用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 絕對音感
go

絕對音感 [複製鏈接]

請教一下,如果小朋友有perfect pitch, 對音樂有興趣,可以怎樣培養?或者有什麼課程合適?感謝分享!
   7    0    1    0

Valerielam 發表於 21-10-18 10:07
請教一下,如果小朋友有perfect pitch, 對音樂有興趣,可以怎樣培養?或者有什麼課程合適?感謝分享!
...

你的小朋友幾歲,情況係點呢?

...
用 ear training app,增加小朋友 perfect pitch 既 accuracy。順便訓練埋 interval 同 chord 既 recognition。反正你小朋友對音樂有興趣,叫佢揀一樣佢鍾意既樂器,最好係管弦類,學好佢。有 perfect pitch 天賦既人知道自己有無拉錯音、吹錯音,應該會學得快啲。

iloveapplepie 發表於 21-10-18 10:24
你的小朋友幾歲,情況係點呢?

快將6歲,初學鋼琴,認音符能力不錯,陪練琴時才發現原來佢有perfect pitch, 不是想催谷,沒考琴壓力,只是不想浪費天賦,想睇下其他家長有冇同樣情況可以分享心得。

王家爸爸 發表於 21-10-18 10:43
用 ear training app,增加小朋友 perfect pitch 既 accuracy。順便訓練埋 interval 同 chord 既 recogniti ...

謝謝指教

Valerielam 發表於 21-10-18 10:59
快將6歲,初學鋼琴,認音符能力不錯,陪練琴時才發現原來佢有perfect pitch, 不是想催谷,沒考琴壓力,只 ...
如果係學鋼琴,小朋友會唔會對鋼琴走咗啲啲音而感到annoying?我做過一段短時間既音響設計,當年我有個技術員有 perfect pitch,佢話佢忍受唔到走音,即使係其他人唔多覺既正常範圍。

王家爸爸 發表於 21-10-18 11:18
如果係學鋼琴,小朋友會唔會對鋼琴走咗啲啲音而感到annoying?我做過一段短時間既音響設計,當年我有個技術 ...

沒有走音而鬧情緒這種問題,但會因為果堂學少左一首而發脾氣。(emoji)(emoji)

Valerielam 發表於 21-10-18 10:59
快將6歲,初學鋼琴,認音符能力不錯,陪練琴時才發現原來佢有perfect pitch, 不是想催谷,沒考琴壓力,只 ...

其實我唔識可以點培養, 不過可以講吓自身經驗, 你可以當做反面教材

我女女都有絕對音感, 聽和唱都有perfect pitch
樂器老師發現佢有咁既技能, 建議佢去學聲樂
我哋就找了個聲樂老師, 發現佢係有天份, 啲歌聽一兩次再唱一兩次就背咗和唱到要求
就算考試歌, 學一兩堂都就學好, 我見老師主要都係執佢啲讀音
不過我女女有讀寫困難, 連睇樂譜好慢, 成日睇錯,
啲樂器樂譜全部係死記啲音和指法, 樂器和唱歌老師都投訴佢唔跟譜唱和彈
而相對唱歌上, 佢的樂器演奏好明顯差D

本身佢學兩樣樂器 + 聲樂 + 一項校外運動(以前贏了全港比賽入了青苗) + 另一項運動校隊 + 學其他納雜嘢,
樣樣嘢佢都好少練習, 體藝的考試和比賽都係打天才波, 再加上學業追唔上, 見到佢咁真係好辛苦
最後我地逼佢要放棄, 唔可以樣樣都有興趣樣樣都學, 又唔練習, 最後佢選了放棄青苗(因辛苦唔去集訓, 但繼續學), 聲樂(佢話太悶, 想轉學pop...)和另一樂器, 另校方建議唔可以放棄校隊, 話要為校爭光....

以我個人觀察我女女的情況, 絕對音感只係一種優勢,
其他啲相對音感訓練, 樂理知識, 努力練習等後天因素應該更加重要, 而呢D佢都無....

2jkidsfather    發表於 22-11-16 15:45

iloveapplepie 發表於 21-10-18 12:11
其實我唔識可以點培養, 不過可以講吓自身經驗, 你可以當做反面教材

我女女都有絕對音感, 聽和唱都有perfe ...

