用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 A-level 選科
go

[英國] A-level 選科

A-level 選3 科讀, 應該點揀好? 有無人3 科都是文科, 或者其中一科是攝影或音樂?

*讀緊心理學, 經濟, 數學(數學科難所以想轉其他科) *

謝謝大家

回覆 happyjerry 的帖子

我認為你應該先諗諗大學想讀邊間報咩科,而讀嗰科要求咩A level先。

happyjerry 發表於 21-10-17 13:54
A-level 選3 科讀, 應該點揀好? 有無人3 科都是文科, 或者其中一科是攝影或音樂?

*讀緊心理學, 經濟 ...

考慮大學想讀什麼
如大學想讀經濟 通常要AL數學

happyjerry 發表於 21-10-17 13:54

*讀緊心理學, 經濟 ...
我認為首先考慮既應該係小朋友既興趣,有興趣自然讀得好,亦讀得開心。所以應該揀邊三科呢個問題,只有你小朋友有答案,其他人其實好難俾意見。

借個位請教下大家, 如果條路想向quantitive finance , 咁應該選物野科?

hiddenhero 發表於 21-10-18 15:39
借個位請教下大家, 如果條路想向quantitive finance , 咁應該選物野科?

考慮 數學 + FM

Poyau 發表於 21-10-18 16:48
考慮 數學 + FM

洗唔洗讀econ ?

咁邊d 大學讀呢範好?

hiddenhero 發表於 21-10-18 15:39
Quantitative finance 係用 mathematical models 同埋大數據去分析金融市場同埋個別證券,所以數學、統計、微積分都好重要。Mathematics 同 Further Mathematics 係最重要,尤其係 probability、set theory、統計之類既 topics。其他科目,例如 Physics、電腦、Economics、會計都有間接作用。

王家爸爸 發表於 21-10-18 18:23
Quantitative finance 係用 mathematical models 同埋大數據去分析金融市場同埋個別證券,所以數學、統計、 ...

我仔對數, physics 都好好, 但係econ , 會計無讀過。 但係以我對佢既了解, 佢既思維應該應付到。 本來我地一直以為佢行science個邊, 但好似讀讀下佢興趣麻麻地。

大學呢? 應該集中邊研究幾間大學?

hiddenhero 發表於 21-10-18 18:11
洗唔洗讀econ ?

咁邊d 大學讀呢範好?
大學讀QFin,點都需要有啲經濟知識,不過未必一定需要喺中學階段學。當然中學時期學過,大學會讀得輕鬆啲。

hiddenhero 發表於 21-10-18 18:31
我仔對數, physics 都好好, 但係econ , 會計無讀過。 但係以我對佢既了解, 佢既思維應該應付到。 本來 ...
如果應付到,又對物理、兩科數有興趣,咁就無問題。其他既就讀鍾意既科目,原因係讀有興趣既科目,考得高分、攞得多星更重要。

hiddenhero 發表於 21-10-18 18:31
我仔對數, physics 都好好, 但係econ , 會計無讀過。 但係以我對佢既了解, 佢既思維應該應付到。 本來 ...
牛劍、LSE、ICL、UCL、Warwick、Durham、Edinburgh、Glasgow都係好選擇。

王家爸爸 發表於 21-10-18 18:35
如果應付到,又對物理、兩科數有興趣,咁就無問題。其他既就讀鍾意既科目,原因係讀有興趣既科目,考得高分 ...

唔該曬, 讀上去我都唔知應付有無問題, 呢一年佢成熟左好多, 暑假分離前同佢詳談下佢好似幾有興趣往呢方面。 佢自己都有上網search。

我自己做融資, 佢對我工作既野好感興趣。 我都會同佢傾。

王家爸爸 發表於 21-10-18 18:40
牛劍、LSE、ICL、UCL、Warwick、Durham、Edinburgh、Glasgow都係好選擇。

我叫佢研究下

回覆樓主:

過來人溫馨提示,一定要揀4科,我小朋友揀左三科,後悔已經太遲,希望冇失手啦

喧嘩 發表於 21-10-18 20:22
過來人溫馨提示,一定要揀4科,我小朋友揀左三科,後悔已經太遲,希望冇失手啦
...

我反而覺得要按能力去揀,如能力夠,揀4科。唔係個個能力應付得來,如在讀Year 12 時,覺得太吃力,要考慮放棄一科,專攻3科,否則拖累其他科,時間安排困難。

王家爸爸    發表於 21-10-19 19:54

喧嘩 發表於 21-10-18 20:22
...

如果在英國讀大學,又真係無必要讀4科。情願3科讀好d。我細女當初都係讀4科,後來drop 左 further math 因為要花太多時間,佢覺得其他科會唔夠時間讀。中學亦唔鼓勵讀4科,都係同一原因,佢個級,只有幾個同學最終考4科。我女最後3科 A level, 都係考到非常好成績。

TTEE1819 發表於 21-10-18 22:39
我反而覺得要按能力去揀,如能力夠,揀4科。唔係個個能力應付得來,如在讀Year 12 時,覺得太吃力,要考慮 ...

我覺得揀左4科先,冇能力upper sixth 先drop, 否則好似我小朋友咁,想讀多科已經冇可能

喧嘩 發表於 21-10-18 22:48
我覺得揀左4科先,冇能力upper sixth 先drop, 否則好似我小朋友咁,想讀多科已經冇可能
...

我女間中學若讀4科,其中一科必定是Further Maths. 她現在讀的大學學科,應沒有收只讀3科的學生。所以讀三科定四科,應要看大學的要求吧!

wloi 發表於 21-10-18 22:44
如果在英國讀大學,又真係無必要讀4科。情願3科讀好d。我細女當初都係讀4科,後來drop 左 further math 因 ...

在新制下,大部分人應只讀三科,但有例外。讀Engineering 有的要看4科,其中一科是Further Maths. 回港讀醫,也要看4科吧!