用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC  

ar_mak 發表於 21-10-19 12:05
唔好諗呢D野啦~

我都唔知點解釋好。喂,其實你都知道,工時愈長既人,其實收入就反而係愈少。果 ...

休息係為了走更遠既路 - 唔知乜水講過,我好buy,日日兩三點訓,我接受唔到,講真,我而家仲係要求兩個小朋友10點準時訓,放假11-12點,無價講!

題外答:佢地最近睇,我睇完覺得血腥,開始唔比,但後來佢地話接受到,向做好哂野之後,休息時間比佢地睇。

我兩個真係8-12歲

Siriusngan 發表於 21-10-19 13:16

機率問題,當50/50會搞得掂,你會唔會博而已

點解決定咗就係6年?你可以係被動或主動去採用你認同嘅行動~~~

hkhk8888 發表於 21-10-19 13:04
印象中屯門係有村巴直達灣仔修頓球場, 再搭多一個站地鐵就到QC, 其實車程唔係大家想像中咁耐, 同搭的士差唔 ...

佢個位應該無村巴,有都唔岩時間吧?6:30要上車,村巴有咁早?

mcl203 發表於 21-10-19 13:24
點解決定咗就係6年?你可以係被動或主動去採用你認同嘅行動~~~

因為中學係6年,決定左入QC,唔掂唔慣唔適應,都要捱6年,可以諗轉校返去屯門,但有邊個家長會接受呢種現實?我相信我朋友會硬著頭皮摸摸鼻子叫佢個仔繼續捱

Siriusngan 發表於 21-10-19 13:27
因為中學係6年,決定左入QC,唔掂唔慣唔適應,都要捱6年,可以諗轉校返去屯門,但有邊個家長會接受呢種現 ...

咁呢個可能,只係你朋友嘅決定。還原基本步,如果成績還可,轉返入梁/董,同之前有乜分別。又如果成績已經跟唔上,除非你朋友認為係QC唔得,係梁/董就會好得,另作別論~~~

如我之前所講,如果你朋友肯定佢將來一定係狀元或一定唔係狀元,咁讀邊間近乎一樣。但你朋友一定要肯定自己嘅認為囉~~~

mcl203 發表於 21-10-19 12:23
會唔會又有人問你,點解唔係屋企樓下返學咁呢?地區中/小學大把成績好嘅?叻,去到邊度都叻~~~ ...

最少親朋戚友冇喎! 好傾啲嘅街坊都係跨區

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 21-10-19 11:36
屯門有962巴士直到QC 附近摩頓台
想當年我懵盛盛坐962入屯門,瞓醒咗3覺都未到呀

kirstyau 發表於 21-10-19 13:40
最少親朋戚友冇喎! 好傾啲嘅街坊都係跨區

咁我代問啦~~~

PTL_L 發表於 21-10-19 11:58
但亦知道有小朋友初中已經晚晚11/12時瞓,朝朝5/6時起身溫書,但學校起附近,因為小朋友能力一般1c-2a,應 ...

証明小朋友沒必適合此中學

mcl203 發表於 21-10-19 13:42
咁我代問啦~~~

西貢區 你話呢

bobbob 發表於 21-10-19 13:41

咁即係唔使擔心精神唔夠啦,瞓到咁足,落車不知不覺高咗半吋~~~

b3410    發表於 21-10-19 14:28
tkhhung    發表於 21-10-19 13:52
Zleep    發表於 21-10-19 13:47
bobbob    發表於 21-10-19 13:45

kirstyau 發表於 21-10-19 13:42
西貢區  你話呢

地區津校好多好學校,補底又足,緊係留原區啦~~~

mcl203 發表於 21-10-19 13:36
咁呢個可能,只係你朋友嘅決定。還原基本步,如果成績還可,轉返入梁/董,同之前有乜分別。又如果成績已經 ...
咁試問有邊個會知自己會預自己係狀元 ?當唔係既話,唔通因為呢點就唔出去闖一下?

只針對狀元呢點黎講,呢個係結果論,並唔係樓主朋友要考慮既重點。

Siriusngan 發表於 21-10-19 13:27
因為中學係6年,決定左入QC,唔掂唔慣唔適應,都要捱6年,可以諗轉校返去屯門,但有邊個家長會接受呢種現 ...

每天由北區返港島上中學 大有人在 跟到QC 課程最重要

醒目開學勳章

hkhk8888 發表於 21-10-19 13:04
印象中屯門係有村巴直達灣仔修頓球場, 再搭多一個站地鐵就到QC, 其實車程唔係大家想像中咁耐, 同搭的士差唔 ...
以前識人住大西北搭村巴返工,要同人鬥早排隊,車程叫做無咁長但等車時間耐,結果一係搬屋一係轉工

mcl203 發表於 21-10-19 13:46
地區津校好多好學校,補底又足,緊係留原區啦~~~

mmm..... 比較貪慕虛榮

Zleep 發表於 21-10-19 13:46
咁試問有邊個會知自己會預自己係狀元 ?當唔係既話,唔通因為呢點就唔出去闖一下?

只針對狀元呢點黎講, ...

咪就係囉,我見有分享係讀邊間一樣,但又堅持要考慮補底支援。若果下下已經知道要補底,係咪應該唔揀呢間呢?~~~

bobbob 發表於 21-10-19 13:49
以前識人住大西北搭村巴返工,要同人鬥早排隊,車程叫做無咁長但等車時間耐,結果一係搬屋一係轉工 ...
村巴一陣又危機論,話個司機揸得快,會有意外咪大獲

但如962 真係訓3覺都未到,如果樓主朋友係碼頭區真係總站坐到摩頓台總站,放學又係遊車河由總站坐到屯門又遊一圈,分分鐘變埋巴士迷,無心向學,又要唸計避免開呢飯

bobbob 發表於 21-10-19 13:41

頂,我笑左出黎

mcl203 發表於 21-10-19 12:20
唔係唔使刻意谷,係一定要谷,只係你自願谷/被迫谷/唔肯谷,和邊個時段開始谷~~~
...
哎吔!認唔到你Tim轉左色喇