用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

相信依家係香港,10個有9個推崇AI同大數據,根本都唔知佢地係乜。

我唔反對人去學,只係想提醒大家,如果想係呢方面發展,千祈唔好留係香港,因為係香港相信都唔會點搵到食。

要發展就要去科技大國,美國,英國,以色列,俄羅斯,或者返國內。

不過如果要去當地發展,應該一早去當地讀相關既課程。

fitfirst    發表於 22-1-10 15:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-1 18:29
相信依家係香港,10個有9個推崇AI同大數據,根本都唔知佢地係乜。

我唔反對人去學,只係想提醒大家,如果 ...
我幾年前去速度學院見兼職,個課程負責人問我識唔識教學生用R語言玩大數據。

Jacba 發表於 21-11-1 15:04
我倒覺得對醫生收入不用過於擔憂,衹要保持好的醫治質素,香港并非單服務香港市場,還服務內地市場,14億人 ...
北京上海廣州醫院一位難求,同你可唔可能混到飯食可以好唔同。

王家爸爸 發表於 21-11-1 18:36
我幾年前去速度學院見兼職,個課程負責人問我識唔識教學生用R語言玩大數據。 ...
問你識唔識用R語言去做,即係其實又係攪Gimmick為主
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 21-11-1 18:39
北京上海廣州醫院一位難求,同你可唔可能混到飯食可以好唔同。

高質素的醫生,不用擔心啦。所以衹要保持最top那一些學生去好的學校學醫就問題不大。

hkpapa852 發表於 21-11-1 18:29

我唔反對人去學,只係想提醒大家,如果 ...

同意

Jacba 發表於 21-11-1 18:44
高質素的醫生,不用擔心啦。所以衹要保持最top那一些學生去好的學校學醫就問題不大。
...
高質素既任何野,都唔駛擔心。

hkpapa852 發表於 21-11-1 18:42
問你識唔識用R語言去做,即係其實又係攪Gimmick為主
問題係點教啲讀書唔叻既人做大數據,其實我有啲教人去東施效顰既感覺。

政府海量行政手續、AI精準行銷、環保、金融科技等等應該都需求AI人才,學網友話劑:讀個學士係唔夠的,讀到master、PhD再講有冇出路

如比較擔憂將來本地就業機會或末知自己邊方面有興趣,學士課程如專修Data Science,會比較窄。不過現在大學學位好有彈性,其實如對CS有興趣,可以修CS, 再根據自己興趣selective course可選AI, DS或IS等,如有興趣在相關方面發展,可以將來專業在港或海外再進修。

當然如果財政許可,可以留學。始終英、美等國高科技發展比較成熟,市場比較大。海外修讀課程選擇亦比較多。

如有興趣,易根據自己情況,多做功課!

參考資料:http://www.hkcs.org.hk/ai%E4%BA% ... %E8%99%95%E5%B0%8B/

其中節錄:
...
AI人才荒,究竟是香港的教育和培訓出了問題?還是香港根本沒有足夠的AI產業去吸引好的學生入行呢?真是一個先有雞還是先有蛋的問題。

蛋還是要孵好的

要討論這個問題,不容易有好答案。但如果你看一看新加坡和北京的大學本科生,最優秀的一班,都選讀電腦科學(Computer Science)或數據科學(Data Science),與香港的畢業生比較,真有很大分別。
...

YmOra 發表於 21-11-2 07:25
參考資料:http://www.hkcs.org.hk/ai%E4%BA%BA%E6%89%8D%E4%BD%95%E8%99%95%E5%B0%8B/

其中節錄:

香港很現實,為錢途而戰,只要某一科有確定錢途,應該也會被成為追捧。香港有錢途的就業土壤相對比較窄。公認就是醫生,律師。

Jacba 發表於 21-11-2 07:50
香港很現實,為錢途而戰,只要某一科有確定錢途,應該也會被成為追捧。香港有錢途的就業土壤相對比較窄。 ...

其實,有時响到諗,"錢途走"到底係父親意思吖?!還是年青人的意願呢?!除咗我上面那年青人的故事之外,還有幾個個案都係因為父親反對,年青人們有理想地一心想與幾個志同道合的同學仔齊齊入大學讀AI,耐何""夢""就是這樣被粉碎了。

節錄:
。。。
全球最大AI獨角獸、本港人工智能(AI)技術公司商湯科技,成立翌年便要到北京及深圳分公司,但仍將核心研發中心設於本港。
。。。

參考資料:(建議睇埋段訪問片)
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 2%E4%B8%AD%E5%BF%83

港華校務報告 P.13 & 14:

https://web.wahyan.edu.hk/wp-content/uploads/2021/11/Annual-School-Report-2020-21-Final-for-Upload-version-2.pdf

無咩可同其它學校比較既資料, 但明顯成績係近6年最好:

2015-2016

2016-2017

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

Best 5 with all 2+

100.00%

~95%

~95%

~94%

~95%

~98%

Best 5 with all 3+

83.90%

~72.5%

~85%

~75%

~85%

~87%

Best 5 with all 4+

60.70%

~43%

~60%

~50%

~50%

~64%

Best 5 with all 5+

20.50%

~13%

~25%

~15%

~10%

~19%

Best 5 with all 5*+

6.30%

~4%

~6%

~4.5%

~3%

~10%

Best 5 with all 5**

0.90%

0%

~0.5%

~1%

~0.5%

~1%

Others

Eng 5+: 46%

3322: <=59%

Eng 5+: 32%

hkpapa852 發表於 21-11-18 14:41
港華校務報告 P.13 & 14:

https://web.wahyan.edu.hk/wp-content/uploads/2021/11/Annual-School-Report-2 ...

多謝大神的資訊,等我仔細研究一下。讀書到現在,都算很滿意,仔仔係不同興趣班識左好多朋友,還有不同年級的。話開心過小學好多。選男校的確唔錯。

回覆樓主:

港華據2021年校務報告 F.6 113人
以#1聯招各%推算 聯招人數110人
另外據報告 有1人升讀 Oxford

聯招
取錄 110 × 80% = 88
三大 88 × 70% = 61.6 -> 62 (>70%)
港大 88 × 37.5% = 33

Poyau 發表於 21-11-19 22:25
港華據2021年校務報告 F.6 113人
以#1聯招各%推算 聯招人數110人
另外據報告 有1人升讀 Oxford

。看報告,説有30%學生海外昇学。請問一般中學有多大比例海外昇學?

Jacba 發表於 21-11-20 08:04
。看報告,説有30%學生海外昇学。請問一般中學有多大比例海外昇學?
...

大約30%係屬於偏高水平,地區中學似乎係1X%以下~~~

自行火爆報名中,為港華站臺!歡迎新生加入港華。

Jacba 發表於 22-1-10 00:02
自行火爆報名中,為港華站臺!歡迎新生加入港華。

港華 自行面試延期至23/4(六)

https://web.wahyan.edu.hk/

Updates about interviews for F.1 Discretionary Places (DP) in 2022-2023

(Posted on 3rd March, 2022)

Dear Parents,

The interviews for F.1 Discretionary Places (DP) in 2022-23 will be postponed to 23rd April, 2022. Selected applicants will be notified before mid-April 2022.

Regards,
Wah Yan College, Hong Kong
‹ 上一主題|下一主題