謝謝分享

我都好認同你所講perfect pitch只係一種優勢,努力學習練習仍是重心所在。

Valerielam 發表於 21-10-18 11:27
沒有走音而鬧情緒這種問題,但會因為果堂學少左一首而發脾氣。(emoji)(emoji)
...

咁佢真係有天份又中意... 咁要陪佢練多D

睇郎朗, 李雲迪, 周杰倫的訪問, 異口同聲都係話佢地父母自細都係陪/逼佢地日日練習幾個鐘

iloveapplepie 發表於 21-10-18 12:11

我女女都有絕對音感, 聽和唱都有perfe ...
兩樣樂器,又聲樂,又校外運動,仲加上另一項運動校隊,再學埋其他垃雜嘢,其實小朋友無嘜時間應付學業,對佢將來未必好。
我反而認為,無論小朋友喺邊方面叻或者有天份都好,喺加強有天份既項目訓練之餘,最緊要係學好語言(中文、英文、其他,最少有兩種學得好既)。如果可以既話,都學好數學。原因好簡單,小朋友最終都係要升出嚟揾食,所以搞好語言、數學呢啲基礎野先至重要。其他野唔好開太多瓣。

有perfect pitch的小朋友,最重要系培養佢練習的習慣和態度

我小朋友就係細個學得快,練習散漫一樣有好成績,但現在上到at就知以前太輕視基本功,要加倍努力去鍛煉一些基本功

王家爸爸 發表於 21-10-19 22:03
兩樣樂器,又聲樂,又校外運動,仲加上另一項運動校隊,再學埋其他垃雜嘢,其實小朋友無嘜時間應付學業,對 ...

同意呀
CUT多佢幾樣嘢先得

LeeCC 發表於 21-10-19 22:11
有perfect pitch的小朋友,最重要系培養佢練習的習慣和態度

最近一次全港比賽, 我同佢話 : 出邊啲對手好勁喎, 日練夜練, 你完全唔練, 輸梗喎

佢話 : 唔會啦
最後又俾佢拎到獎牌... 其實我真係驚...天份反而累咗佢

iloveapplepie 發表於 21-10-20 00:36
最近一次全港比賽, 我同佢話 : 出邊啲對手好勁喎, 日練夜練, 你完全唔練, 輸梗喎

佢話 : 唔會啦

所以要找一個嚴格和懂他的老師,再好好培養佢

回覆樓主:

絕對音感學弦樂及聲樂有優勢,唔洗tuner tune琴,記音背樂譜會快上手, 鋼琴反而影響冇咁明顯。

...

路過有個case分享吓:

阿女有個男同學係有perfect pitch, 自小學cello, 考到8級冇再學落去, 亦唔會再學任何樂器。阿女話嘥咗你嘅天賦, 佢話自小父母都有期望, 考8級純交差!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-10-22 08:13
路過有個case分享吓:

阿女有個男同學係有perfect pitch, 自小學cello, 考到8級冇再學落去, 亦唔會再學任 ...

太可惜

身邊已聽到有小朋友學完八級甚至五級,都已經當交差俾父母,話從此不彈琴/拉琴

所以除了培養小朋友技巧和態度,讓小朋友保持興趣同樣重要,唔一定要佢將來以音樂為專業,但想佢有一門終生享受的興趣,不論什麼心情,都可以用音樂抒發情緒

學乜野都係
天份/興趣/毅力
決一不可

2jkidsfather    發表於 22-11-16 15:46

964000 發表於 21-10-21 20:41
絕對音感學弦樂及聲樂有優勢,唔洗tuner tune琴,記音背樂譜會快上手, 鋼琴反而影響冇咁明顯。
不過只係優 ...

我小朋友細個的時候,就係忍受不到string走音,所以死唔肯開始學string

至於唱sofa name,佢都需要D時間去理解點解唔唱CDEFG,要唱do Re me,佢稍大個D,自己講返,細個成日唸,都唔明D人明明一聽就聽到CDEF G,點解要唱do re me,佢話,都唔明D人都唔知系咩CDE FG,到大個先知原來人地系聽唔到既
至於鋼琴走音的問題,部琴走音,佢系唔會練琴,直至調左音才會練

試過系學校彈琴俾老師聽,佢一彈發現部琴有D走音,佢拒絕彈落去

964000    發表於 21-10-24 08:24
‹ 上一主題|下一主題