用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請各位推介屯門區band 2而校風好的學校,萬分感激! ...
go

請各位推介屯門區band 2而校風好的學校,萬分感激!

小朋友今年要選學校,想選一間屯門band 2校風好有學習氣氛但又唔太push的學校。小朋友讀保記,全級120考60幾,係band 2中的學生。

其實好難,Band2要口碑好、學習氣氛好必然需老師push,保記middle其實可以考慮有英文班嘅band2學校,如果唔追求入U就另計

回覆 Kirin007 的帖子

咁你覺得邊間好?崇真、永隆、宣道、平安、呂明才、沈香林……

catlover2001526 發表於 21-10-17 12:28

咁你覺得邊間好?崇真、永隆、宣道、平安、呂明才、沈香林…… ...

崇真好似一直口碑唔錯,永隆近年升咗(有朋友女在讀),我心中排序係同你差唔多

辛亥年、呂祥光、宣道、崇真

這個排序唔穩陣,我考慮第3間已經要填比較校風好的band 3。

catlover2001526 發表於 21-10-17 13:51

這個排序唔穩陣,我考慮第3間已經要填比較校風好的band 3。

我唔係講填表,我講優先次序。我都冇填表經驗

有無人讀緊宣道?校風ok嗎?因對這間不太熟悉,想聽吓用家意見!謝謝!

catlover2001526 發表於 21-10-17 13:51

唔洗咁快去b3??? 你60/120....
妙法寺劉金龍中學
南屯門官立中學
屯門官立中學
崇真書院
屯門天主教中學
浸信會永隆中學
路德會呂祥光中學
東華三院辛亥年總理中學

catlover2001526 發表於 21-10-17 12:02
小朋友今年要選學校,想選一間屯門band 2校風好有學習氣氛但又唔太push的學校。小朋友讀保記,全級120考60 ...

或試自行首選 屯天/崇真 都不錯