用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 唔識點引導小朋友睇書……
go

唔識點引導小朋友睇書……

我係WORKING MUM,平日夜晚先有時間伴讀,但唔識點樣引導小朋友睇書,小朋友覺得好悶,一叫佢一齊睇書就坐唔定想走,你地平時會點樣同小朋友伴讀?

josie123 發表於 21-10-19 10:23
我係WORKING MUM,平日夜晚先有時間伴讀,但唔識點樣引導小朋友睇書,小朋友覺得好悶,一叫佢一齊睇書就坐唔定 ...

我同兩個小朋友每天讀一本書既1-2個chapter,之後可以係youtube播英文卡通俾佢地睇,唔好俾佢地覺得讀故事書係有壓力

首先媽媽要自己睇書先

aikemty 發表於 21-10-19 12:27
我同兩個小朋友每天讀一本書既1-2個chapter,之後可以係youtube播英文卡通俾佢地睇,唔好俾佢地覺得讀故事 ...
用左幾耐時間讀?

wyan16 發表於 21-10-19 14:34
首先媽媽要自己睇書先
我有睇呀,咁之後點做?

睇佢最有興趣的書, 如thomas, ORT, peppa pig

先係睇圖書的, 再看文字

培養興趣唔會1,2個月, 要堅持半年以上

我係WORKING MUM,平日夜晚先有時間伴讀,但唔識點樣引導小朋友睇書,小朋友覺得好悶,一叫佢一齊睇書就坐唔定 ...

我細女睇書睇得比較慢,一開始只係睇唔多過9個字,然後識既字越黎越多,佢就會負責讀,到有唔識既字或者語法深少少既句子,我先解釋俾佢聽,佢亦都好鍾意睇圖畫,每一個細節都慢慢睇,所以每晚都要睇好耐,不過最緊要係佢享受又學到野

選書
中文:基礎漢字500 (整個系列幾十本)
英文:Oxford Reading Tree(整個系列好像100多本)
選書要夠多本數,因為閱讀習慣要長時間建立起來
看得多同一個角色,就會有印象了

伴讀方法
要超誇張,投入,好似表演舞台劇
我們讀書的時候高聲大喊七情上面好似傻婆傻佬
父母自己也要表現喜歡,因為小孩子想分享給父母呢
小孩子超敏銳,看得出父母底細

書本難度
要適中,唔係越難越好
一開始從伴讀累積詞彙量,要有耐性,起碼按年計
之後會飛快進步,最後可以自己閱讀

卡通片
小豬佩奇,pony,car 等等卡通片也同時有書本
互相配合

wyan16 發表於 21-10-20 12:06
睇佢最有興趣的書, 如thomas, ORT, peppa pig

先係睇圖書的, 再看文字
原來都要半年,我都搵緊其他書,睇下佢對邊本比較有興趣……

cherryyuu 發表於 21-10-21 11:10
我細女睇書睇得比較慢,一開始只係睇唔多過9個字,然後識既字越黎越多,佢就會負責讀,到有唔識既字或者語 ...
不過聽有d媽媽朋友講,佢地係唔會伴讀,由得小朋友自己去睇書,又話揀返岩程度既書,小朋友識既字多左就可以自己睇

josie123 發表於 21-10-22 14:04
不過聽有d媽媽朋友講,佢地係唔會伴讀,由得小朋友自己去睇書,又話揀返岩程度既書,小朋友識既字多左就可 ...

可以睇返小朋友個年紀,如果就黎讀小學既都可以開始自己睇書,我細女只係2歲幾,佢慣左有我伴讀,當係親子時間

Azzurro 發表於 21-10-21 12:49
選書
中文:基礎漢字500 (整個系列幾十本)
英文:Oxford Reading Tree(整個系列好像100多本)

伴讀個部分好認同,表情、聲音都要做得好誇張,好有朝氣咁,小朋友先會理你,專心d聽你伴讀,你唔投入佢都唔會投入

回覆樓主:

6歲前係父母伴讀最佳時機,因孩子腦部掌管聽覺部分發展最快,又係親子時間,好好珍惜呀

我有用d mind & the prince既教材伴讀,有埋點讀筆,用左一段時間,細女認字同講英文都有進步,佢對英文既興趣係比以前大左架!

親子童讀樂

chowtai1314 發表於 21-10-26 09:59

我有用d mind & the prince既教材伴讀,有埋點讀筆, ...
幾好喎,可唔可以介紹下點用?

Y123 發表於 21-10-26 12:08
幾好喎,可唔可以介紹下點用?

佢有家長使用手冊,每組教材有教你可以點樣同小朋友用架!有重點又有延伸活動,唔會無從入手,出面坊間故事書冇呢樣野,咁樣會方便家長伴讀呀!

chowtai1314 發表於 21-10-26 09:59

我有用d mind & the prince既教材伴讀,有埋點讀筆, ...
教材我真係冇諗過,因為未接觸過,咁好似可以試下,佢唔多鍾意睇書咁

chowtai1314 發表於 21-10-27 10:23
佢有家長使用手冊,每組教材有教你可以點樣同小朋友用架!有重點又有延伸活動,唔會無從入手,出面坊間故 ...
咁又幾好,我真係唔識用,就算問d職員,佢答一大輪野我都未必記得哂

poonseelai 發表於 21-10-25 17:46
6歲前係父母伴讀最佳時機,因孩子腦部掌管聽覺部分發展最快,又係親子時間,好好珍惜呀
...

我大女讀緊小學,都已經自己睇書,淨係同細仔伴讀

Alicham 發表於 21-10-29 10:46
我大女讀緊小學,都已經自己睇書,淨係同細仔伴讀
想問你每日會用幾耐時間伴讀?