用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC  

sevenature 發表於 21-10-18 21:53
重點係 朋友的兒子 ,既然朋友有雄心壯志,何必淋熄人第團火,就算你講辛苦又遠人第都未必聽得入耳,一個唔 ...

沒事,多年死黨,不熟我懶得提懶得發表意見。

佢就算聽唔入耳,都唔會嬲我

AAATT 發表於 21-10-18 22:55
唔係好知屯門一線小學是什麼程度。會唔會將來係百周名列前茅而入U 亦冇難度,係QC 就普普通通...個人覺得能 ...
咁呢點就要相信qc 校長同面試組眼光,每年得43個自行位,都要入數件屯元天既一線小學既貨。
我比較認同kirin 媽既觀點就係好學生唔分區域的

至於另外上面有位家長講得好好,唔通名校就唔填鴨式咩? 分分鐘比地區band 1中學仲要填得利害,只不過係佢地唔知用咩政策洗左班家長同學生腦,等佢地有左光環後就算谷都唔出聲,什至話其他地區津校仲谷之類果d

暫時呢個post 真係55波,唔通真係qc 未夠班

ar_mak 發表於 21-10-19 10:39
其實呢樣又真係諗多左喇。首先呢個係性教育既問題,永遠都係,唔好到出左事先黎教。其次,有時樂觀D諗,個 ...

可能吧,諗多左呢樣野係視乎你有無危機感,呢個階段每個人生只有一次,任何影響學習既變數(拍拖,打機,賭博等)我若可把關的話,點解唔行多一步?當然無事無幹個陣你會話諗多,有事個陣呢?親朋戚友會問你點解唔睇緊d,到時你仲會答:「你地諗多左?」

Zleep 發表於 21-10-19 10:03
咁呢點就要相信qc 校長同面試組眼光,每年得43個自行位,都要入數件屯元天既一線小學既貨。
我比較認同kiri ...

如果引用你相同嘅理解,咁又真係唔使追捧CC了,大家都咁谷,大家都可出尖子,咁咪幾好~~~

Siriusngan 發表於 21-10-18 15:50
朋友兒子屯門1線小學小6,級頭,準備升中自行報QC/百周。

我給的意見很簡單,每日要小朋友從屯門坐車返天 ...

如果真係QC收得而唔去,而入咗地區名校,我就會覺得有啲可惜。如果搬屋去港島唔可行,搬去美孚或類近屋苑,路途都會縮短好多。若果真係唔搬得,就當係「苦其心志、勞其筋骨、餓其體膚、空乏其身」,人有大志,travel都係小意思(呢啲係我同自己嗰個講嘅

Siriusngan 發表於 21-10-19 10:01
18歲心智已有一定成熟,但12嗎,反叛青春期剛到,我都叫佢自己思考下個仔性格係點,咪到時14歲帶條女返黎 ...

你講得啱,性格係點都好重要!再講啱啱12歲人仔極生性都有限,需要家長繼續引導或管教。但又唔係話有更高追求唔好,始終需全盤考量,對於名校,唔好只聞強盜吃肉不見強盜挨打!自問有多少資源可以擺落去幫助佢成長。
我仔P1-P6也級1,未有過外闖念想,仔鐘意百周我哋鐘意陳記,最後自一入百周,返學搭車10min以內,小朋友開心家長放心,而且並非傳聞嘅好谷,依家功課少到可憐,對閱讀量反而有要求。

mcl203 發表於 21-10-19 10:55
如果引用你相同嘅理解,咁又真係唔使追捧CC了,大家都咁谷,大家都可出尖子,咁咪幾好~~~
...
個人看法同樣一個班,相同的教學難度和進度,對於每個學生谷不谷的感受肯定是不同的。可能B1A那批覺得不谷,B1C那批覺得超級谷。老師在選擇難度和進度時,只能考慮全班的平均水平,而不是最頂尖學生的水平。否則就算提高難度和進度,如果大部分學生都跟不上,那效果也不会很好。
這也是為什麼很多學校有精英班的原因,只有把水平接近的同學放在一起才能說谷或者不谷。
舉個例子來說,比如CC進度是B1A+,那可以適應的同學範圍從B1A~B1A++,B1A的同學會覺得非常谷,而B1A++的同學會覺得有時間玩各種課外活動。
而屯門1線的進度是B1A-, 那可以適應的同學從B1B到B1A, B1A+以上的同學會覺得太簡單,而B1B或以下的同學會覺得非常谷。

由於學生的分佈應該是鐘型曲線,所以B1A+或B1A++的學生數量必定是少數,然而對於B1A同學,拋開人脈資源,校外活動和名校光環這些,可能兩所中學對這些同學學術的幫助不會相差太多。只是在感受方面,在CC可能會覺得進度非常快非常谷,在屯門1線會覺得進度剛好。

喇叭茶 發表於 21-10-19 11:09
如果真係QC收得而唔去,而入咗地區名校,我就會覺得有啲可惜。如果搬屋去港島唔可行,搬去美孚或類近屋苑 ...

