用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想請教S4physics
go

想請教S4physics

Solved thanks

Rich5 發表於 21-10-19 23:10
Solved thanks

發覺揀錯科嗎?

唔係,她說今年難了很多,但其實是她自己分心做其他嘢

Rich5 發表於 21-11-21 19:18
唔係,她說今年難了很多,但其實是她自己分心做其他嘢

哦!找到原因就好,咪再觀察下囉!不過,也要溫馨提提你,鼓勵囡囡用心去學phy,會發現她的好玩之處,亦為一年比一年深而打穩基礎,唔好堆積D概念遲遲也未清呀!努力呀!

謝謝你,我個女不是太聽話,我請了一個補習哥哥幫手推下佢

YmOra    發表於 21-11-22 06:07

Rich5 發表於 21-11-21 19:45
謝謝你,我個女不是太聽話,我請了一個補習哥哥幫手推下佢
請教,可以係邊度搵到私補?我女中四想清 physics concept, 我第一次搵私補,大概幾錢1個鐘合理?是否搵讀緊大學?同埋是否搵在 DSE拿過5*?唔好意思,咁多問題。

lam_yau 發表於 22-10-14 00:36
請教,可以係邊度搵到私補?我女中四想清 physics concept, 我第一次搵私補,大概幾錢1個鐘合理?是否搵讀 ...

路過搭句咀, 如果補專科,當然要搵個DSE該科取五星或以上嘅嚟補, 自己都拎唔到好成績點教高中同學。

lam_yau 發表於 22-10-14 00:36
請教,可以係邊度搵到私補?我女中四想清 physics concept, 我第一次搵私補,大概幾錢1個鐘合理?是否搵讀 ...

fb有好多,阿女D同學一出DSE成績已經响嗰度post,佢哋收大約180~200/hr, 視乎地點,再遠D會多20。

另外名校畢業或全部好多**就220~250/hr,睇自己要求喇。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-15 08:50
路過搭句咀, 如果補專科,當然要搵個DSE該科取五星或以上嘅嚟補, 自己都拎唔到好成績點教高中同學。
...
謝謝你!咁係咪可以叫佢第一日補習時帶張 cert. 比我確認,定係私隱問題唔可以?

gracelam 發表於 22-10-15 11:07
fb有好多,阿女D同學一出DSE成績已經响嗰度post,佢哋收大約180~200/hr, 視乎地點,再遠D會多20。

另外名 ...
明白,咁我去 Facebook search下先,謝謝你!

lam_yau 發表於 22-10-18 23:27
謝謝你!咁係咪可以叫佢第一日補習時帶張 cert. 比我確認,定係私隱問題唔可以? ...

既然你要求聘用要有星,請佢你當然可以要求佢帶Cert比你睇啦,你唔影佢就唔關私唔私隱問題。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-19 07:55
既然你要求聘用要有星,請佢你當然可以要求佢帶Cert比你睇啦,你唔影佢就唔關私唔私隱問題。
...

請問邊度可以招補習學生?亞B期望有星,想推佢出去補習幫補生計  

nicolemummy 發表於 22-10-19 08:05
請問邊度可以招補習學生?亞B期望有星,想推佢出去補習幫補生計  
...

呢個我又冇試過,不過見人就響fb /求職網多。

我仔之前幫人補過下習都係識嘅朋友

回覆 Rich5 的帖子

我想請人補 Math (core) and M2, 希望找有星的來補.  
在facebook & 這兒試過, 由F4 到現在 F5了, 也找不到.

原來好難請的.  

回覆 chez 的帖子

係呀
現在啲年青人,太過多活動,未必會想太困身。
話說我問囝囝,叫佢搵啲星星同學仔同呀女補補Phy同M1(因呀仔冇讀呢兩科)
得到回覆係唔太想過海(佢HKU住宿舍)而且未必個個星期得閒

至於呀仔有人搵佢教琴同補習,佢又係話一星期得一日可以

佢有好多嘢做,好忙,唔想個個星期改時間

gracelam 發表於 22-10-15 11:07

另外名 ...

補習真係幾好搵,所以香港啲老師人工都好高。
我仔之前都有諗過不如做老師算,佢話教 Maths 教 Physics都應該搵到錢

nicolemummy 發表於 22-10-19 08:05
...

阿女都有放fb group, 之前都有好幾個揾佢,佢一係嫌遠,一係嫌人哋壓佢價,一係又話人哋(阿媽)麻煩查家宅。。。。最後結果推晒。開咗學宜家又話好忙,年輕人我都理唔到咁多。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-19 13:05
補習真係幾好搵,所以香港啲老師人工都好高。
我仔之前都有諗過不如做老師算,佢話教 Maths 教 Physics都 ...

真係幾好揾,但我女又冇乜物慾,所以都提唔起勁揾生意。。。。

gracelam 發表於 22-10-19 13:13
阿女都有放fb group, 之前都有好幾個揾佢,佢一係嫌遠,一係嫌人哋壓佢價,一係又話人哋(阿媽)麻煩查家宅 ...

又唔係等錢洗,我仔考完DSE都懶得搵,佢話冇乜幾可以唞下。

回覆 gracelam 的帖子

我仔又係話,佢寧可慳啲使,使少啲,想多啲時間做自己鍾意嘅事
我只係話,隨便佢,但呀妹其他科有需要佢就一定要幫