用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

RWI [複製鏈接]

可否請教各位,我想為小朋友計劃一下時間,小朋友今年k2。
如果讀RWI, 一般要用幾多個月分別完成紅書,綠書,紫書等。
我知道通常要評估後分班,不過想計劃一下要用幾耐時間,大概知道佢小學之前(一般來說)會完成乜嘢程度。謝謝各位。

3    0    0    0

如果正常F1-F3係各15堂,F4-F5係紅色書仔,大槪20-25堂 (學晒Set 1 sound,可以寫到下句子,讀到短故事)
綠色書仔係學Set 2 sound - 25堂
紫- 25堂 (因應小朋友程度可skip)
粉紅-25堂
橙-28堂 (Set 3 sound)

我見過最勁嘅係小學前到橙色,亦都有見過升小學到F3
其實睇返媽媽同小學要求,最重要係小朋友能力。

有啲小學係有教RWI,可能會係紅色書仔開始。

謝謝你 (emoji)(emoji)

回覆 kelly_product 的帖子

我地大約用左半年時間, 由完全唔識到完成set 3 sounds.  之後小朋友開始自己讀哂ORT (我一定要佢朗讀, 我係旁邊聽).  95% 識讀啦, 有d太irregular 我自己都blend 唔到.
不過我地係一對一, 唔係group lessons.   

twinkle00 發表於 21-11-17 12:21

我地大約用左半年時間, 由完全唔識到完成set 3 sounds.  之後小朋友開始自己讀 ...

好快喎。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
不過一對一係咪貴好多?

甘單對單一定係貴d 㗎啦!不過其實我計過, 如果一組人上, $350 一堂要學一年以上, 仲有車費同一年的交通時間, 甘除翻開單對單用半年時間又一啲都唔貴喎… 最慘係group又有指定時間又要夾其他人 (同level), 又一定要俾錢買書, 成堂我都唔知老師真係用左幾多時間係自己小朋友身上 … 所以, 最後我都係決定用錢解決.  效果滿意.  

twinkle00 發表於 21-11-25 21:54

甘單對單一定係貴d 㗎啦!不過其實我計過, 如果一組人上, $350 一堂要學一年以 ...

請問可否介紹老師呀?謝謝

甘單對單一定係貴d 㗎啦!不過其實我計過, 如果一組人上, $350 一堂要學一年以 ...

請問可以介紹老師嗎?謝謝 (emoji)(emoji)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

由k2開學開始上,正常在小一 9月前會學到紫色一半
學phonics 真係幫到睇書好多,學咗3個月可以自己讀到ORT Lv 6 95%
但睇個人進度,當然唔單止淨係學RWI有呢個成果

一組人上都要$350 一堂咁貴架, 我之前請個個才$350/小時、1:1。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 twinkle00 的帖子

請問可以介紹學RWI的導師嗎, 謝謝

我地大約用左半年時間, 由完全唔識到完成set 3 sounds.  之後小朋友開始自己讀 ...

我都係一對一,由紅書到橙書,用左2年半 我成日覺得比人hea住教。我仲以為一對一,係可以快啲學晒

回覆 babyoj 的帖子

1對1都用左2年半????  甘你個老師真係拖左你好耐..

邊到有我學rwi(emoji)(emoji)pm

請問可以介紹老師嗎?謝謝

kelly_product 發表於 21-10-15 19:28
可否請教各位,我想為小朋友計劃一下時間,小朋友今年k2。
如果讀RWI, 一般要用幾多個月分別完成紅書,綠書 ...

我小朋友K3 升小一,8中中完成了橙

回覆樓主:

我見過小朋友小學前可以去到藍色書. 我自己去果間中心完全唔會揼波鐘

可以介紹老師嗎

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