用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城Band2女生
go

九龍城Band2女生

Band 2生在九龍城區可以點排?因為甲一同乙一要填直屬中學,如果乙二先填培道應該已無機會,咁胡兆幟同何官乙二,三機會大嗎?

LANG060221 發表於 21-10-18 11:14
Band 2生在九龍城區可以點排?因為甲一同乙一要填直屬中學,如果乙二先填培道應該已無機會,咁胡兆幟同何官 ...

直中 = 培道 ?

回覆樓主:

不是,是的話就不會想乙二填佢

Band 2生在九龍城區可以點排?因為甲一同乙一要填直屬中學,如果乙二先填培道應該已無機會,咁胡兆幟同何官 ...

唔好意思,離題一問,直屬中學不是填乙一已穩陣嗎,為何甲一都要填埋,是策略,還是有實際需要,謝謝(emoji)

kchan1997 發表於 21-10-18 16:39
唔好意思,離題一問,直屬中學不是填乙一已穩陣嗎,為何甲一都要填埋,是策略,還是有實際需要,謝謝(emoj ...
有信心成績起乙一必入,甲部是無須填,但如果冇信心,為表誠意,甲一填埋亦未嘗不可。

PTL_L 發表於 21-10-18 16:43
有信心成績起乙一必入,甲部是無須填,但如果冇信心,為表誠意,甲一填埋亦未嘗不可。 ...

明白了,謝解答

我都是有直屬中學,到大抽獎本想張培道放二,最後叫我不用填培道,乙二已是何官。

LANG060221 發表於 21-10-18 12:35
不是,是的話就不會想乙二填佢

請問直中是那間
乙2選擇視乎學校
例如 SRL B2生乙1穩 聖家就要抽

yiuki 發表於 21-10-20 12:23
我都是有直屬中學,到大抽獎本想張培道放二,最後叫我不用填培道,乙二已是何官。

...

是老師建議唔好填培道乙二?我都知道培道唔放乙一根本無可能抽到 。咁最後係咪入返直中?

LANG060221 發表於 21-10-20 15:59
是老師建議唔好填培道乙二?我都知道培道唔放乙一根本無可能抽到  。咁最後係咪入返直中?
...

kchan1997 發表於 21-10-18 16:39
唔好意思,離題一問,直屬中學不是填乙一已穩陣嗎,為何甲一都要填埋,是策略,還是有實際需要,謝謝(emoj ...
睇下係B1定B2學生,如果係B1,直屬中學填乙一已穩陣,所以甲一可以填更好既;不過如果係B2學生,情況就好唔同。

王家爸爸 發表於 21-10-20 19:12
睇下係B1定B2學生,如果係B1,直屬中學填乙一已穩陣,所以甲一可以填更好既;不過如果係B2學生,情況就好唔 ...

請問有咩唔同,請指教一下,是否甲一都需要放埋直屬較穩陣?

kchan1997 發表於 21-10-20 21:09
如果係B2學生,你既最大願望係入到直屬中學,所以增加入到直屬中學就係你既目標。想要達到呢個目標,當然係111全部揀目標學校。
如果係B1學生,而你間直屬中學又唔係最勁既,你只係當乙一填直屬中學係買保險。反正買咗保險,你自行同甲部當然需要進取。

JojoDad    發表於 21-10-25 20:33

王家爸爸 發表於 21-10-21 08:56
如果係B2學生,你既最大願望係入到直屬中學,所以增加入到直屬中學就係你既目標。想要達到呢個目標,當然係 ...

明白了,感激

kchan1997 發表於 21-10-20 21:09

我經驗如果你想入返直屬  甲一  乙一  都要填直屬

Poyau 發表於 21-10-20 14:44
請問直中是那間
乙2選擇視乎學校
例如 SRL B2生乙1穩 聖家就要抽

聖家B2生,.... 乙一都要抽??

王家爸爸 發表於 21-10-21 08:56
如果係B2學生,你既最大願望係入到直屬中學,所以增加入到直屬中學就係你既目標。想要達到呢個目標,當然係 ...

如果係B1學生,自行同甲部當然需要進取.

但其實, 中甲部的機會是否很低??

bananaGi 發表於 21-11-5 11:20
聖家B2生,.... 乙一都要抽??

聖家有兩間小學
直小B2生乙1抽直屬位非穩入

bananaGi 發表於 21-11-5 11:22
如果係B1學生,自行同甲部當然需要進取.
甲部既機會係低啲,因為只有10%,乙部有90%。問題係10%亦係一個相當高既比例。更重要既係,如果你係嗰10%裡面,對你而言,就係100%中咗。所以最好既策略應該係甲一同乙一揀相同既學校,或者甲一揀更心儀既學校。

王家爸爸 發表於 21-11-5 11:43
甲部既機會係低啲,因為只有10%,乙部有90%。問題係10%亦係一個相當高既比例。更重要既係,如果你係嗰10%裡 ...
對的,而且到左大抽獎階段,好多人一般思維,什至B1C~2A生都想在甲部搏到區外高D,返而揀番同區會少D,咁如果逆向思維甲部揀同區可能機會會高少少㖭。