用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 近期懷疑N班小朋友在學校被老師大罵
go

近期懷疑N班小朋友在學校被老師大罵

最近發現小朋友在午睡和晚上睡覺時,忽然喊醒大喊,而且有一日放學回到家佢神情有點怪怪,佢攞住我手拍拍佢自己心口,個樣好驚驚,當時見到佢咁唔知在發生乜事,之後打電話聯絡學校班主任,留左口有急事,但沒有再聯絡我,心諗真係好奇怪,於是第二天我再聯絡學校,打左兩次好耐都無人聽,當天其實學校有老師的,於是我用133再打,嚮了一下就已經有人接聽,聯絡班主任小朋友在學校發生什麼事,當時話,學校近日上堂學排隊玩,小朋友佢就好心急就想玩先,跟住佢哋會教返佢去排隊,佢有時唔排隊,食茶點嘅時候要佢哋講嗰個食物名先可以食,我話:咁我覺得呢個係正常嘅, 你地要引導佢講野, 我問佢喺學校係咪鬧過佢, 佢冇正面答我,之後又話自己好忙有野做,下星期再聯絡我,又話如果有需要知道小朋友情況可以日日聯絡我,當時我話要,一定要日日聯絡我。
請教大家我如何處理才好?

回覆 happymommyr 的帖子

佢仲未識用語言表達自己😓

學校之後有冇日日聯絡你?

哇,間學校好差wor……有日我接放學我小朋友眼濕濕出黎,一翻到屋企班主任已經主動打電話比我解釋事情。你個班主任仲要係咁搵都搵唔到,仲要拖延(emoji)(emoji)無責任感,同埋好似經驗不足。

其實都好難追究發生乜事。。。

如果唔係名幼,而你又好想佢繼續讀N班,可能考慮下插其他N班

你對間學校同老師都產生左不信任,仲放心交低個未識表達發生咩事既小朋友俾佢哋咩?

請問是那一間幼稚園? 有機會就要知真相和追究到底, 因為有陣時玩得太過份變了合理化. 但無證據你又"吹"佢唔賬, 玩得咁過份, 有手尾跟都正常, 到最後網上公開就無謂了. 始終會傷害小朋友心靈, 不好以為現在細, 什麼都不知道, 因為印象深刻, 再大一點和離開害怕地方, 會講返出來. 而家學位又多, 點都會找到學校, 不用這樣對小朋友.

Honechan13 發表於 21-10-24 16:29
最近發現小朋友在午睡和晚上睡覺時,忽然喊醒大喊,而且有一日放學回到家佢神情有點怪怪,佢攞住我手拍拍佢 ...

請問邊間?

Honechan13 發表於 21-10-24 16:29
最近發現小朋友在午睡和晚上睡覺時,忽然喊醒大喊,而且有一日放學回到家佢神情有點怪怪,佢攞住我手拍拍佢 ...

好簡單,如果覺得學校處事有問題,又或者唔適合咪轉校,對住三年,真係好難捱
:-D :-?

csbaik 發表於 21-11-16 18:40
好簡單,如果覺得學校處事有問題,又或者唔適合咪轉校,對住三年,真係好難捱
...

係架, 其實3月和5月已經想轉, 有打電話問其他學校, 但重相信學校應該無問題. 所以無轉. 人地比Offer無要到, 我自己都覺得騷擾到人都唔好意思.
停左學先搵學校定搵左學校先停學, 可能大家最想知既答案, 但我覺得其實無分別, 我都係停左學後過兩日寄信, 好快會搵到學校, 唔信你可以打去其他學校問下有無位先.
家長可能讀得書少, 但好著重教育, 事情不斷發生, 有品德都變成無品德, 重要大家都知道係謊言的話

其實會影響埋家長教小朋友既進度, 去另一間學校都怕羞

請問邊間?

版主, 不好意思, 想借個地方問問題:
如果小朋友回家2次有大幅度瘀傷, 還有1次是背部尾龍骨位置, 共3次, 我想問各位應該點處理, 以下只是其中一張相, 還有很多, 但某學校不承認, 個細路女得3歲, 我想問正確方法是怎樣, 校方說你沒有證據, 還叫人不好報警, 而家重有咁既老師
https://drive.google.com/file/d/ ... VTBSM0aEhkLMXF/view

kwokkwokkwok78 發表於 21-11-19 11:17
版主, 不好意思, 想借個地方問問題:
如果小朋友回家2次有大幅度瘀傷, 還有1次是背部尾龍骨位置, 共3次, 我 ...

小朋友幾大?講唔講得出點整親?就咁睇相小腿呢d位置確實好容易撞瘀