用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-10-17 18:47
其實辦學團體都有極大責任及問題,有咩理由可以容許中小咁搞法!差啲輸咗前人既努力呀⋯⋯ ...
方丈偏幫某前校長

王家爸爸 發表於 21-10-17 18:54
方丈偏幫某前校長
其實佢既角色應該持平,唔應該偏頗囉。

Kirin007 發表於 21-10-17 17:43
5寶 放射學 物理治療 職業治療 視光 化驗,又似乎唔再係寶,幾年前就有其他U開設相同科目,俾人鬧 ...

近年醫療化驗需求大增,反而視光就吾敢講啦!

fatman69 發表於 21-10-17 19:42
近年醫療化驗需求大增,反而視光就吾敢講啦!

獨家先吃香,而且不斷擴大招生,我嘅考慮係依家先F1,如果睇十年後嘅工作前景我會有顧慮,不可否認,暫時都係熱門學科

小鹿揀學校 發表於 21-10-17 18:32
56% 入3大, 7X% 3322率....
講緊同一間學校?
平行時空?

JUPAS 取 AD/HD 不必達3222
JUPAS offer rate 80%
3322率可能低於 JUPAS offer rate

Poyau 發表於 21-10-17 20:06

你用"可能低於" 呢4個字,已經係好厚道學papa所講,根本係極大機會

醒目開學勳章 王國長老

如果Jupas offer rate真係等於Jupas degree offer rate
咁33222保守估計應有9成

如果無9成,咁第一句嘅assumption就不攻自破(有例外非33222生會有Jupas degree offer,有幾多丫)

回覆 gracelam 的帖子

補充一句。PT 39.9 是best 6 加權以後分數。5** 是8.5, 5*是7, 5是5.5 分。

Kirin007    發表於 21-10-17 21:24

gracelam 發表於 21-10-17 17:51
今年PT收生Best 6 ave 分數係39.9

3大工程(水泡科)20零分

POLY 公佈左今年PT收生Best 6 median去到35分(未計weighting),即係有大約74人分數係35分或以上,估唔到收咁高分。

但樓主實牙實齒話 56%係 三大 DEGREE offer, 嗰吓先吊詭嘛!

Jacba 發表於 21-10-16 20:48
不知為何教育王國裡面一直對香港華仁貶多過褒,也沒有用家家長告知學校升大學數據。作為家長的我,今天參加 ...

你仔仔s1 ?

Sherry_mom 發表於 21-10-17 20:37
回覆 gracelam 的帖子

補充一句。PT 39.9 是best 6 加權以後分數。5** 是8.5, 5*是7, 5是5.5 分。

化番開,大約
5**x1 + 5*x2 + 5x3
5**x2 + 5x4

好亂

October. 發表於 21-10-17 21:59
POLY 公佈左今年PT收生Best 6 median去到35分(未計weighting),即係有大約74人分數係35分或以上,估唔到 ...
仲係好多人沉迷喺入三大嘅數字, 除非係神科, 如果入嘅係三大嘅水泡科又有咩好自high, 有POLY五寶嘅分數基本上三大9成學系都揀到, 所以入三大嘅數字跟本無咩意義!

medicine 發表於 21-10-17 13:11
我還會講,阿仔的一個同學好好野,入了劍橋,至於讀便科,我就不關心;了,(對應不回答阿仔入港大乜分入乜科):wah ...

一畢業就入咗劍橋護老院返工?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 21-10-17 22:18
但樓主實牙實齒話 56%係 三大 DEGREE offer, 嗰吓先吊詭嘛!
正常計,3大JUPAS只有degree course。按數字計有56%係合理。
其實無乜出奇吖,今年達3322人數同UGC degree學位相差得~1000人,3大水泡科都驚收唔夠學生家嘛!

往年都有唔夠20分入到3大水泡科啦。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

amj 發表於 21-10-17 22:42
你仔仔s1 ?

是的,S 1

hkpapa852 發表於 21-10-18 01:48
正常計,3大JUPAS只有degree course。按數字計有56%係合理。
其實無乜出奇吖,今年達3322人數同UGC degree ...

雖然話3大多水泡科,但每間U都係,所以都仍然有d參考價值
如果QC 3大有61%, 華仁56%,咁華仁叻嗰班係幾叻。

學校冇公佈33222,應該唔會太好,一定係80%以下,但又唔會太低的。

要加油!

sunnymama2 發表於 21-10-18 06:33
雖然話3大多水泡科,但每間U都係,所以都仍然有d參考價值如果QC 3大有61%, 華仁56%,咁華仁叻嗰班係幾叻。 ...

成個post甘多回復,未明咩野係AD/HD?

PS:   QC個六成係學位,另外個一間的5成6係包括AD/HD在内丫!

PS:否則我都唔會以小兒入港大副學士抽水啦.

medicine 發表於 21-10-18 06:52
成個post甘多回復,未明咩野係AD/HD?

PS:   QC個六成係學位,另外個一間的5成6係包括AD/HD在内丫!

以我所知,3大係冇AD/HD 喎,只得degree
我get 到的重點,唔好“淨係”睇3大%,因為多水泡科。本人都同意, 但想指出其他都有水泡科,咁3大水泡科又“難入”過其他U的水泡科,所以3大%都有少少參考價值
‹ 上一主題|下一主題