用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-10-18 13:57
官津好難做到無B2學生。

咁用呢層理解大家都係官津,都有聯繫生,對體藝生又都有需求

王家爸爸 發表於 21-10-18 13:57
官津好難做到無B2學生。

仲可能要收少少扶下弱勢,不過,我是估的。部分傳統宗教中學都可能有~~~

PTL_L 發表於 21-10-18 13:58
呢個世界咁大咁闊,慢慢行唔好,做咩要趕咁快?!請問可以起咩途徑見到呢啲尖子?我兒女身邊都是慢 ...

EK吹水區,聽過就算,邊有咁多識得飛嘅人

bobbob 發表於 21-10-18 09:59
有啲學校嘅學生即使有3大offer都prefer出國,你話點計?都係直接計dse成績最客觀 ...

見其他鋪分享某直資三大取錄率
受有學生放洋不報JUPAS影響
難解難計 有DSE成績詳情較易比較

mcl203 發表於 21-10-18 13:57
咁係咪即係代表有?~~~

津校都會重視體藝拔尖,也有聯繫位,所以除開直升,其他官校、津校並不存在大的差異,反而傳統名校收生優勢更大(名牌效應)

Kirin007 發表於 21-10-18 14:11
津校都會重視體藝拔尖,也有聯繫位,所以除開直升,其他官校、津校並不存在大的差異,反而傳統名校收生優 ...

傳統名校收生可以存在幾大優勢?頗大部份傳統津校都要面對升中子弟兵流失嘅問題,尤其是女校更為嚴重,自行收外來生,一樣競爭力稍弱於直資中學,亦普遍係比較全人教育。對於某些只專注學業嘅家長,傳統中學對佢哋係無太大吸引力,收生未必可以存在大差異優勢,港華,高記,赤提,未靚仔前嘅SPC,正正就係好例子~~~

Kirin007 發表於 21-10-18 14:00
EK吹水區,聽過就算,邊有咁多識得飛嘅人

咁我又好失望了,EK既父母同小朋友,即果啲學神、學霸真係我偶像,由其父母,點可以培養到咁叻既小朋友出嚟,又ccdd神津神直,最重要係好似食自助餐咁,任食唔嬲

mcl203 發表於 21-10-18 14:21
傳統名校收生可以存在幾大優勢?頗大部份傳統津校都要面對升中子弟兵流失嘅問題,尤其是女校更為嚴重,自 ...

再補充多少少,傳統中學集中於某些區分,生源亦係問題。QC統一要面對SJC,RC,WYHK等等。另一SCGS亦因係同區收生相對弱勢,升中大比例流失自己啲原校生~~~

mcl203 發表於 21-10-18 14:21
傳統名校收生可以存在幾大優勢?頗大部份傳統津校都要面對升中子弟兵流失嘅問題,尤其是女校更為嚴重,自 ...

唔好離題太遠,講緊官校QC vs地區津校收生,與直資無關!

Kirin007 發表於 21-10-18 14:29
唔好離題太遠,講緊官校QC vs地區津校收生,與直資無關!

#148已經補上,你有興趣自己去研究下QC統一生源何來,該區準升中生有幾多?QC尚可以係自行有競爭力,你自己評估下新界西,新界東,新界北,會有幾多學生會渡江入QC~~~

QC入medic年年過10,你又睇吓邊間地區津校會有10或以上入medic?~~~

mcl203 發表於 21-10-18 14:34
#148已經補上,你有興趣自己去研究下QC統一生源何來,該區準升中生有幾多?QC尚可以係自行有競爭力,你自 ...

好似我一路係認可皇仁係TOP學校,我講佢係傳統名校,所以你何必講有幾多讀醫?
外區尖子揀QC就唔算少,外區揀新界西、北就鮮少聽聞。
我不過是不認同補底唔夠就話收生問題。

mcl203 發表於 21-10-18 14:34
#148已經補上,你有興趣自己去研究下QC統一生源何來,該區準升中生有幾多?QC尚可以係自行有競爭力,你自 ...

LW 2021 Medi+Dent+理公4寶+語言 Total 8
TH 2021 Medi 7, Dent 1,Pharm 1,PT 3,OT 1, Speech 1 Total 14

QC剩係入Medi年年有幾多位?~~~

mcl203 發表於 21-10-18 14:27
再補充多少少,傳統中學集中於某些區分,生源亦係問題。QC統一要面對SJC,RC,WYHK等等。另一SCGS亦因係同 ...
非常同意個POOL有幾大個問題.直白少少講,比如不少會員認爲中西區B1女生是幸福的.那麽,既然有人得利,自然會有失利:那就是該區的B1女校的整體成績,總會捉襟見肘~~

Kirin007 發表於 21-10-18 14:42
好似我一路係認可皇仁係TOP學校,我講佢係傳統名校,所以你何必講有幾多讀醫?
外區尖子揀QC就唔算少,外 ...
如果早早已經拔苗助長,那麽是否會一鼓作气 再而衰 三而竭?補底,亦需有一定根基.所謂巧婦難爲無米之炊丫

Kirin007 發表於 21-10-18 14:42
外區尖子揀QC就唔算少,外 ...

大家目標路向都唔一樣,一早咪已經講咗,人哋仲玩下羽毛球,比較多元。另一啲只睇成績。一直都有人提住官校嘅格,何必必一定要 硬比 重成績嘅地區津。傳統津不少學生補習係外求,地區津係內部操作~~~

一個區只有1800位學生,過半鎖住係自己中學,同一啲4-5XXX人嘅區比,生源真係無分別?本區生多少,咪正正係影響統一,亦即係影響到所謂有需要補底嘅學生,佢哋係抽入去~~~

mcl203 發表於 21-10-18 14:51

大家目標路向都唔一樣,一早咪已經講咗,人哋仲玩下羽毛球 ...
並不是所有人如你般有大局觀的

mcl203 發表於 21-10-18 13:38
有幾奇?~~~
玩過今年升中後, 我相信QC 係有收B2生

medicine 發表於 21-10-18 14:53
並不是所有人如你般有大局觀的

剩係啲個個星期六日強制返學校補習操卷,已經好唔同格,有邊間傳統官津老師會咁有愛心~~~

回覆 Kirin007 的帖子

要謹記,係top的學生造就TOP的中學成績,並不是TOP中學培養了TOP的學生.

TOP中學只是吸引了TOP學生產生薈聚效應

Minionboy 發表於 21-10-18 14:56
玩過今年升中後, 我相信QC 係有收B2生的。

我一直都話存在,邊有可能排住隊入QC,只係是否年年有/有幾多~~~

‹ 上一主題|下一主題