用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 如何訓練小朋友表達能力
go

如何訓練小朋友表達能力 [複製鏈接]

女 快5歲 性格慢熱 對外仍十分怕羞 吾敢講野 就算講都極細聲  又要面 極守規矩

但在家另一面 可以好喪 把口吾停 …

請問學drama 會幫到佢大膽D同人講嘢嗎?

梓峰教育有冇用?謝謝指教!

梓峰教育?謝謝指教!
   3    0    0    0

Dolphingirl 發表於 21-10-20 10:24
女 快5歲 性格慢熱 對外仍十分怕羞 吾敢講野 就算講都極細聲  又要面 極守規矩

但在家另一面 可以好喪 把 ...

我姪女都係咁,都有學drama,的確係有幫助,佢同人講野都冇以前咁驚青呀

我都想知

同佢講多D野

如果係屋企無問題,其實係表達能力定係缺乏自信?參加下d表演活動如choir, drama, 朗誦都有幫助。
可惜近兩年疫情關係,少咗好多表演機會,好多比賽都轉左拍片

五歲應該未需要學司儀呢類嘛,我覺得7-8歲開始會合適啲

呢一類課程可能要教埋發音?建議都係疫情完之後再報呀

梓峰教育成效不大 比較沉悶 建議幼兒小朋友要用玩遊戲方式學習 引導他們與同齡小朋友溝通 訓練其膽量和自信心

請問通常幾多歲可以試上司儀班

Dolphingirl 發表於 21-10-20 10:24

今年我女女6歲,她的問題與你女女一樣,我幫她報 司儀班 和 講故事班 的確有幫助,但的確不平宜。天天返學時叫她同管理員姨姨大聲講早晨,最緊要望對方眼睛講。盡量父母自己主動同陌生人傾計,比她看倒,等她在父母身上學習。我還是要學習中,給你意見。

Carrie.Lui 發表於 22-6-1 19:43
梓峰教育成效不大 比較沉悶 建議幼兒小朋友要用玩遊戲方式學習 引導他們與同齡小朋友溝通 訓練其膽量和自信 ...

同意
老師質素太參差

我兩個孩子都好鐘意家裡和父母,和在外和陌生人講話(當然二人具體表現有一定差異)

係公園,我觀察自己及其他同學家長任何和小朋友相處
其實大部分家長都只是旁觀小朋友,而缺乏和小朋友真心對話
在外和小朋友相處模式就知道家裡的模式了

小朋友很聰明,很簡單就知道父母的回應是敷衍還是經過腦袋的回復
只要父母越多有深度回應,小朋友的溝通越有邏輯(講好多但是缺乏邏輯的話係意義不大)和越勇敢
小朋友真的是海綿,腦袋越刺激越發達

小朋友深度廣度係無上限的,我朋友係地產代理,可能經常同小朋友講工作事情,他的七歲小朋友對地產情況朗朗上口

都係睇性格,五歲普通在學校同同學老師溝通到就ok,我自己覺得唔洗太急,同埋唔係一定講得多係好

極守規矩既小朋友都好多都係中意安全感、係外面唔做唔出聲咪唔會做錯。佢地好硬頸,又容易緊張,怕講錯野,社交比較弱

我自已係一直安排多啲活動,一直教同鼓勵,佢慢慢會改善。而一路改善亦會出現新問題,所以係要花好長時間心機一直幫佢哋

最後樓主有報班嗎?有冇改善多嘢講啲

lee兩年疫情真係搞到好多小朋友都少咗同人社交ge機會, 個個怕怕醜!

女仔怕羞d好正常吧

喊包媽媽 發表於 23-1-6 09:05
女仔怕羞d好正常吧

正常,不過都蝕底

我女呢個年紀時學校都有drama ECA, join過我覺得作用不大,都係成班人咁,同主要女都唔係特別鐘意,搵到一樣佢鐘意的最緊要。
朗誦/singing 比較好(不是choir)
呢幾年疫情好多表演/比賽都變了錄影,小朋友少咗好多練膽的機會很可惜呀。
另外「怕羞」其實係信心問題,怕講錯怕人笑怕做得唔夠好,家長幫佢建立自信很重要。
「極守規矩」,敏感性格的小朋友如果在傳統學校太強調呢様唔啱個様唔乖就會咁,更加劇怕錯不敢嘗試。
呢個階段其實攪小朋友性格比學術更重要,雖然性格係天生不過家長從少幫下會有改善,好多野到高小定咗形就更難改。
‹ 上一主題|下一主題