用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校1.0
樓主: PTL_L
go

男校1.0   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-10-24 15:55
有SES都唔預CSK?
仲有荃灣 SFX 等男校喎?

Answer:
1) 謝謝教主提醒漏左水記 La Salle,咁就不如順便揾埋兩間波記(港鄧&九鄧)。
2) SFXC 九濟及 SFXS 荃濟,已經 confirmed 在我提議的英雄帖內。荃濟是當年唯一能夠威脅荃官的街坊中學,點敢漏左佢

cornelius 發表於 21-10-24 15:23
前兩日與中一同學食飯,席間傳閱當年校刊 (A level 年代),中七105人,只計港大,有67個入咗,當中25人讀醫 ...

直資影響官校資助學校版圖 撥亂反正中 所以自行提早公佈

前兩日與中一同學食飯,席間傳閱當年校刊 (A level 年代),中七105人,只計港大,有67個入咗,當中25人讀醫 ...
光輝歲月,不在乎天長地久,只要是曾經擁有。
2021年,甚多人仍強調近在咫尺升中。那些年(無3號幹線、無西隧、無西鐵、百無),已經有不少尖子不辭勞苦由元朗、荃灣、九龍等地跨區去般含道英皇/聖保羅升讀預科,nothing is impossible. 不應該因為父母的預設活動範圍而抹殺用家真正的自主選擇。Why intelligence is always limited by physical distance

tkhhung 發表於 21-10-24 17:13
直資影響官校資助學校版圖 撥亂反正中 所以自行提早公佈
希望可以起5-6年後睇到平衡情況,再唔係傳統直資獨大⋯⋯

猶記得小朋友小時看兒科醫生,醫生非常proud of 自己sls 出身,話當年自己同學最少10個修讀同科,言談間,感覺而家對father 有所微言。

PTL_L 發表於 21-10-24 21:18
猶記得小朋友小時看兒科醫生,醫生非常proud of 自己sls 出身,話當年自己同學最少10個修讀同科,言談間, ...

SLS 太自由 真是好易失控

PTL_L 發表於 21-10-24 21:15
希望可以起5-6年後睇到平衡情況,再唔係傳統直資獨大⋯⋯

一線直資多官津幾皮野一年既資源,似乎優勢係唔易逆轉。二三四五直資就有啲可能~~~

mcl203 發表於 21-10-24 21:46
一線直資多官津幾皮野一年既資源,似乎優勢係唔易逆轉。二三四五直資就有啲可能~~~
...
資源真係無得比,一線仲要傳统直資嬴哂,二線難頂,捱打,三四五六線就命難保矣⋯⋯

kiwi2007 發表於 21-10-24 21:05
光輝歲月,不在乎天長地久,只要是曾經擁有。
2021年,甚多人仍強調近在咫尺升中。那些年(無3號幹線、無西 ...

當年中一有兩班來自港島區,其餘三班係九龍新界嘅同學,當年也未有地鐵直到,搭巴士轉小輪再巴士或電車係等閒事,個零鐘頭一程係好正常,有同學住大嶼山(屬中西區)都係咁番。

至於中六時,除咗地區名校,同學有來自男女拔/St. Mary/MCS/坑真/德望/英華女/Marymount等等,其實好多都只係慕名而來,哈哈。不過呢種讀書相對優秀嘅 critical mass,確令本來已不錯嘅學習氣氛再推高一些。

PTL_L 發表於 21-10-24 21:18
猶記得小朋友小時看兒科醫生,醫生非常proud of 自己sls 出身,話當年自己同學最少10個修讀同科,言談間, ...

我識嘅St. Lu 同學又真係比較活潑好動,所以神父先要搞搞啲紀律掛

mcl203 發表於 21-10-24 21:46
...

一線直資資源豐富,其吸生力媲美當年的一線官津在中六收生時擁有的優勢。

揀直資的家長較有心理準備讓孩子出國升學,以小兒中學為例,學校無論在(1)課程/(2)内聯網/(3)相關職員的聘用,都提供相當資訊和支援予家長和同學。

當然官津看似沒有如此配備(例如我看過QC的內聯網),但同學有心的話,老師都應該會幫手的,像我當年KC有同學攞住全船入讀劍橋一樣,之前都有老師協助。

Littleleaves 發表於 21-10-24 11:12
早幾年我哋有買背囊,文具,飾物,jacket.... 今年剛畢業,順便探訪母校
...

恭喜晒!完成了中學階段,我地仲有漫漫長路。

mylittleson 發表於 21-10-30 23:11

恭喜晒!完成了中學階段,我地仲有漫漫長路。 :fortun ...
養育男孩的路是特別長,特別吃力,認同嗎?

b3410 發表於 21-10-22 16:16
你哋果間可能想讀IAL?

六班只有一班IAL, 要睇成績,特別數、理科成績

PTL_L 發表於 21-11-2 12:19

睇我侄兒,今年F.4 ,一定唔係
真係個個孩子唔同

PTL_L 發表於 21-11-2 12:19

男孩普遍少根筋,初中前識得為自己打算既少,所以勞氣多d。

bbc2018 發表於 21-11-2 12:42
睇我侄兒,今年F.4 ,一定唔係
真係個個孩子唔同
繼續俾正能量我,謝謝各位

mylittleson 發表於 21-11-2 12:52
男孩普遍少根筋,初中前識得為自己打算既少,所以勞氣多d。
形容得太好真是少條筋

bobbob 發表於 21-10-22 18:07
你仔同學?聽講仲考到spcc,放棄呢間真係需要絕大勇氣
講開,識人自行中qc但揀直資(唔係spc/cc),相 ...

呢間真係好難抗拒,插班考入學試時已問你讀唔讀lB,之後問你申唔申請宿舍住

bbc2018 發表於 21-11-2 13:12
呢間真係好難抗拒,插班考入學試時已問你讀唔讀lB,之後問你申唔申請宿舍住
...

其實多唔多人住宿舍呢?唔惊玩到心散晒?
‹ 上一主題|下一主題