用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Host family屋企冇WiFi
樓主: foxli
go

[英國] Host family屋企冇WiFi

Poyau 發表於 21-10-25 12:19
早餐麥皮/麵包OK
午餐/晚餐只有杯麵/罐頭湯?
午餐 : 一個杯面晚餐 : 面包 罐頭湯

吃不飽, 要吃自己的干糧

bbchan201314 發表於 21-10-25 10:58
回覆 foxli 的帖子

咁差? 換啦。 呢d講都無用。 我對host 都有要求。 我視頻睇曬間屋, 同見曬係屋入面住既人, 問好多問題先決定。 睇幾個選擇。 住左唔得無下次。

bbchan201314 發表於 21-10-25 12:25

Guardian反映下,起碼下次一定唔住佢屋企,唔系要好豐富,起碼唔系杯面呢D野,甘佢地自己食乜?我仔之前JoinPippas,個host family又系成日Lunch煮個一丁比我仔食,間房又細到書台都無,得一盞好暗既燈,第二年我就轉Guandian公司了。

bbchan201314 發表於 21-10-25 12:25

此情況要同 Guardian 講
Host family 都係食相同?

食物都係其次,唔帶佢哋出去活動都算,我個host family收咗三個女仔學生,離譜到竟然邀請一男姓朋友回來食飯及過夜,做咗咁多年host family, 一d警覺性都冇,一定冇下次

idama 發表於 21-10-25 13:45
食物都係其次,唔帶佢哋出去活動都算,我個host family收咗三個女仔學生,離譜到竟然邀請一男姓朋友回來食 ...

咁樣唔離譜。又講番我細女去讀Y10第一個exeat 個 host family
佢俾相我地睇的房間,去到佢家之後先知佢租左俾個男人。我女要住隔離個間好細的房,要同個男住客share廁所。即時打俾guardian,佢話無其他host family,一係我女將就下,一係搭火車去倫敦去佢個大宿舍。我女當時初到英國,人又得個14歲,點識自己去倫敦?有想過叫在同城市讀大學的大女來接佢去宿舍屈蛇。我細女好唔開心咁捱完個exeat.

Half term就買機票回港。再然後,我細女見到另一個同學個guardian好好人,同學幫佢求個 guardian收埋佢。呢位 guardian就用到 Y12第一個學期。後來因為轉左校新校距離太遠,就轉用另一個guardian, 今次個 host family只得一樣其怪安排,我女用的浴室個花灑喉太短,只可以跪住沖涼。

跟住同guardian傾,同佢講我大女夠25歲又係BC (其實只得24), 話以後放假去大女家。咁先結束左用host family

我細女到宜家讀緊大學,一聽到 host family都有陰影

hiddenhero 發表於 21-10-25 12:26
咁差? 換啦。 呢d講都無用。 我對host 都有要求。 我視頻睇曬間屋, 同見曬係屋入面住既人, 問好多問題 ...
guardian公司俾事先選?

一定同guardian公司講

whoo99 發表於 21-10-25 15:35
guardian公司俾事先選?

比, 舊年疫情無得去visit, 平時可以去visit埋, 我地係zoom 見。 第一間完全唔係我地杯茶。(個感覺佢地好求其), 第二間間屋好整齊乾淨, 個廚房好得,設備齊全。房間好舒服。 有隻狗。 個花園打理得好靓。 我地好滿意。 就無見約第三間。 佢有問我地如果佢地出去活動/食野可唔可以帶埋阿仔, 我話當然可以, 如果有extra cost, 話我知就得。

whoo99 發表於 21-10-25 15:38
一定同guardian公司講

我覺得傾既時候要有個態度, 比host 同監護人公司feel 到我地係有要求。 唔好對我個仔差。 我仲要我老公幾忙都要一齊zoom。 比佢地知道我地好care。 我老公負責敦起個款, 我負責講。 turns out that第二個家庭好好, 我地傾左差不多40 分鐘, zoom 曬全屋。 仲問曬我仔鍾意食物野, 玩物野。 仲話帶佢去hiking。

hiddenhero 發表於 21-10-25 16:05
我覺得傾既時候要有個態度, 比host 同監護人公司feel 到我地係有要求。 唔好對我個仔差。 我仲要我老公幾 ...
你做得好細致,我一直以為是由公司任意指派

whoo99 發表於 21-10-25 16:10
我都以為係.

whoo99 發表於 21-10-25 16:10

咁我唔知係咪間間都有得揀, 但係我join之前係問過話有我先join。 依家疫情佢地唔係個個假期都可以回來, host fam 變得好緊要。