用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 出生率急降,私立幼稚園會否大量倒閉
樓主: 快樂火雞
go

出生率急降,私立幼稚園會否大量倒閉

快樂火雞 發表於 21-10-19 14:56
老老實實,除左少數幾間券幼係九龍塘租成棟樓之外,大部分的券幼都係係社區會堂,舊式商場,或者屋村的一 ...
黃埔花園的那幾間券幼租金並不便宜

券幼有沒有租金壓力可以看學費。因爲教育局只允許券校的學費用作租金用途。

短期來看,租金壓力比較大的是迦南,不過相比二綫私幼,迦南的存糧應該還算多,可以頂一排

快樂火雞 發表於 21-10-22 14:13
券幼有沒有租金壓力可以看學費。因爲教育局只允許券校的學費用作租金用途。

短期來看,租金壓力比較大的是 ...

我見二三線學校尤其將軍澳好似收生已經好差下。維景灣畔Grace garden 及另外叫音樂聯合的幼稚園已經冇左了

chanti 發表於 21-10-22 19:06
我見二三線學校尤其將軍澳好似收生已經好差下。維景灣畔Grace garden 及另外叫音樂聯合的幼稚園已經冇左了 ...

將軍澳個情況有點特殊,澳南近一兩開得太多國際幼稚園,你提到執嗰兩間、再加埋之前執的Avendale,都係行非本地課程,銜接國際學校的,似乎辦學團體(商家?)嚴重高估了本區外國人數量。UCM和Grace Garden都算得上係口碑好好嘅國際幼稚園,我唔會稱佢哋為二三線,反而有間口碑差但有行本地課程嘅私幼就仍然屹立不倒。

dem0cracy 發表於 21-10-22 21:15
將軍澳個情況有點特殊,澳南近一兩開得太多國際幼稚園,你提到執嗰兩間、再加埋之前執的Avendale,都係行 ...
同外國人無關,只係17 / 18年開的私幼租金係高位,一旦收生少幾個就頂唔住

dem0cracy 發表於 21-10-22 21:15
將軍澳個情況有點特殊,澳南近一兩開得太多國際幼稚園,你提到執嗰兩間、再加埋之前執的Avendale,都係行 ...

將軍澳除左高估左外國人數量外、個情況似係有學之園、約克及耀中既加入。Grace Garden 口碑好但名氣及收生不及另外個2 間口碑差但仍然屹立不倒的私幼。我住康城的朋友、入不到學之園都揀入, 另一個target 國際的就揀耀中。

其實一日仲有直接資助學校呢一個制度同時,名校繼續諗住透過呢個制度擺脫教學語言嘅束縛,
家長想透過入讀直資去提升語文上的競爭力的話,
私營幼稚園始終會有市場
如果唔係學之園及York點會開完又開

只係一啲二三綫的私營幼稚園
或者升學以國際學校為目標的私幼應該會有收生壓力

相反過去兩年有幾間私幼都轉左津幼
如聖大及堅道真光,
始終再有咩事都唔會因大批學生退學而面對突如其來的財政壓力

fasola 發表於 21-10-20 10:38
見有間券校收生好差, 唔知係今個定上個學年, 就改做私幼. 因為私幼可以壓低老師人工. 頂多一陣.新學年見佢 ...
請問係邊間

ronaldlau 發表於 21-10-24 15:52
其實一日仲有直接資助學校呢一個制度同時,名校繼續諗住透過呢個制度擺脫教學語言嘅束縛,
家長想透過入讀 ...
聖大不會有財政壓力的

回覆 ronaldlau 的帖子

Absolutelyagree, 學之真係做得好好, 雙語幼兒園, 節省補習普通話和英文既錢,(一星期一堂補習普通話和英文最少都二千蚊, 不如讀雙語幼兒園),到時升小條路闊好多, 入左去可以慢慢再決定想讀那一間心水小學,升小又透明和亮麗, 近期受歡迎不是沒有原因.

回覆 快樂火雞 的帖子

唔好以為家長會同你講心

ronaldlau 發表於 21-10-25 11:18
回覆 快樂火雞 的帖子

唔好以為家長會同你講心
聖大零租金,收生足,好難有財政問題的

staedtler22 發表於 21-10-25 10:03
回覆 ronaldlau 的帖子

Absolutelyagree, 學之園真係做得好好, 雙語幼兒園, 節省補習普通話和英文既錢,(一 ...

以我認識的st cat , LH 等學生都照外補英普、甚至請人上門1:1 教。k1 升k2 summer 已經學short vowels ,讀識ORT 1-3, 超哂進度

回覆 chanti 的帖子

其實出面出名卷校都好谷下, 加上識D家長都好谷自己小朋友, 就算叩門和考私小都不輸蝕, 教育局又有指引, 所有卷幼和私幼K1都不可寫字, 除非龍校和雙語幼兒園(因為K1大家不可寫字, 所有雙語幼兒園可幫小朋友專注K1時發展語言, 從而增加了小朋友優勢), 想不到要比錢讀書原因.

staedtler22 發表於 21-10-25 17:54

其實出面出名卷校都好谷下, 加上識D家長都好谷自己小朋友, 就算叩門和考私小都不輸蝕, ...

極少見到LH的家長不外補的。LH家長屬於出名谷的一族。
其實我對LH兩間幾間新校君豪,星匯,奧運的招生都有小小悲觀,始終足夠谷的家長有限,今年的N班招生就會知道出生率對一綫名幼的影響了

staedtler22 發表於 21-10-25 17:54

其實出面出名卷校都好谷下, 加上識D家長都好谷自己小朋友, 就算叩門和考私小都不輸蝕, ...
點會無分別, 主要就係授課語言. 券幼(津幼)最多一星期兩堂NET. 其他時間都係母語. 部份券幼有多兩堂由普通話人教普通話. 係咁多.

部份私幼英粵, 真係有一半時間英語授課, 仲唔止一個NET. 有啲家長鍾情英普, 私幼又迎合市場, 真係一句廣東話都無.
你話佢地都有補習, 但佢地係覺得返學要英普, 放學再補. 單單補習唔夠.

快樂火雞 發表於 21-10-26 10:44
極少見到LH的家長不外補的。LH家長屬於出名谷的一族。
其實我對LH兩間幾間新校君豪,星匯,奧運的招生都有 ...

維記係荃灣開分校 睇黎joyful 有對手了

fasola 發表於 21-10-26 16:06
點會無分別, 主要就係授課語言. 券幼(津幼)最多一星期兩堂NET. 其他時間都係母語. 部份券幼有多兩堂由普通 ...

正確、係分別好大下。我仔讀一條龍happy券幼, 女英文私幼, 差幾條街…咁多年都好後悔為大仔揀一條龍卷幼而放棄了學之園

講開語景,想請教下大家...我留意到近一兩年有些免費幼稚園(普通村校)開NET+本地雙班主任的雙語班,有無人有經驗或者身邊有人讀過可以分享下?

dem0cracy 發表於 21-10-28 12:44
講開語景,想請教下大家...我留意到近一兩年有些免費幼稚園(普通村校)開NET+本地雙班主任的雙語班,有無人 ...
有部分券幼拿非華語學生津貼,可以請一些英文老師,是不是NET就不知道,代價是收南亞學生。除此之外,就算是聖心堅真都沒法請NET