用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Host family屋企冇WiFi
go

[英國] Host family屋企冇WiFi [複製鏈接]

小朋友放假去咗host family度,之前出咗張10gb data simt比佢,諗住學校有WiFi ,出去host family都有WiFi ,data for佢出街用,點知host family冇WiFi嘅,小朋友喺度又冇野做,想睇吓Netflix都唔得,悶死佢,想問吓當地會唔會有啲短時間冇限上網嘅data sim?
   5    0    0    0

foxli 發表於 21-10-19 14:16
小朋友放假去咗host family度,之前出咗張10gb data simt比佢,諗住學校有WiFi ,出去host family都有WiFi  ...

你用giffgaff啦,你可以自己選 plan...不過要睇下 host family個覆蓋範圍。你上網登記,兩日張 sim card會到手
https://www.giffgaff.com/

你可以幫仔女activate...增值,選 plan...我女由Y10到現在大2都係用 giffgaff..都係我每個月幫佢增值選 plan

foxli    發表於 21-10-19 21:19

foxli 發表於 21-10-19 14:16
小朋友放假去咗host family度,之前出咗張10gb data simt比佢,諗住學校有WiFi ,出去host family都有WiFi  ...

Voxi 有plan free social media including Netflix . SIM card 2 日左右收到

foxli    發表於 21-10-19 21:19

rainbowbb 發表於 21-10-19 14:37
Voxi 有plan free social media including Netflix . SIM card 2 日左右收到

請問英國點樣 join Netflix ?

回覆樓主:

阿囡想睇 Netflix,請問 點樣join ?

回覆 edwinatse 的帖子

我就喺香港join落,一個戶口幾部機嗰啲,小朋友過到去都係咁睇。

回覆樓主:

而家仲會有人屋企無WiFi(emoji)host family好大年紀。

Belfastmummy 發表於 21-10-20 02:55
而家仲會有人屋企無WiFi(emoji)host family好大年紀。
我估host family只係想自己用。上網有好多plan, 平個d會限用幾多 data或者跟用量收費...我記得以前住Airbnb,都有講只包幾多data, over左要付費

wloi 發表於 21-10-20 09:58
我估host family只係想自己用。上網有好多plan, 平個d會限用幾多 data或者跟用量收費...我記得以前住Airbnb ...

連wifi上網都不能無限提供,質數都好一搬。

應該同guardian 講,WiFi都冇叫佢唔好再做host family

lwi 發表於 21-10-20 15:43
應該同guardian 講,WiFi都冇叫佢唔好再做host family

係啊,搞清楚原因先

lwi 發表於 21-10-20 15:43

咁又唔係咁講,如果不是需要呢筆收入,都唔會做host family..我記得我女以前有一個 host family,帶個女去行街,都要帶上我女,收我汽油錢。我女話根本唔想去d賣小朋友東西的店鋪..明明係個host family自己開心shopping,但就要收我錢

wloi 發表於 21-10-20 16:52
咁又唔係咁講,如果不是需要呢筆收入,都唔會做host family..我記得我女以前有一個 host family,帶個女去 ...

尤其一間超市買張電話卡,你再上網幫佢top up la,即刻用到

回覆 wloi 的帖子

佢可能唔放心你女自己一個喺屋企,佢負責照顧就有責任,所以佢出街帶埋你女去都明解嘅。其實離開咗大城市,大部分都係鄉下地方,網絡覆蓋都未必好,咁個host冇需要咪唔裝其實都好合理,裝plan 至少一年至兩年,無理由為咗個黎住兩星期嘅學生裝,我覺得好事黎,出去讀書就係想佢學下獨立,依啲小問題就學下自己解決。

haihaimom 發表於 21-10-20 19:59
回覆 wloi 的帖子

佢可能唔放心你女自己一個喺屋企,佢負責照顧就有責任,所以佢出街帶埋你女去都明解嘅。 ...
當然唔係啦。後來佢地成家去唔知邊到玩,咪由得我女自己一個成晚在家。

haihaimom    發表於 21-10-20 21:19

回覆 lwi 的帖子

Host family話WiFi咁啱壞咗,初初話星期一有人整,最後又冇人整,其實真係唔係有心為難佢,小朋友過去,家長都會預咗佢哋大部份時間都係喺屋企,唔會出好多街,呢個唯一娛樂真係上下網,睇吓電影,同同學傾吓偈,所以Wi-Fi對佢哋來講係幾緊要,香港嘅agent好好,今日同我搵guardian,最後買咗張一個月冇限data嘅sim比小朋友,總算解決咗問題,其實如果host family佢一早同我講冇WiFi ,我都可以預先準備,唔使搞到小朋友悶咗幾日。

解決了就好,提前告知好重要。我都想知,以家Homestay係唔係大多都host family自己活動,小朋友也是自己安排。而家half term, host family發圖,出去好似都是自己,都冇睇到照顧的小朋友。或者興趣不同?假使小朋友自己出街,host family會唔會不允許呢?冇咩意思,只是想知道普遍的實際情況。

回覆 whoo99 的帖子

唔係掛?或者睇小朋友幾大啦。我啲仔女嘅homestay(分開兩個)活動好豐富㗎喎。一齊行山,釣魚,escape room樣樣都有。甚至佢要搞過個花園,我叫我個仔幫手剷泥種樹,連園藝都玩埋。所以我仔女連同我傾電話嘅時間都冇乜,更加唔好話上網煲劇。對我嚟講,咁先係寄宿生活。

Host family都鼓勵小朋友自己約同學出去玩,我小朋友自己約同學出過一次街,host family都可以車去車返,自己搭車都得,監護人話安排咗一至兩日活動,不過我個細嘅臨放假之前兩日中咗招,要留校隔離10日,所以個大嘅要等埋個細嘅出嚟先有得玩。

beastiebistro 發表於 21-10-21 16:04

唔係掛?或者睇小朋友幾大啦。我啲仔女嘅homestay(分開兩個)活動好豐富㗎喎。一齊行 ...
咁样最好嘅

beastiebistro    發表於 21-10-21 16:26
‹ 上一主題|下一主題