用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 21-11-1 10:09
我估校長既意思,係,當有需要值得去捱既時候,你就要具有捱得既意志,而唔係,鼓勵學生每日都盲目咁去捱6 ...

認同

bananaGi 發表於 21-10-19 23:51
當年點解揀咁遠?

當年讀牛頭角嘅一間地區小學,我自己(同埋我嘅家長)乜都唔識,班主任話可以自行去考幾間中學(好似係上限六間?),咁咪報名囉,得呢間叫我去考試,咁咪去囉(之前真係連名都未聽過),之後收咗,咪讀囉⋯⋯
其實小學嗰陣最初住九龍灣安置區,所以讀牛頭角嘅小學,之後安置區清拆,搬咗去觀塘北嘅公屋,初小每日搭校巴,高小就搭巴士,因為係讀下午校,學校放學後仲要留校補課(精英班操練),所以放學係撞正下班高峰時間,觀塘係非常塞車,由牛頭角經觀塘市中心再上觀塘北,係要用好長時間(嗰陣嘅巴士係冇冷氣嘅),所以後來返中學嘅一個鐘多啲,真係唔覺得遠,讀住書時間好快過。

現在回想,覺得中學嘅距離真係完全唔係障礙,反而有正面影響。不過,當年我中學時候係完全「零」興趣班,「零」課外活動(除咗逢星期六學校要求一定要學樂器外),「零」補習,學校功課又好少,所以所有時間都係讀書或者休息。

cylau2 發表於 21-11-2 07:09
當年讀牛頭角嘅一間地區小學,我自己(同埋我嘅家長)乜都唔識,班主任話可以自行去考幾間中學(好似係上 ...

仲有小學會考的年代?你好勁

當年讀牛頭角嘅一間地區小學,我自己(同埋我嘅家長)乜都唔識,班主任話可以自行去考幾間中學(好似係上 ...
牛頭角安置區…….. 即係牛下最早期個幾座。
牛下都已拆御重建了多年,依家係前牛下14-16座起緊個東九文娛/化中心
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

除咗學業,傳統名校有好多非學業上嘅支援,呢啲都係普通學校辦不到的

1a2b3c4z 發表於 21-11-2 09:55
除咗學業,傳統名校有好多非學業上嘅支援,呢啲都係普通學校辦不到的
呢D真係用家先會明白, 同埋家長要好明白學校整體成個system 點運作先會理解

住九龍灣安置區.... 真係好耐.......  

hkpapa852 發表於 21-11-2 08:36
牛頭角安置區…….. 即係牛下最早期個幾座。
牛下都已拆御重建了多年,依家係前牛下14-16座起緊個東九文娛/ ...

我讀嘅小學都「搬咗」去秀茂坪,而家係一間出名谷到爆嘅地區小學(不過其實以前都係谷到爆,當然讀緊嗰陣仲細所以唔知乜嘢係谷,我上到中學就覺得好輕鬆,不過英文就大大大大地落後)。

bananaGi 發表於 21-11-2 13:29
住九龍灣安置區.... 真係好耐.......

係呀,我好老㗎嘞,童年回憶......

傻太 發表於 21-11-2 07:52
仲有小學會考的年代?你好勁

係仲有小學「學能測驗」(正式名稱應該叫做「香港學業能力測驗 HKAAT」)嘅年代。

近來有望下英國嘅Bond 11+,non-verbal reasoning 嗰部份真係好有童年回憶。

cylau2 發表於 21-11-2 14:11
係仲有小學「學能測驗」(正式名稱應該叫做「香港學業能力測驗 HKAAT」)嘅年代。

近來有望下英國嘅Bond  ...

我都係考學能測驗嘅,咁唔係好老啫
我上司話佢當年係考「升中試」,之後會有成績你去搵中學(197x年港大畢業)

cylau2 發表於 21-11-2 13:54
我讀嘅小學都「搬咗」去秀茂坪,而家係一間出名谷到爆嘅地區小學(不過其實以前都係谷到爆,當然讀緊嗰陣 ...

St Mrs. Ma?

cylau2    發表於 21-11-3 13:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Siriusngan 發表於 21-10-23 22:31
下,我說腦short,也是我覺得屯門去天后返學既第一反應。同時我也說了很多人,我朋友聽完完全沒hard feeli ...

首先,我認我八卦。請問你朋友結果係如何安排?有冇自行QC? 我以前唔識百周年。都係因為呢張帖我至知屯門有呢間叻學校

‹ 上一主題|下一主題