用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC   [複製鏈接]

Siriusngan 發表於 21-10-18 17:52
個package要換6年坐車(emoji)(emoji)
中學生,你擔保佢返學就算返到近,又唔會用換返嚟既時間hea又或磨?雖然遠都會,但時間有陋,又或暫就係咁,佢更加學會分配時間。大人同樣地,返工近既,好多時都會成日遲到或最遲返果個。

Siriusngan 發表於 21-10-18 17:35
我都係話,如果換左SPCC,5+率大提升,咁就值呀,但QC,相對無咁透明,而且有人講過,前面個班好勁,後面 ...

攞每月學費$6xxx,仲要食2家茶禮既直資同零學費既官校比成績,有欠公平喎!又或者你覺得值既同時,cc又點睇,可能in都冇機會~
另一方面,網友既point,你已經逐一反駁,其實亦都係為你梳理緊諗法,見到你已有想法,想搵支持,所以按自己想法而行,go ahead.

Siriusngan 發表於 21-10-18 15:50
朋友兒子屯門1線小學小6,級頭,準備升中自行報QC/百周。

我給的意見很簡單,每日要小朋友從屯門坐車返天 ...

QC 同百周,不管是學業成績,還是其他各方面,都不是同一水平。
再講,每日有大把屯門人出港島區返工,點解返工又可以?返神校又咁多問題呢?
其實都是習慣

發現 呢度有個好得意既現象
不論咩topic 好多時都會無啦啦 拉埋SPCC 黎講

Arabellahk    發表於 21-10-22 14:20

SLHongkonger 發表於 21-10-18 18:45
...

惹人妒忌係咁㗎喇咁起學校,考第一既永遠都俾人望住,留意住,不招人妒是庸才

SLHongkonger 發表於 21-10-18 18:45
...

聽你咁講又好似係。。。haha

PTL_L 發表於 21-10-18 18:40
攞每月學費$6xxx,仲要食2家茶禮既直資同零學費既官校比成績,有欠公平喎!又或者你覺得值既同時,cc又點 ...
可能佢要搵到殺手間去說服佢朋友呢?

咁我又黎搗亂下先,qc 如果屯門一程車出,去到上環轉mtr 都係1個鐘多少少,又唔係話真係遠到接受唔到既,仲要可能有西鐵呢。

至於百周就唔太熟,估計村津校band 1a 果d 都係用絕對填鴨式去谷個小朋友去達到某一個成績水平,如果對比起qc 既話,咁好似係qc 唔會讀得咁辛苦喎,起碼自由d 啦,又有brotherhood,咁呢幾點會唔會balance 番個撘車時間呢 ?

PTL_L 發表於 21-10-18 18:47
惹人妒忌係咁㗎喇咁起學校,考第一既永遠都俾人望住,留意住,不招人妒是庸才 ...

哈 我都明
我只係發現呢個攪笑現象 覺得好好笑

SLHongkonger 發表於 21-10-18 19:06
哈 我都明
我只係發現呢個攪笑現象 覺得好好笑
講緊男校,無更好選擇時咪唯有搵間男女校去比
如果講CC,咪出大絕搵間國際學校出嚟比㗲

b3410    發表於 21-10-18 21:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Zleep 發表於 21-10-18 19:04
至於百周就唔太熟,估計村津校band 1a 果d 都係用絕對填鴨式去谷個小朋友去達到某一個成績水平,如果對比起qc 既話,咁好似係qc 唔會讀得咁辛苦喎,起碼自由d 啦,又有brotherhood,咁呢幾點會唔會balance 番個撘車時間呢

其實不少傳統名校一樣係填鴨式死谷爛谷, 只係家長一見係傳統名校就會直接無視呢樣野, 只講其他優點, 你估dse真係唔駛讀又會出到成績?

其實spcc 一樣好谷, 好大壓力, 但一樣大把家長排隊入而且唔會有人話佢谷而當呢樣野係唔好既地方.

.

二者比較考慮搬屋肯定揀皇仁,但係能搬屋嘅好多揀直資名校。名校唔係入到就即刻神晒,家庭支援都好重要,反觀地區津校多靠老師同埋學生,我不嬲都信奉有幾大腳著幾大鞋。山長水遠去天后返學話就易做就難,屯公塞車出晒名,搭港鐵又係左騰又轉。都係嗰句:冇一間學校係入到即贏晒,漫長人生中6年中學能決定嘅嘢始終都有限。

Kirin007 發表於 21-10-18 20:45
二者比較考慮搬屋肯定揀皇仁,但係能搬屋嘅好多揀直資名校。名校唔係入到就即刻神晒,家庭支援都好重要,反 ...

學生從屯門出發到銅鑼灣的時間,屯門公路是不會堵車的!路程應該需要70分鐘。就看和什麼平衡了每個人想要的東西不同。我會選擇皇仁。

Jacba 發表於 21-10-18 21:17
學生從屯門出發到銅鑼灣的時間,屯門公路是不會堵車的!路程應該需要70分鐘。就看和什麼平衡了每個人想要 ...

正常啊,事實上外闖名校嘅年年都有

Kirin007 發表於 21-10-18 21:22
正常啊,事實上外闖名校嘅年年都有

按照他的成績,以後讀大學都要離開屯門,不如早點適應,哈哈哈哈哈哈哈哈。。。

Jacba 發表於 21-10-18 21:25
按照他的成績,以後讀大學都要離開屯門,不如早點適應,哈哈哈哈哈哈哈哈。。。

...

小男孩6年後嘅嘢話唔埋,變化係可以好大

Arabellahk    發表於 21-10-22 14:22

Kirin007 發表於 21-10-18 21:27
小男孩6年後嘅嘢話唔埋,變化係可以好大

又係,可能六年後,都不需要離開屯門。屯門都有兩間大學。

Jacba 發表於 21-10-18 21:29
又係,可能六年後,都不需要離開屯門。屯門都有兩間大學。

應該外闖嘅年紀盡量外闖,香港好細世界很大

b3410    發表於 21-10-18 21:51

Kirin007 發表於 21-10-18 21:32
應該外闖嘅年紀盡量外闖,香港好細世界很大

我支持你!支持外闖!好多時,仔女的眼界與父母有好大關係! 好擔心,父母鼓勵小朋友不外闖,導致小學,中學,大學都在屯門,可能工作都會在屯門,不過,某個角度看,都不錯

不過如果上學路上時間超過一個小時會不會比較辛苦呢? 親身體驗,元朗返紅磡,7:55前到校,小朋友必須6點起床。按照8小時計,中一都很難保證10點睡覺喔

Jacba 發表於 21-10-18 21:37
我支持你!支持外闖!好多時,仔女的眼界與父母有好大關係! 好擔心,父母鼓勵小朋友不外闖,導致小學,中 ...

你可能有誤解,我家小子喺屯門讀中學,冇諗過去跨區。18歲就盡可能支持佢走出去闖下囉
‹ 上一主題|下一主題