用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 2021全球百強名校成績榜 聖保羅男女43.3分列榜首男 ...
樓主: elbar
go

IB 2021全球百強名校成績榜 聖保羅男女43.3分列榜首男拔第二

poonseelai 發表於 21-10-28 10:46
以頭兩位做例子講下單看平均分不足,SPCC 全部IB生考中文A,一半考英文A,一半考英文B,無記錯DBS 超過9成 ...
好似有人唔考中文考其它外語
如果要計,仲要睇埋咩科係手HL,咩係SL

呢D所謂評分機構識條鐵咩!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-28 12:20
好似有人唔考中文考其它外語
如果要計,仲要睇埋咩科係手HL,咩係SL

英國女校 G&L 與 DBS 並列第二
G&L 31名考生只考1科 Lang A
外地如何看 Bilingual 兩科 Lang A ?

https://www.godolphinandlatymer.com/wp-content/uploads/2021/09/IB-Results.pdf

Poyau 發表於 21-10-28 12:54

哈哈,又去返教育vs 考試,不講ib 兩個語文要求啦,EK 有好多討論。香港和英國大學收生主要看成績 (同某些科目要面試), 考2個語文A無着數,考美國大學會顯示學生敢於接受挑戰。

早幾年朋友孩子英文A  HL, 中文A SL, 最後差一分就入到本地醫科,如當日選中文 B HL, 可能已入咗

Poyau 發表於 21-10-28 12:54

英國人本身都唔追捧 IBDP

考過GCSE根本無需再理會語文水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 21-10-28 13:03

哈哈,又去返教育vs 考試,不講ib 兩個語文要求啦,EK  ...

明白 英國可能求分數多於挑戰
Sevenoaks 英國最佳 IB only 學校
2020年214人最多5%兩科Lang A?

https://www.sevenoaksschool.org/fileadmin/Academic/Exam_Results/IB_Results_Summary_2020.pdf

miujoey 發表於 21-10-27 20:18
優才得12個人考ib??? 排名第10,公信力....

Global IB 排名表中無寫優才人數
如果得知12人 應不計 Global 排名
UK Small 表中學校不在 Global 表

UK Small (Cohort size <20)
https://ib-schools.com/league-tables/uk-top-ib-schools-small

Poyau 發表於 21-10-28 14:15
明白 英國可能求分數多於挑戰
Sevenoaks 英國最佳 IB only 學校
2020年214人最多5%兩科Lang A?
其實只有對本地考試制度無信心既人,先會追捧它國際試如IBDP。君不見有幾多英美家長會放棄AL同AP?

hkpapa852 發表於 21-10-28 14:31
其實只有對本地考試制度無信心既人,先會追捧它國際試如IBDP。君不見有幾多英美家長會放棄AL同AP? ...

追捧IBDP,唔係對本地考試制度無信心,係對IBDP更有信心,因為現實IBDP真係幫到手~~~

hkpapa852 發表於 21-10-28 14:31
其實只有對本地考試制度無信心既人,先會追捧它國際試如IBDP。君不見有幾多英美家長會放棄AL同AP? ...
關乜信心唔信心事吖!

你試吓英國的大學好似港大醫科咁只收50%本地主流學制學生, 另外50%是留給外國學制學生,
睇吓英國學生會唔會追捧 IB ?

Arabellahk    發表於 21-10-29 01:01

小鹿揀學校 發表於 21-10-28 15:50
關乜信心唔信心事吖!

你試吓英國的大學好似港大醫科咁只收50%本地主流學制學生, 另外50%是留給外國學制學 ...

今年HKU仲敢唔敢見43就俾CO ? ~~~

小鹿揀學校 發表於 21-10-28 15:50
關乜信心唔信心事吖!

你試吓英國的大學好似港大醫科咁只收50%本地主流學制學生, 另外50%是留給外國學制學 ...
無人叫家長只著眼醫科
林鄭最叻做量化寬鬆,幾年前攪咗大學學位量化寬鬆,啱啱又嚟醫生就業量化寬鬆。

未來應該可以輕輕鬆鬆返深圳讀完醫科再返嚟香港做醫生,駛鬼讀國際課程吖!

hkpapa852 發表於 21-10-28 16:21
無人叫家長只著眼醫科
林鄭最叻做量化寬鬆,幾年前攪咗大學學位量化寬鬆,啱啱又嚟醫生就業量化寬鬆。

當然唔係只適用於醫啦,受歡迎一定係有佢本身嘅吸引力~~~

mcl203 發表於 21-10-28 16:15
今年HKU仲敢唔敢見43就俾CO ? ~~~
又試吓英國的大學醫科比 IB 43分 CO 吖嗱
睇吓英國學生會唔會立刻追捧 IB 吖?

Arabellahk    發表於 21-10-29 01:03

小鹿揀學校 發表於 21-10-28 18:18
又試吓英國的大學醫科比 IB 43分 CO 吖嗱
睇吓英國學生會唔會立刻追捧 IB 吖?
...

我係関心今年見43係咪盡出CO啫,可能多咗幾倍人。啲中學話上年水平相若,我哋PG錯咗佢哋,俾個38,結果佢哋43up,今年不可能再估錯,位位43起跳啦~~~

hkpapa852 發表於 21-10-28 16:21
無人叫家長只著眼醫科
醫生量化寬鬆, 收入急速回落, 自自然然就少好多人讀醫, 唔洗爭-林鄭做得啱!
就如當年85000政策, 樓價急速回落,自自然然就解決晒房屋短缺問題 , 至醒董伯伯 !

mcl203 發表於 21-10-28 18:29
我係関心今年見43係咪盡出CO啫,可能多咗幾倍人。啲中學話上年水平相若,我哋PG錯咗佢哋,俾個38,結果佢 ...
唔好話43分CO啦,45分CO都隨時瀬嘢啦!
今年隨時整個 IB狀元量化寬鬆2.0, 5000個 IB狀元
唔洗爭, 所有考生打和, 都有獎品45分, super!

mcl203 發表於 21-10-28 18:29
我係関心今年見43係咪盡出CO啫,可能多咗幾倍人。啲中學話上年水平相若,我哋PG錯咗佢哋,俾個38,結果佢 ...

似乎過往幾年報港大醫的dse生少過中大,如果情況持續,見到ib43出 CO唔奇喎

poonseelai 發表於 21-10-28 18:44

似乎過往幾年報港大醫的dse生少過中大,如果情況持續, ...

我係関心今年見43,係咪一定繼續出CO~~~

小鹿揀學校 發表於 21-10-28 18:43
唔好話43分CO啦,45分CO都隨時瀬嘢啦!
今年隨時整個 IB狀元量化寬鬆2.0, 5000個 IB狀元
唔洗爭, 所有考生 ...

R曬頭,見43就出CO,今年嚟多次量寬II,到時排住隊嚟取獎品,除非出多個condition “on first-come-first-serve basis”。43唔出CO,45先出,一旦嗌收水就大㷛鳥~~~

mcl203 發表於 21-10-28 18:50

R曬頭,見43就出CO,今年嚟多次量寬II,到時排住隊嚟取獎品 ...
點解強調43分?
我真係今年識人42分入 HKU medic

咁佢一定係有42分CO啦,如果冇CO走去排大隊, 條隊真係薄扶林排到去筲箕灣啦!