用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 出生率急降,私立幼稚園會否大量倒閉
樓主: 快樂火雞
go

出生率急降,私立幼稚園會否大量倒閉 [複製鏈接]

快樂火雞 發表於 21-10-25 11:52
聖大零租金,收生足,好難有財政問題的
咁點解釋佢忽然轉向先...

回覆 staedtler22 的帖子

嗰個只係規管政府資助幼稚園私校教得幾深根本無人理
如果唔係點解私校可以搞得咁深
K1 下學期已經開始寫緊字

ronaldlau 發表於 21-10-31 23:31
咁點解釋佢忽然轉向先...
宗教學校的取向同雙語私幼唔一樣。聖大本身强調德育而不是學術,原本收開的學費也同學券差唔多。
轉津貼我相信更多係出於天主教區有教無類的理念。
同系列的聖心已經成爲券幼多年,我估無人會認爲係經濟壓力。

因爲宗教學校對NET的需求不大,相對容易滿足教育局要求,如果覺得券幼可以收到更好的學生,都會轉券

回覆 ronaldlau 的帖子

請問是那一間私幼可以K1下學期寫字? 還是只是畫圖畫?

kwokkwokkwok78 發表於 21-11-1 10:13

例如某港島及九龍各一分校的私幼其實好多私幼K1 都有教寫字,
因為其課程完全脫離指引呢

如果教育局份guideline 真係有用,
私幼就無賣點啦⋯⋯

回覆 快樂火雞 的帖子

聖大係2021-22 年即今年轉免費佢哋要2020年11月中交申請表予EDB
即係佢哋係根據疫情的第一年,即2019至20年的學年
嗰年私校好多學生,尤其K3 收到offer 就退學
搞到好多私校有財政壓力

所以呢一年有幾間私都轉政府資助

ronaldlau 發表於 21-11-1 23:31
例如某港島及九龍各一分校的私幼其實好多私幼K1 都有教寫字,
因為其課程完全脫離指引呢
是在油尖旺同東區各有一分校的那個私幼?

ronaldlau 發表於 21-11-1 23:46
回覆 快樂火雞 的帖子

聖大係2021-22 年即今年轉免費佢哋要2020年11月中交申請表予EDB
你聯想過於豐富,幾間宗教幼稚園一路都係學券私立來回跳,包括但不限於SKH,SPK,STM,TL,LLC
講真點輪都輪唔到聖大有財政困難

快樂火雞 發表於 21-11-1 09:59
宗教學校的取向同雙語私幼唔一樣。聖大本身强調德育而不是學術,原本收開的學費也同學券差唔多。
轉津貼我 ...

Del

回覆 快樂火雞 的帖子

應該咁講學卷同政府資助本身係兩種資助政策
如果睇番2007年的政策文件,
當年定要求係你要做一間非牟利嘅幼稚園
之後就可以收 $24,000 per head,
與此同時,遊戲規則列明幼稚園要響2012/13 學年前要通過視學
之後先可以繼續兌現學卷,
要明白質素保證視學係一種會令學校教得淺的工具(響家長的眼中)
你睇吓西灣河明我幼稚園2017年做嗰份就明白,份報告插到學校乜咁
只係因為佢過於着重學術。
比着你係管理層,響2010年代嘅中期,
在各個家長都希望可以送仔女入讀直資/私立/國際學校嘅時代
你都唔想俾政府管你教啲乜啦,
呢個就係點解大家都唔想參加或退出學卷,甚至幼稚園教育計劃的原因

其實到2017年出幼稚園教育計劃,
政府係較以往俾得更多錢幼稚園,
但當年經濟好大家都繼續原有嘅生活方式,
到2020年頭,記唔記得不少幼稚園因學生退學嗌到乜咁
其實俾咗不少機會學校去review 個制度
尤其係當學生數目不停下跌的時候or預計將會越嚟越差嘅時候
係要諗辦法去自保

如果計過條數,覺得收政府錢同我收出邊學費條數係差唔多,
但可以憑名氣去擴大收生基礎,
Why not?
起碼我過到未來幾年先啦⋯⋯
當然對於十皮一年嘅學校佢根本係唔會有意欲參加政府嘅資助計劃
如果你拎維多利亞或者學知園嘅課程同聖心俾你就會知道佢有好大分別

但係對於收 $3/40,000 一年嘅幼稚園其實個誘因係大左
你諗吓不少出名政府資助幼稚園今年都有唔少人可以插班K2嘅時候
私立幼稚園嗰邊發生咩事,大家心照啦

學校轉資助模式
其實係forward planning 的一種

同我一直講的一樣,教會學校選擇免費,好多時唔係學校有經濟壓力,只係為左擴大生源

維記係另一條路就唔討論,但如果話聖心的課程同學之園的課程有好大分別,我又唔多覺。
兩間的學生都見過,感覺聖心的學生各種發展還稍微強小小。
都係一句,一綫名幼的學生都唔會弱,分別只係家長谷邊樣

回覆 快樂火雞 的帖子

回應後面先,有時香港就係咁讀書同做人,好多家長到最後會向現實低頭,
揀學術好的學校,因為揀小學嘅時候多啲選擇
但係後者係講緊全人發展……
呢個係取捨……

只要一日個小一入學制度係畸形
一日係有直接資助的制度

私營幼稚園一定有生存嘅空間
只係汰弱留強嘅過程上面
邊個可以生存到

擴大客源的背景其實都係避免出現收生不足嘅情況

staedtler22 發表於 21-10-25 17:54
回覆 chanti 的帖子

其實出面出名卷校都好谷下, 加上識D家長都好谷自己小朋友, 就算叩門和考私小都不輸蝕, ...

「…… 所有雙語幼兒園可幫小朋友專注K1時發展語言, 從而增加了小朋友優勢)外, 想不到要比錢讀書原因」

私幼加強左語言能力仲唔算優勢?! 寫字才算嗎? 你個邏輯幾神(emoji)
語言發展從來由聽、說開始的….

kwokkwokkwok78 發表於 21-11-1 10:13

我小朋友九龍塘嘅幼稚園都係k1下學期寫簡單字

回覆 libra2018 的帖子

睇來你係行家, 幫幫你, 得閒比D黑材料你地
‹ 上一主題|下一主題