用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-10-18 14:45

LW 2021 Medi+Dent+理公4寶+語言 Total 8
TH邊間?

mcl203 發表於 21-10-18 22:44
可能,順口講吓啫。因為,我都會咁講~~~
係㗎,可選擇性相信或不相信但故事主人翁非住港島⋯⋯

b3410 發表於 21-10-18 23:07
TH邊間?

鄧顯~~~

b3410    發表於 21-10-18 23:20

PTL_L 發表於 21-10-18 23:16
係㗎,可選擇性相信或不相信但故事主人翁非住港島⋯⋯

我哋講足6年,佢成績麻麻地,都唔知佢可唔可以直升。費事煩,答一會有問二 ~~~

mcl203 發表於 21-10-18 23:18
鄧顯~~~
兩間差咁多?一直以為應該不相上下。
好似LW多年前就係平均一年4個左右讀醫科,近年學位多了,理應更加多人入?
TH數目比較合理。

mcl203 發表於 21-10-18 23:19
我哋講足6年,佢成績麻麻地,都唔知佢可唔可以直升。費事煩,答一會有問二 ~~~
...
可能係㗎,聽聞差啲要留班不過又未到可留階段,那「聽聞」咋

PTL_L 發表於 21-10-18 22:32
有一個case,朋友親戚,一定係band 2仔,係一定,但爸爸old boy.話說有一日起街撞到某人「某人問,點呀,個 ...

我信架, 識人好過識字呢樣野我信仍然存在.

不過呢, 勉強冇幸福, 祝佢好運.

b3410 發表於 21-10-18 23:25
兩間差咁多?一直以為應該不相上下。
好似LW多年前就係平均一年4個左右讀醫科,近年學位多了,理應 ...

我估,分別咪就係LW仲靠近市區,未必一定要揀佢,佢又偏好收雙仁。咁又帶來另一啲問題,甚麼拔尖補底,無論雙仁水平如何,LW就係咁做。至於TH,係新北獨大,呢個係佢嘅優勢,佢又力谷成績,乜都唔理。當然,最直接係岩唔岩讀~~~

至於入神科嘅料,我抄出嚟乍,無添加,或者,LW只係今年少咗。不過,印象中,TH係今年多咗入醫~~~

PTL_L 發表於 21-10-18 23:26
可能係㗎,聽聞差啲要留班不過又未到可留階段,那「聽聞」咋

每個人背後故事,外人好難理解。當年,有人話港同必收1A頭,我哋正正有同學仔入咗/收咗,成績一般。又係當年,SPC必收1仔,我又知有一個游咗入去,中一留咗。CC只收級頭,身邊又識啲非級頭入咗。又不過,全部係想當年嘅事~~~

mcl203 發表於 21-10-18 23:34
我估,分別咪就係LW仲靠近市區,未必一定要揀佢,佢又偏好收雙仁。咁又帶來另一啲問題,甚麼拔尖補底,無 ...
而且我估TH多內地學霸加盟,一來地理優勢,二來學習方法接近。因為近來追星,多咗玩小紅書,見到TH地位頗高,口碑唔錯。

mcl203 發表於 21-10-18 13:36
一間全收外來生嘅英津,6年後3322有90%,一間以自己子弟兵為主嘅英中,6年後有80% 3322。究竟邊間係正增值 ...

英中最少85%學生屬全港前列40%
日校考生達3322或更佳為42%
正增值以3322率計要85%以上?

Poyau 發表於 21-10-19 17:31
英中最少85%學生屬全港前列40%
日校考生達3322或更佳為42%
正增值以3322率計要85%以上?

中一Band1 + 2AA唔等於3322一定擁有~~~

就當 Band 1 一定有3322, 全收外校生係負增值10%,有收自己學生嘅正/負增值係0%~~~

mcl203 發表於 21-10-19 18:03

就當 Band 1 一定有3322, 全收外校生係負增值10%,有收自己學 ...

中學是一個大染缸,無論學校再好,既會有band 1掉隊,也會有band 3沖上來。不知有沒有學校做到100%

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 13:22
歷史不斷重演......
一條龍幼小....
根德園, St Cat (當年未有學之園嗰d....) 插入嚟小一的超前好多好多,  ...

N年前唔知,其實呢幾年呢2間入到都唔覺有超前

mcl203 發表於 21-10-19 18:03

就當 Band 1 一定有3322, 全收外校生係負增值10%,有收自己學 ...

如假設B1可達3322及收生平均分佈
英中3322應過7成(85%×33%/40%)
與hkpapa以3322率70%劃分B1相符

Poyau 發表於 21-10-20 10:19
如假設B1可達3322及收生平均分佈
英中3322應過7成(85%×33%/40%)
與hkpapa以3322率70%劃分B1相符

也就是説,如果英中3322率低於70%就是失敗

Jacba 發表於 21-10-20 19:30
也就是説,如果英中3322率低於70%就是失敗

學校整體表現除3322外
可與例如主科/選修5+/4+一起考慮
有B1 3322低於7成不過5+/4+唔錯

回覆樓主:

3322率可視為保底/補底參考
據相同假設 不同生源下3322有別
如非英中3322過7成可見補底有成

全英中 70.8%
英文班 3/4 53.1%
英文班 2/4 35.4%
英文班 1/4 17.7%

Poyau 發表於 21-10-20 23:06
3322率可視為保底/補底參考
據相同假設 不同生源下3322有別
如非英中3322過7成可見補底有成

量化標準,受教了,多謝。

Jacba 發表於 21-10-20 23:09
量化標準,受教了,多謝。

互相交流 集思廣益  不用客氣
港華成績亦可試試量化來看
2020年過半考生取5科4+(日校22%)
如將學考生均分9份 前列22%屬B1B
計最佳5科 港華過半考生B1B或以上
所以即使未達B1A 亦應不至於非B1
‹ 上一主題|下一主題