用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 為免被人捉拿做假的事實所以加多一次考試增加學生壓力 ...
go

為免被人捉拿做假的事實所以加多一次考試增加學生壓力

荃灣公立xxx中學每次測驗考試前派pastpaper 的政策係隨老師喜愛。喜歡派幾多份就派幾多份,吾派又得,同考試一樣又得!鐘意點樣都得!因我係山寨王!今次考英文卷,老師派pastpaper俾精英班同學做,普通班冇。居然其中一份閱讀理解同試卷內容一式一樣。事敗了就要全級學生考多次試。這些讀書就是所謂公平,究竟派左幾多年都係咁做?因為你係山寨王就麥都得?喜歡做麥都得?究竟特區政府有冇法例監管?

王家爸爸    發表於 21-10-20 10:01

山寨王 發表於 21-10-20 00:46
荃灣公立xxx中學每次測驗考試前派pastpaper 的政策係隨老師喜愛。喜歡派幾多份就派幾多份,吾派又得,同考 ...
呢啲口講無憑既野,加上故事既setting唔合理,如果我改卷,我會叫你重作。例如:如果個故事變啲啲,例如唔係英文科,係通識科,可信度會高好多。喺香港既制度下,B1上游學校既精英班,英文科同數學科係唔係都叻其他班既同學好多。唔可能有老師除褲放屁,做啲多此一舉既野。更重要既嗰間係官校,老師做又卅六,唔做又卅六,有嘜動機?所以故事既setting改為B2直資通識科新老師,為求上位,可信度又再增加幾成。

出左通告啦!全校都知!教育局都知!件事中三級別。你哋依家先知牙,原來讀書咁讀!
吾係洗麥一上到中學叫你放手麥都吾好理!
方便佢地控制學生牙!皇親國戚讀精英班!

山寨王 發表於 21-10-20 12:09
出左通告啦!全校都知!教育局都知!件事中三級別。你哋依家先知牙,原來讀書咁讀!
吾係洗麥一上到中學叫 ...

不如考慮轉一間冇精英班嘅中學, 成日check住精英班有咩功課?有咩past papers? 會搞到個心好累又大壓力.....我只個小朋友! 點可以捱足6年
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

睇完,係有奇怪嘅 亦有吾奇怪。
老師各自有吾同卷,notes,教法 去教佢屬吓班,係好多學校都慣常有,不足為奇。
奇怪反而,付責出卷老冇同其它老師商討或過目。可以講只不過精英班那位老師勤力或啱啱出正。真真係冇必要益精英班而掉飯碗,對佢一D好處都冇!
最近這裏不時有類似po文,相似度接近90, 難怪比懷疑,
而且又真係好吾合鑼輯。

又算是事實,我都覺得只係碰巧,反事太緊張,要樣樣公平,對自已同小朋友都吾係咁好。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 21-10-20 14:28
老師各自有吾同卷,notes,教法 去教佢屬吓班,係好多學校都慣常有,不足為 ...

同樣係荃灣某中學, 分身戶

Yanamami    發表於 21-10-20 20:20
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

山寨王,阿陳Happy唔係已向教育局陳先生投訴左學校咩?未有人跟進?不如再打多次去催下?24375452

應該打去icac, 就算最後開唔成 file 都應該比教處更具阻嚇力

gracelam 發表於 21-10-20 15:53
同樣係荃灣某中學, 分身戶

上次生物 今次英文 仲有無其他科?

Yanamami 發表於 21-10-20 20:20
山寨王,阿陳Happy唔係已向教育局陳先生投訴左學校咩?未有人跟進?不如再打多次去催下?24375452 ...

香港申訴專員公署絕對幫到樓主,  https://www.ombudsman.hk/zh-hk/handing_of_complaints/complaint_handling_flow_chart.html

投訴表格 https://www.ombudsman.hk/zh-hk/form_download.html

以下係最新申訴專員公署調查報告有關投訴教育局
2021年6月
教育局處理有關放棄修讀宗教科的投訴PDF版本

山寨王 發表於 21-10-20 12:09
吾係洗麥一上到中學叫 ...
如果真係咁既話,只係個別老師愚蠢,做啲對自己無好處既野。愚蠢既人雖然極少,但係機構夠大,人夠多出現既機會就變成大,避唔到。不過你最好了解咗事實真相先,你話出左通告,有無通告原文,定係斷章取義既以訛傳訛?

zitaeric 發表於 21-10-20 14:28
老師各自有吾同卷,notes,教法 去教佢屬吓班,係好多學校都慣常有,不足為 ...
感覺越來越似微博啲貼文。水軍帶方向。

Poyau 發表於 21-10-21 12:51
上次生物 今次英文 仲有無其他科?
生物科更加唔靠譜,故事中既科目應該係啲學校個個人都要讀,而精英班同學優勢唔高既。轉咗英文科已經係進步咗,想可信性高啲,下次應該用中文科。

讓我想到了這則國內新聞
“不"鸡"娃被排挤?37名家长联名请愿7岁孩子转学”
https://wenhui.whb.cn/zhuzhan/xue/20211019/429391.html
教育的公平究竟是“因材施教”還是要“整齊劃一”呢?
如果要整齊,應該如何整齊呢?

回覆樓主:

正常當然「因材施教」,除非學校只招收某類型,如級三內,級中間,級尾..., 就可以劃一方便施教,如果吾係劃一在學術上只是一廂情。
但現社會,可能會希望學生有劃一腦袋。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

好心啦你哋咪將歪理當真理!隨老師喜歡派幾多派邊份pastpaper,根本不知所謂,人為控制學生成績
https://www.google.com.hk/amp/s/ ... 25A5-113109862.html

山寨王 發表於 21-11-18 21:02
好心啦你哋咪將歪理當真理!隨老師喜歡派幾多派邊份pastpaper,根本不知所謂,人為控制學生成績
https://ww ...

東窗事發

是大圍陳楷中學嗎?

還有荃灣xX耀這間不知所謂中學,有心讀書真係不好來!話你知數學岩就岩係咪?最冇機會俾感情分,D數學卷有D題目有再分a,b,c part 不嬲都淸楚列明每part 幾多分數在題目後面,為左攪你,一次將整題分數寫,不細分,真係諗盡辦法!

山寨王 發表於 21-11-23 23:02
還有荃灣xX耀這間不知所謂中學,有心讀書真係不好來!話你知數學岩就岩係咪?最冇機會俾感情分,D數學卷有D ...
其實真心果句,如果樓主咁多怨氣,應該轉校,你咁多埋怨,真係會影響了小朋友學習心情。