用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果  

mcl203 發表於 21-10-18 11:35

超完under,可以超master。又有啲尖子,醫,金融,環商,工 ...
咁樣消磨人生法
最終都會 超前2年 釘蓋 !!
超前2年上天堂!

王家爸爸 發表於 21-10-18 10:51
心理學上叫 Dunning-Kruger Effect
請問點樣解決呢樣野?小女就係成日以為自己識哂,但事實佢係識d 淺既問題,要考佢轉幾圈既問題時佢就click實左,特別係數學方面。

Zleep 發表於 21-10-18 12:18
請問點樣解決呢樣野?小女就係成日以為自己識哂,但事實佢係識d 淺既問題,要考佢轉幾圈既問題時佢就click ...
喺東周既春秋末期,孔子已經俾咗答案。《禮記·學記》話:學然後知不足,教然後知困。知不足然後能自反也,知困然後能自強也。
學深啲係最好既方法,如果能夠教下唔識既同學,就會更好。原因係喺教既過程中自然會知困(知道自己唔識或者理解得唔透徹既地方)。

PTL_L    發表於 21-10-18 13:51

回覆樓主:

食左兩日花生!
有人用QC作比對,看過QC 2021成績,頗為詳盡,但仍找不到4up率,33222率!但有很詳盡的5率,平均每人3.4375個5up,印象中這數據只在兩大直資之後,全港第三。
QC同HKWY都應該出現同一情況,前領果班好掂,但後面果班就失禮D,尤其33222率就更難見人,神校名校話比人知得7x-8x實在會比人問,「最尾果二三十人去邊度讀」?
反觀好多地區名津都做到Jupas及入U率有9成以上,但前領果批就未及傳統名校勇鋭!要做到拔尖補底兩頭利,真的談何容易?
看家長欣賞學校那一方面,要挑惕一間學校好易,或者多去欣賞學校努力成果,也不失為對校方的一種鼓勵!
在我心目中QC/WY永遠都係優秀學校!

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 10:58
有時我諗....

有d強小學小六教晒中一嘢

這類學生在CC見到,初中開始學習領先一兩年,預早識好多野,幾年過去,結果......

唉!

回覆樓主:

補返張圖!

fatman69 發表於 21-10-18 13:13
這類學生在CC見到,初中開始學習領先一兩年,預早識好多野,幾年過去,結果......  
歷史不斷重演......
一條龍幼小....
根德園, St Cat (當年未有學之園嗰d....) 插入嚟小一的超前好多好多, 好勁好勁, 我哋龍幼升上嚟的好多只係文盲,但,幾年過去,結果.......

fatman69 發表於 21-10-18 13:06
食左兩日花生!
有人用QC作比對,看過QC 2021成績,頗為詳盡,但仍找不到4up率,33222率!但有很詳盡的5率 ...

勿忘地區名津係全收 起碼 係本區B1生~~~

回覆樓主:

一間全收外來生嘅英津,6年後3322有90%,一間以自己子弟兵為主嘅英中,6年後有80% 3322。究竟邊間係正增值?邊間係負增值?~~~

mcl203 發表於 21-10-18 13:28
勿忘地區名津係全收 起碼 係本區B1生~~~

皇仁與地區名津比收生優勢更大,唔通會有b2生

Kirin007 發表於 21-10-18 13:36

有幾奇?~~~

mcl203 發表於 21-10-18 13:38
有幾奇?~~~
入去嗰時冇, 出番嚟嗰時有

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 13:43

QC都有港青係度,似乎,地區好強果幾間有乜收運動員?~~~

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 13:43

又嚟講下笑,話說某年EK有網友話某強女津校長,係簡介會好斬釘話,我校絶不可能有B2生抽入,咁多年得一個係A區誇區入。我又奇想,莫非我小朋友同學係B區係自行入?莫非錯評佢嘅潛能?~~~

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 11:46
咁樣消磨人生法
最終都會 超前2年 釘蓋 !!
超前2年上天堂!
結語「快人一步、理想達到、墳墓就到」

PTL_L 發表於 21-10-18 13:50
結語「快人一步、理想達到、墳墓就到」

你池啲就見到這些尖子,可以見識下~~~

mcl203 發表於 21-10-18 13:46
QC都有港青係度,似乎,地區好強果幾間有乜收運動員?~~~

未聽過QC大球類有幾勁,似乎羽毛球、乒乓波係唔需要人多

Kirin007 發表於 21-10-18 13:36
官津好難做到無B2學生。

Kirin007 發表於 21-10-18 13:54
未聽過QC大球類有幾勁,似乎羽毛球、乒乓波係唔需要人多

咁係咪即係代表有?~~~

mcl203 發表於 21-10-18 13:52
你池啲就見到這些尖子,可以見識下~~~
呢個世界咁大咁闊,慢慢行唔好,做咩要趕咁快?!請問可以起咩途徑見到呢啲尖子?我兒女身邊都是慢活既人,「夠」就算