd in? 同埋分幾多日?係咪到月尾?

今日2nd in.

hedging 發表於 21-11-16 11:03
今日2nd in.

請問問咗乜嘢類型嘅題目?難唔難?
‹ 上一主題|下一主題