用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文是否一定要寫撩草?
go

英文是否一定要寫撩草?

小朋友的小學,規定小五開始英文要寫撩草,有時個字明明串啱,但撩草寫得唔好又當錯,寫撩草亦比寫正楷慢。係咪間間小學都一定要高年班寫撩草?

WinnieCatCat 發表於 21-10-15 23:14
小朋友的小學,規定小五開始英文要寫撩草,有時個字明明串啱,但撩草寫得唔好又當錯,寫撩草亦比寫正楷慢。 ...

唔係間間都要,但係校本需要。咁功課話錯其實都冇咩所謂,最緊要唔係考測計分野出問題。小朋友舊校小四開始功課要潦草,但考測可以轉返楷體。同埋習慣㗎咋,熟咗係潦草寫得快過楷體。

WinnieCatCat 發表於 21-10-15 23:14
小朋友的小學,規定小五開始英文要寫撩草,有時個字明明串啱,但撩草寫得唔好又當錯,寫撩草亦比寫正楷慢。 ...

我哋果間都係,仲要有自己嘅一套草書,寫到手跛

自小二起開始寫(學校規定)
習慣左係會寫得快
中學既同學仔,用潦草既多數係小學校友,寫左咁多年唔會轉

小學無學過,四年級時有個別同學想寫潦草,問老師可唔可以,老師認為本身D字靚和清楚的同學才可以用潦草

我小朋友小學時的英文寫得唔靚,所以無得用潦草,到中學都係寫正階

LeeCC 發表於 21-10-16 14:37
小學無學過,四年級時有個別同學想寫潦草,問老師可唔可以,老師認為本身D字靚和清楚的同學才可以用潦草

...

我覺得畀小朋友學下係好,別人寫撩草起碼識得睇,小朋友學左自己鍾意寫便寫,但唔使規定一定要寫囉,這只係字體既一種

我小朋友小二時學校教,小三全部同學都轉寫cursive, 不過有啲插班生仍然寫正楷老師又冇話,其實寫慣了cursive係快過正楷,中學前最好巳寫熟。

WinnieCatCat 發表於 21-10-16 21:51
我覺得畀小朋友學下係好,別人寫撩草起碼識得睇,小朋友學左自己鍾意寫便寫,但唔使規定一定要寫囉,這只 ...

我小朋友暑假時自己學過,所以都識寫的,但寫得唔靚,功課就因為D字本身都唔靚,老師唔俾佢用

小二已經開始每星期要寫cursive copybook功課,小四開始英文課一定要寫撩草,字串啱但cursive寫得唔啱一樣當錯,但只限英文課要cursive,數學答句、常識、宗教etc寫正楷又可以喎

WinnieCatCat 發表於 21-10-16 21:51
我覺得畀小朋友學下係好,別人寫撩草起碼識得睇,小朋友學左自己鍾意寫便寫,但唔使規定一定要寫囉,這只 ...

部分傳統小學係有佢哋嘅傳統風格/認為,當年小朋友都係小二開始撩撩撩~~~

LeeCC 發表於 21-10-16 23:13
我小朋友暑假時自己學過,所以都識寫的,但寫得唔靚,功課就因為D字本身都唔靚,老師唔俾佢用
...

寫得唔靚,咪幫你評埋grade,放係成績表,就自自然然盡力寫好佢~~~

LeeCC 發表於 21-10-16 14:37

...
咁你小朋友間小學違規啦!
EDB規定小學一定要學寫潦草
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-18 02:52

乜原來系違規架?

但我見都有其他學校都無教wor,朋友仔六年級移民去英國,先由零開始學cursive,佢哥哥都無學過

我係佢間學校對面的補習社見到貼出來的學生作文,六年級都係寫正階

LeeCC 發表於 21-10-18 09:07
乜原來系違規架?

但我見都有其他學校都無教wor,朋友仔六年級移民去英國,先由零開始學cursive,佢哥哥 ...

我諗除非向EDB申請, 否則唔教係違規

基本上所有官小都係小三教, 不過教完就算 (老師都同學生講, 做功課寫潦草, 但測考一定要用番正楷), 甚至到四年級無人再用都唔會理

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-10-18 02:52
第1次聽話有規定,我仔小學都無學過

我記得我細個小學四年級至五年級,學校規定要寫撩草,到小六就可以寫正楷或撩草。到小六,我即刻轉返正楷,超憎寫撩草。

回覆 LeeCC 的帖子

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... u/primary%201_6.pdf呢度都有寫:
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/kla/eng-edu/professional-development-programmes/1819/Pri_LPF%20Writing_020190299.pdf
Key Stage 2 (P4-6)
Use the basic conventions of writtenEnglish
• use cursive script

但好似見好多學校都冇教/有教兩下但唔用。不過呢兩份係 2004 年同 2018 年,唔知有冇改變。

不過如果識考試快好多,寫得又快又靚有著數,我地以前考公開考試/大學試全部用cursive ,好多essay要寫。

分享下我女在國際學潦草,  佢地從來沒有copybook功課,P2開始上堂有penmanship,每星期寫一版類似copybook的堂課(我都係停課先知),學校不會就字體評分,亦從不扣分,只是鼓勵用潦草令你覺得好cool, 咁你見到人寫你又會想寫,跟住就全班同學都會寫,寫得多就自然愈寫愈好,沒有壓力。

964000 發表於 21-10-21 07:16
分享下我女在國際學潦草,  佢地從來沒有copybook功課,P2開始上堂有penmanship,每星期寫一版類似copybook ...
請問在國際學校, 小朋友寫正楷還是潦草居多?