屯門有962巴士直到QC 附近摩頓台

回覆樓主:

現實嘅存在數據,過往10年DSE,QC出咗12個狀元,屯元天一共出咗3個狀元。若果認為無分別,又或本身唔想做狀元或認為自己做唔到狀元,其實你係可以自由選擇,反正係無分別。若果,你認為入QC或屯元天中學都要補底,上堂無可能教到你明白,咁有早著先機,咁似乎你應該一早揀會幫你補底嘅中學~~~

又係好現實,有網友只針對入大學資格,亦即係33222,以此為準則,咁又似乎地區中學係稍勝嘅。但又係要注意,6大入門要求係332233,已經係存在分別。33222 即係12分起,332233即係16分起,要考慮埋12/16分可以入大學邊科?更加實際,無論2大收19分起都好,有就有,無就無~~~

補底力谷係補你升學,並非保你入邊間大學或邊科~~~

Kirin007 發表於 21-10-19 11:19
你講得啱,性格係點都好重要!再講啱啱12歲人仔極生性都有限,需要家長繼續引導或管教。但又唔係話有更高 ...
自己身邊都頗多名校生,但想講佢哋同其他band 1生既差異係「唔駛刻意谷」因為大圍環境可以令佢想進步,亦要知,有時要背付名校光環是唔衰得,唔衰得代唔代表有壓力呢?!會有同學有,但大多數都未必有,因起佢哋心見中,有啲野係必然,應該的。既然必然同應該,壓力會有幾大呢?我經常聽到就係點解會冇功課既?點解會咁hea既?點解會咁得閒既⋯⋯

ar_mak 發表於 21-10-19 11:14
其實呢個只係我同你在性格上既唔同,拿,係冇岩定錯既,我係睇得好開。科學上黎講,你咁做係咪包生仔?我咁 ...

Sure無對錯,所以我認同有d事係諗多左,有事咪解決,correct!

但正正有些事,係避免易過解決,拿個極端少少既例子,如吸毒,你係一早阻止佢群埋班損友度?定係迫佢戒毒易d? 就正如係人都知沉迷遊戲係讀書大忌(學霸無視),你會一開始講哂打機既害處唔比佢打,定等佢沉迷左先黎阻止?

唔洗講,一定係事先控制易過事後糾正。咁所以,我都同我朋友講,接受到個risk+車程,QC肯收你咪讀囉。

當然所有野都係建立於QC肯收,佢有咁既諗法係因為幾乎年年都有級頭入到QC,佢老師又建議佢地去試,佢先會同我講起

Kirin007 發表於 21-10-19 11:19
你講得啱,性格係點都好重要!再講啱啱12歲人仔極生性都有限,需要家長繼續引導或管教。但又唔係話有更高 ...

好坦白講 他哋上咗不同書院 各自修行 巳經無管教或引導需要 只是有問題發生時 要求家長協助

個人覺得,其實最重要還是看學生自己的能力適合哪個學校。如果同學真的是潛力無限,那更好的學校一定可以給到更好的支持。不過如果如果能力只是剛好,那其實其他條件也是很重要的。畢竟來說,單程遠15分鐘,就相當於每天少半小時用來學習或睡眠。如果本身對同學來說學校難度已經偏難,那可能日積月累壓力也不得不考慮。否則就要考慮進一步支援,比如搬家或揸車咯。

ar_mak 發表於 21-10-19 11:14
其實呢個只係我同你在性格上既唔同,拿,係冇岩定錯既,我係睇得好開。科學上黎講,你咁做係咪包生仔?我咁 ...

至於坐車問題,你同一班距離近既同學競爭,日日少左兩小時讀書,高底立見,當然你可以話個小朋友好叻就剋服到,但。。剋服唔到既又有幾多?

我好著重休息同學習既平衡,有時為左溫書溫夜左,唔夠訓好正常,但不能成為日常,初中已咁樣捱,高中點算?無精神上堂打哂喊路,跟手骨牌效應,為左個進度,一開始十點,之後十一,再之後十二點都未搞掂。。點搞?

lyfox 發表於 21-10-19 11:33
個人看法同樣一個班,相同的教學難度和進度,對於每個學生谷不谷的感受肯定是不同的。可能B1A那批覺得不谷 ...

你講呢啲係無用嘅。如果有人只係問你好簡單‘補底’,‘33222‘率,CC一定輸俾某些地區津。答案已經有,答題時間已經結束了~~~

心中早有結論,問問題者係可以控制時間結束嘅~~~