用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSGC vs BPS
樓主: JonesDay
go

SSGC vs BPS   [複製鏈接]

medicine 發表於 21-11-25 07:51
我地個年有去聼,係唯二的真實去實地參觀.

校園真係靚.亦有捉住"校服"問好多野

甘睇黎師姐幫唔到手,最終唔係你地杯茶。

希望阿女唔好嚇走D家長們。

mcl203 發表於 21-11-25 10:23
女仔,如果係真本區B1生,有乜填乜,隨心所欲,整個英中全票都得,若果SCGS都無所謂。當然風險係自負~~ ...

謝謝回覆

SCGC 位置太遠了,唔敢諗。

kirstyau 發表於 21-11-25 10:43

甘睇黎師姐幫唔到手,最終唔係你地杯茶。
師姐好幫手!

係我地衡量自身實力后,未敢高攀.

若果有家姐實力,我們會當仁不讓的報讀心神向往的靚麗校園.

wwsbb 發表於 21-11-25 12:53
謝謝回覆

SCGC 位置太遠了,唔敢諗。

SSGC YWG,西營盤都仲要 11號/轉巴士。St Clare聽聞學校有校車,唔差太多時間。

kirstyau 發表於 21-11-25 13:41
SSGC YWG,西營盤都仲要 11號/轉巴士。St Clare聽聞學校有校車,唔差太多時間。
...

因住得遠,如去St Clare 返學應該會超過一個鐘…….

wwsbb 發表於 21-11-25 18:02

其實中西區,你要乙2放YWGS/SSGC,就要預有機會飛去SCGS。我覺得乙2係有機會,但要自己取捨~~~

不過,講完呢次可能機會又細啲。又不過咁,唔搏,係中西區又有乜選擇可以放乙2/3呢~~~

mcl203 發表於 21-11-25 19:14

其實中西區,你要乙2放YWGS/SSGC,就要預有機會飛去SCGS。 ...
其實就算唔講,除非小學老師俾建議家長改,個人相信大部分家長會如閣下所講方法填

其實中西區,你要乙2放YWGS/SSGC,就要預有機會飛去SCGS。 ...

多謝賜教

又咁講,中西區真B1女生有SCGS包底,前面點填點都唔係大問題,俾我會放埋坑真借番嚟個幾個位先,甚至加埋高主教
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:00
又咁講,中西區真B1女生有SCGS包底,前面點填點都唔係大問題,俾我會放埋坑真借番嚟個幾個位先,甚至加埋高 ...
個人意見係SCGS比高主教好,亦唔比坑真差,所以集中諗區內三間女校已經足夠。

wwsbb 發表於 21-11-25 18:02
中西區唔大,遠極有個譜,點解會超過一個鐘?

王家爸爸 發表於 21-11-26 08:07
個人意見係SCGS比高主教好,亦唔比坑真差,所以集中諗區內三間女校已經足夠。 ...

SCGS成績近4/5年一直向下,女校較突出既英文科,目前成績亦只比鰂魚涌嘉諾撒好,整體成績早已今非昔比
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:24
SCGS成績近4/5年一直向下,婊校較突出既英文科,目前成績亦只比鰂魚涌嘉諾撒好,整體成績早已今非昔比 ...
位處稍偏僻,外區不來(名氣未足以抵銷路程).區内又難以撼動其餘兩女校.

巧婦難爲無米之炊吖!

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:24
SCGS成績近4/5年一直向下,婊校較突出既英文科,目前成績亦只比鰂魚涌嘉諾撒好,整體成績早已今非昔比 ...

SCGS收生咁弱勢,交到咁成績已經好唔錯了~~~

王家爸爸 發表於 21-11-26 08:10
中西區唔大,遠極有個譜,點解會超過一個鐘?

唔係中西區住囉~~~

mcl203 發表於 21-11-26 08:31
SCGS收生咁弱勢,交到咁成績已經好唔錯了~~~
N年前大部份人話佢係B2添
現實中佢遠遠未差到呢個水平,但見佢主科4+平均由6/7年前~70%跌到依家得番~50%,都幾令人唏噓

medicine 發表於 21-11-26 08:29
位處稍偏僻,外區不來(名氣未足以抵銷路程).區内又難以撼動其餘兩女校.
"教好"學生同教"好學生"真係兩個境界.

教"好學生",内地的升中制度就輕易做到啦."XXX第一中學"輕易教到當地的絕大部分"好學生".

講到"教好"學生,真係鳳毛麟角~~

基於此,個人係相信生源起決定性作用.要不,某B2校爲了做市場,公開叫出收95%的B1生,不就是爲了往後更多的B1/ 至少是B1邊緣人來讀,成績更易起到脫胎換骨之效嘛?!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:35
現實中佢遠遠未差到呢個水平,但見佢主科4+平均由6/7年前~70%跌到依家得番~50% ...
今年主科4+有60%,點都好過cc一截,cc就真係跌到落band 2啦

bobbob 發表於 21-11-26 08:40
今年主科4+有60%,點都好過cc一截,cc就真係跌到落band 2啦
今年東區兩間B1生包底學校既成績都令人失望

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:35
現實中佢遠遠未差到呢個水平,但見佢主科4+平均由6/7年前~70%跌到依家得番~50% ...

我識少少人讀SCGS,都略估到佢哋收生嘅形勢嘅,小學叻嘅部份唔肯上中學,外面叻嘅又唔太願入去。又不過,或許,級頭生唔係佢哋收生嘅目標,不為成績收生~~~
‹ 上一主題|下一主題