用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問大家對St Catherine’s Bramley 有甚麼評價? ...
go

[英國] 請問大家對St Catherine’s Bramley 有甚麼評價? [複製鏈接]

女兒想Y12讀英國文學

Uppingham
St Catherine’s Bramley
Roedean
CLC

Agents 比咗呢四間我,網上好少St Catherine’s Bramley 的評價

請教各位對呢四間學校嘅睇法,謝謝

0    0    0    0

回覆 lasjashk 的帖子

我主觀排序 : CLC, st. Cat, Roedean, Uppingham

我諗睇你對寄宿學校有咩要求先,再可以俾到意見。例如大細校,全寄宿比例,男女校/齋女校,課外活動要求,寄宿體驗要求等。

beastiebistro 發表於 21-10-25 17:23

我諗睇你對寄宿學校有咩要求先,再可以俾到意見。例如大細校,全寄宿比例,男女校/ ...

宿舍大小、男女校都不介意,我女在港課外活動也不多,去到英國也可以嘗試不同活動
她擇選文科為主,希望入大學讀文學,我們比較重視課程、關顧、入大學的支援,其實都不太了解,要向大家請教(emoji)

Lee_eddie2001 發表於 21-10-25 17:17

我主觀排序 : CLC, st. Cat, Roedean, Uppingham

願聞其詳,請賜教

我PM你講。

我的考慮是基於sixth form 一般比較注重學習的成效來排序的。
其中比較不熟悉Uppingham 所以只能放最後了。

beastiebistro 發表於 21-10-25 18:12

我PM你講。

可否也公開分享讓我也可作參考(emoji)(emoji)

回覆 LuLuciaMa 的帖子

簡單講關於St Cat,我個人覺得寄宿比例太低(~640人只有~110+人boarding仲包weekly/flexi),寄宿體驗唔夠全面。如果想討論埋其他嗰幾間,實在太長,你PM我再傾。

beastiebistro 發表於 21-10-28 06:44
回覆 LuLuciaMa 的帖子

簡單講關於St Cat,我個人覺得寄宿比例太低(~640人只有~110+人boarding仲包weekly ...
我幾年前去過visit St Cat,當時都係想報 sixth form, 所以只參觀了 sixth form dorm...兩人一房,讀書在大廳,類似自修室格局。不過聽講好似呢幾年有新宿舍,唔知會唔會有唔同。
位置就去機場好快。買野就只得附近油站的蚊型超市...要出city先多野賣.

點解最後唔讀?因為我女希望自己一間房。佢之前讀Y10-11,都要同人share 房,幾時娛樂講電話讀書訓覺同起身都要同同房講數,大家都唔開心。

回覆樓主:

綜合學術寄宿體驗考慮 CLC 較佳

2019 A level DfE APS (Grade)
CLC 48.97 (A)
St Catherine's, Bramley 46.86 (A-)
Roedean 45.07 (A-)
Uppingham 42.41 (B+)

宿生比例
Uppingham 過9成
CLC 約8成
Roedean 約5成
St Catherine's, Bramley 約兩成

wloi 發表於 21-10-28 11:06
我幾年前去過visit St Cat,當時都係想報 sixth form, 所以只參觀了 sixth form dorm...兩人一房,讀書在大 ...
可以係自己房讀書,個房都唔細

想請問邊間agent?
‹ 上一主題|下一主題