用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校1.0
樓主: PTL_L
go

男校1.0  

mylittleson 發表於 21-10-23 01:06
DBS今年11月14日有garden fete, 到時可去參觀下。
Garden Fete 已經停辦了2年,我仔話好懷念,今年點都要返去支持下!

Littleleaves 發表於 21-10-24 00:30
Garden Fete 已經停辦了2年,我仔話好懷念,今年點都要返去支持下!

tkhhung 發表於 21-10-22 07:01
明年一月已宣布取消 garden fete

DBS 今年11月14日有Garden Fete.

Littleleaves 發表於 21-10-24 00:30

我同仔講不如一起去 走一轉 學下嘢

tkhhung 發表於 21-10-24 10:41
早幾年我哋有買背囊,文具,飾物,jacket.... 今年剛畢業,順便探訪母校

IYY    發表於 21-10-24 16:06

Littleleaves 發表於 21-10-24 11:12
早幾年我哋有買背囊,文具,飾物,jacket.... 今年剛畢業,順便探訪母校
...

恭喜 完成中學階段 我哋只是重游故地 當年升中時參觀過

Vana 發表於 21-10-22 16:44
Garden fete 今年有呀,11月中

Garden Fate 传统是11月。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Littleleaves 發表於 21-10-24 11:12
...

他們的大雨傘好好用!家中還有兩把。

Littleleaves    發表於 21-10-25 08:04
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

tkhhung 發表於 21-10-24 10:41

停辦了N屆的大型户外活動能夠重生,可喜可賀,值得珍惜。如果能夠揾齊以下一班著住整齊校服嘅男校囝囝在 DB 草地球場龍門口映番張大合照,就更精彩鳥:
前排: QC, SJC, SPC, KC, WYHK, SLS, SES
後排: SYSS, SFXC, CSWCSS,  LSC, DBS, WYK, YWC, KTMC,   SFXS
仲有冇漏咗邊間呢?!拭目以待尼張世紀大合照

kiwi2007 發表於 21-10-24 13:41
停辦了N屆的大型户外活動能夠重生,可喜可賀,值得珍惜。如果能夠揾齊以下一班著住整齊校服嘅男校囝囝在 DB ...

好多不識 不如九間傳統男校加MCS MSS DGS SMCC GH 等

tkhhung 發表於 21-10-24 13:48
好多不識 不如九間傳統男校加MCS MSS DGS SMCC GH 等

咁一定好多囝囝出現
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-10-24 14:13
咁一定好多囝囝出現
順便嚟一個配對活動,好似內地既父母咁,擺攤位show本錢

gracelam 發表於 21-10-24 14:13
咁一定好多囝囝出現

迫爆個埸

ANChan59 發表於 21-10-24 12:05
Garden Fate 传统是11月。

我知道 只是回應前文

tkhhung 發表於 21-10-24 13:48

我女係以上其中一間,每年去 dbs garden fete 都拎走好多女仔禮物,因為通常d 仔都揀哂男仔禮物 ,淨低又就黎收檔時 d 仔拎住 d 女仔禮物周圍派 或者問其他仔有冇家姐 細妹

阿女仲次次都撞到好多同學,佢都好多同學係細佬/ 哥係 db

Vana 發表於 21-10-24 15:18
我女係以上其中一間,每年去 dbs garden fete 都拎走好多女仔禮物,因為通常d 仔都揀哂男仔禮物   ...

女仔好幸福 我兩個都係仔 無得享受此優惠 最多一齊影張相

回覆樓主:

前兩日與中一同學食飯,席間傳閱當年校刊 (A level 年代),中七105人,只計港大,有67個入咗,當中25人讀醫科/牙醫,另有1X 入法律/Archi/電腦,1X 入 Social Sciences,因當年中六收外校生(包括女仔),算是KC成績好的年代。

時移勢易,取消中五會考後,收生的競爭轉至小學升中階段(未計每年個別的插班),母校雖然仍算band 1,但成績已大大下滑了。

到自己的孩子升中時叫做有得揀,已沒有選擇母校了。

回覆樓主:

出奇地,我自己當然好鍾意DB個無敵校舍,但阿仔當年在 garden fete卻不太雀躍,所以後來冇take 個offer (因當時他已有更喜愛的學校收咗)。都係嗰句,揀間合適嘅更為重要(何為合適,各人自有定論)。

IYY    發表於 21-10-24 16:10

kiwi2007 發表於 21-10-24 13:41
停辦了N屆的大型户外活動能夠重生,可喜可賀,值得珍惜。如果能夠揾齊以下一班著住整齊校服嘅男校囝囝在 D ...

有SES都唔預CSK?
仲有荃灣 SFX 等男校喎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Vana 發表於 21-10-24 15:08
我知道  只是回應前文