用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 林護中四選科
go

林護中四選科 [複製鏈接]

請問林護中四時選科是怎樣形式?是否一定揀到自己想讀的科目呢?
   1    0    0    0

路過搭嘴,應該冇學校一定揀到想讀科目嘅。通常跟成績,成績好先可以有選擇權。
具體學校揀科安排可能要等用家答,套餐還是單點

b3410 發表於 21-10-21 10:59
路過搭嘴,應該冇學校一定揀到想讀科目嘅。通常跟成績,成績好先可以有選擇權。
具體學校揀科安排可能要等 ...

我又路過搭嘴,好似聽過(唔記得邊間,亦唔肯定自己有冇記錯)有直資學校係只要學校有果科,學生就一定揀到!

我仔女唔係直資(一個男校,一個女校),都超過9成學生可以揀晒自己想讀嘅科目,佢哋同樣做法都係S3問券數過學生想讀乜嚟開班,讀唔到嘅只會係:
#數學成績唔達標冇得讀M1,M2
#揀兩科冷門科,撞時間要2揀1
#多學生改變主意到最後唔夠位

我之後有問過仔女有冇同學揀唔到科,佢哋話唔覺有。

不過EK有話有1A學校都可以有幾成嘅學生連phy,chem呢類嘅熱門科都揀唔到!

所以升中前了解清楚係好啲!

qqmacy~ip    發表於 21-10-21 16:28

Band5 發表於 21-10-21 13:04
我又路過搭嘴,好似聽過(唔記得邊間,亦唔肯定自己有冇記錯)有直資學校係只要學校有果科,學生就一定揀 ...

事實真係無一間可以保證一定揀到心儀科目,都係成績優先。只係一般情況係問題不大~~~

Band5 發表於 21-10-21 13:04
我又路過搭嘴,好似聽過(唔記得邊間,亦唔肯定自己有冇記錯)有直資學校係只要學校有果科,學生就一定揀 ...
我都有聽過類似傳聞(或者唔係傳聞,直資升中講座校長講)不過都係有dd remarks, 例如要夠人數,例如要邊科成績合格。而最後絕大部分同學都可以滿意,9成9
我諗通常都會預選一下,唔係好現實的選擇老師可能會俾意見,調整合理期望,之後正式揀就配對成功。

b3410 發表於 21-10-21 16:30
我都有聽過類似傳聞(或者唔係傳聞,直資升中講座校長講)不過都係有dd remarks, 例如要夠人數,例如要邊科 ...

原來有咁優質服務提供~~~

b3410 發表於 21-10-21 16:30
我都有聽過類似傳聞(或者唔係傳聞,直資升中講座校長講)不過都係有dd remarks, 例如要夠人數,例如要邊科 ...

唔合格無得讀果科都算合理。

唔夠人數唔開班對學校嘅資源嚟講係無可奈何嘅事,我仔都講過話中史未必夠人開班,最後唔知開唔開得成!

如果一早諗住一定要讀某啲科目,就最好升學前了解清楚。

mcl203 發表於 21-10-21 14:38
事實真係無一間可以保證一定揀到心儀科目,都係成績優先。只係一般情況係問題不大~~~
...

相信學生家長唔係要保證一定揀到心儀科目,但學校係照顧大部份學生定係小部分尖子都係家長要注意嘅!

成績優先睇落好似合理,但以揀科嚟鞭策學生就有問題!如果學生盡咗力都揀唔到科要成為須要犧牲嘅一群,純粹係為咗成全學校嘅“成績優先”,就令我質疑學校嘅教學宗旨!

Band5 發表於 21-10-22 01:15
相信學生家長唔係要保證一定揀到心儀科目,但學校係照顧大部份學生定係小部分尖子都係家長要注意嘅!

成 ...

好同意

聽過一啲jm話,阿女中三要讀得好辛苦,中四先可以揀到想讀的科目

所以其實我好想知道邊啲學校係會照顧大部分學生,而不是只照顧成績好果班學生

但學校網站又沒有這些資料,不知道怎樣知道哪些學校會儘量開班照顧多人想讀的學科。我只是零碎地在在這裡知道SPCC和港同係會儘量開班

唔知有咩方法可以知道

naturebeauty 發表於 21-12-16 11:14
好同意

聽過一啲jm話,阿女中三要讀得好辛苦,中四先可以揀到想讀的科目

只能靠用家提供資訊。
我先:旗袍女直一般只有七八成人全揀到自己心儀三個選修。

回覆 qqmacy~ip 的帖子

直資較有彈性可能唔夠人數都可以開班
但資助就唔同
係唔多就咁多
你成績唔夠人好就冇辦法揀到心儀科目
討論都有B1a因成績唔及人揀唔到自己心儀科目而要轉校

回覆樓主:

咁知不知道GH、SPCS係點?

我嘗試網上check,暫時沒有發現一個帖搜羅選科命中率高的學校

之前睇過post, SPCC因為資源夠,就算得幾個人讀都肯開班。

我都想知,津校會唔會比較直資私校難揀科?

cyiuming 發表於 21-12-16 12:54
回覆 qqmacy~ip 的帖子
直資較有彈性可能唔夠人數都可以開班
但資助就唔同
係唔多就咁多
你成績唔夠人好就冇辦法揀到心儀科目
討論都有B1a因成績唔及人揀唔到自己心儀科目而要轉校
利申先: 本人直資鐵粉

不同直資中學提供各類型課程及科目, 個人認為較官津校更具彈性: 例如: 本地課程 DSE, 國際課程: IB / IAL . 而 DSE 本地課程又有啲直資提供 ApL 課目俾成績稍遜嘅同學做為其中一科選修科 (CU 中大接受 ApL 某一啲科目作為大學入學申請的). 另外, 有啲亦有提供DSE Cat C Language ( 這科成績 A HKU 收生分數計 7).

mondd 發表於 21-12-17 08:43
之前睇過post, SPCC因為資源夠,就算得幾個人讀都肯開班。
想讀phy chem bio ,或者其他比較熱門科目,部分學校可能有人數限制,SPCC就應該點都滿足到。不過,小眾科目人數太少,SPCC未必開到。

小時了了 發表於 21-12-17 16:18
利申先: 本人直資鐵粉

不同直資中學提供各類型課程及科目, 個人認為較官津校更具彈性: 例如: 本地課程 DSE ...
請問邊幾間有CAT C Language 課程?

clz 發表於 21-12-22 10:19
請問邊幾間有CAT C Language 課程?

直資中學
例如
1)https://www.smcesps.edu.hk/en/?p=kla_ml
2)https://www.uccke.edu.hk/admission/admission-faq/

‹ 上一主題|下一主題