用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC  

Siriusngan 發表於 21-10-18 17:52
個package要換6年坐車(emoji)(emoji)
世事難十全十美

重點係 朋友的兒子 ,既然朋友有雄心壯志,何必淋熄人第團火,就算你講辛苦又遠人第都未必聽得入耳,一個唔小心仲要攞個阻人展翔高飛概大罪名,幾鑊氣先得,哈哈…

acgy 發表於 21-10-18 20:01
其實不少傳統名校一樣係填鴨式死谷爛谷, 只係家長一見係傳統名校就會直接無視呢樣野, 只講其他優點, 你估d ...

SPCC 不是叫谷 跟吾到快速課程 可能要

SLHongkonger 發表於 21-10-18 18:45
發現 呢度有個好得意既現象
不論咩topic 好多時都會無啦啦 拉埋SPCC 黎講
...

更上一層樓 橫掂要坐最少一個鐘頭車

回覆樓主:

唔係好知屯門一線小學是什麼程度。會唔會將來係百周名列前茅而入U 亦冇難度,係QC 就普普通通...個人覺得能建立自信亦好緊要。
其實QC 係咩package, DB 我覺得好明顯,QC 不只是讀書型嗎?不過個人亦很喜歡QC, d 畢業生好純品

tkhhung 發表於 21-10-18 17:01
去到QC 不如再試考LSC DBS SPC SPCC

地鐵口都已經交通有難度,仲建議要爬山果啲~~~

Zleep 發表於 21-10-18 19:04
可能佢要搵到殺手間去說服佢朋友呢?

西鐵屯門去港島,好鬼遠㗎。不過,慣咗可能唔覺嘅~~~

acgy 發表於 21-10-18 20:01
其實不少傳統名校一樣係填鴨式死谷爛谷, 只係家長一見係傳統名校就會直接無視呢樣野, 只講其他優點, 你估d ...

但亦有好多傳統學校唔急亦唔谷,只要搞掂班囝或囡對自我有要求就唔駛死谷爛谷。

mcl203 發表於 21-10-18 23:07
地鐵口都已經交通有難度,仲建議要爬山果啲~~~

考到 爬山都值回票價

我覺得值得。男孩子係可以捱下苦,而且名校不單單是追求成績,更重要的是眼界。
其實屯門都唔細,有時一頭一尾都要大半小時啦,除非就住在百周隔離。

其實講咁多,有冇問過學生想點先?

人地可能心儀陳中,董中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-19 07:48
其實講咁多,有冇問過學生想點先?

人地可能心儀陳中,董中

都係你識嘢

PTL_L 發表於 21-10-18 23:25
只要搞掂班囝或囡對自我有要求就唔駛死谷爛谷。 ...
精髓, 正解!

AAATT 發表於 21-10-18 22:55
唔係好知屯門一線小學是什麼程度。會唔會將來係百周名列前茅而入U 亦冇難度,係QC 就普普通通...個人覺得能 ...

差距應該無去到咁大細心扒下各大傳統名校不缺屯門生嘅身影,有的小學會公佈優秀畢業生在中學取得的成就,僻如喺DGS、SPCC攞入學Scholarship ,DSE考取6科5**之類。都可能有普普通通嘅,不保證去到津校又變咗不凡

Kirin007 發表於 21-10-19 08:41
差距應該無去到咁大細心扒下各大傳統名校不缺屯門生嘅身影,有的小學會公佈優秀畢業生在中學取得 ...

其實唔計學業,仲有學生的家庭背景,見識,舊生係社會的網絡等等

唔係話地區band 1學生一定無,亦知佢哋也有學生入到Oxbridge, 但%相對一定低

ar_mak 發表於 21-10-18 17:07
我既意見都係好簡單,唔係遠近既問題,而係值唔值得既問題。

PS:咁遠到英國都有人去啦。。。所以呢。。 ...

有人由澳洲舉家去英國
為仔仔可以考全船入讀 Harrow
網上有片重溫考試過程 成功考入

hum0102 發表於 21-10-19 09:30
其實唔計學業,仲有學生的家庭背景,見識,舊生係社會的網絡等等

唔係話地區band 1學生一定無,亦知佢哋 ...

講嘅係外區一線生去到港九名校係咪會泯然眾人

PTL_L 發表於 21-10-18 18:40
攞每月學費$6xxx,仲要食2家茶禮既直資同零學費既官校比成績,有欠公平喎!又或者你覺得值既同時,cc又點 ...

這是我覺得佢short腦既睇法,但佢條頸茶左印度神油,所以先集思廣益,我比左呢個貼既link比佢,佢睇完大家講乜再去思考

Kirin007 發表於 21-10-18 21:27
小男孩6年後嘅嘢話唔埋,變化係可以好大

變化好大,對的,但凡事有正反,我那朋友自己就是在中四時期學壞左,走上賭神之路。。。

Kirin007 發表於 21-10-18 21:48
你可能有誤解,我家小子喺屯門讀中學,冇諗過去跨區。18歲就盡可能支持佢走出去闖下囉
...

18歲心智已有一定成熟,但12嗎,反叛青春期剛到,我都叫佢自己思考下個仔性格係點,咪到時14歲帶條女返黎話你知你多個孫咪得