用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖瑪加利大 vs 高主教 vs 靈糧堂?
go

聖瑪加利大 vs 高主教 vs 靈糧堂?

女仔,活潑貪玩,如果唔諗小學請問呢幾間邊間好啲?係咪三間都Happy School?3間英文都要外補?謝謝!

聽講天主教學校 Happy 得嚟都要識守規矩。靈糧堂活動教學就好適合活潑小朋友。

peggiesag 發表於 21-10-15 13:31
女仔,活潑貪玩,如果唔諗小學請問呢幾間邊間好啲?係咪三間都Happy School?3間英文都要外補?謝謝!
...

如想英文好 考慮去外補

peggiesag 發表於 21-10-15 13:31
...
唔理考小因素,呢幾間都係happy 學校。講程度就係高主教會深啲。

呢3間都係大熱,有offer再考慮未遲。聖大、靈糧堂係happy school.高主教K1下學期開始執筆寫字,學術深過呢2間。

唔考慮小學,我真心推介靈糧堂,老師真心有愛心以小朋友為中心。阿仔靈糧教室N班畢業,兩位班主任係靈糧堂幼稚園前老師,係佢哋教導下阿仔待人接物、表達好好多,活潑開朗有自信

luzsdavis 發表於 21-10-25 17:47
呢3間都係大熱,有offer再考慮未遲。聖大、靈糧堂係happy school.高主教K1下學期開始執筆寫字,學術深過呢2 ...

咁你仔仔K班係咪都讀返靈糧堂呀?

peggiesag 發表於 21-10-27 20:21
咁你仔仔K班係咪都讀返靈糧堂呀?

唔係⋯揀左間近屋企嘅龍校

luzsdavis 發表於 21-10-25 17:47
呢3間都係大熱,有offer再考慮未遲。聖大、靈糧堂係happy school.高主教K1下學期開始執筆寫字,學術深過呢2 ...

已收到高主教同靈糧堂offer, 等緊聖瑪加利大,會放棄高主教,掙扎緊聖瑪加利大定靈糧堂呀(emoji)

peggiesag 發表於 21-12-10 18:43
已收到高主教同靈糧堂offer, 等緊聖瑪加利大,會放棄高主教,掙扎緊聖瑪加利大定靈糧堂呀(emoji)

...

我同你一樣,高主教/KM/LL offer, 點解你放棄高主教嘅?

回覆樓主:

如果有靈糧和坑真,值唔值得為靈糧放棄龍校……
ps 我好鍾意靈糧的理念,但又擔心升小程度問題

siuyi403 發表於 21-12-10 21:44
我同你一樣,高主教/KM/LL offer, 點解你放棄高主教嘅?

我小朋友係女仔,同埋高主教除咗係龍好似都無咩其他好,靈糧教學方式我好喜歡,聖大德育好又出名派位又有保證,好難揀呀

peggiesag 發表於 21-12-11 01:30
我小朋友係女仔,同埋高主教除咗係龍好似都無咩其他好,靈糧教學方式我好喜歡,聖大德育好又出名派位又有 ...

聖大出名派位好,係因為小朋友主要住灣仔一帶,有機會係搞珠入,要睇間幼稚園有冇競爭力,係睇叩門offer,但唔多幼稚園會展示實際情況,靈糧堂唔清楚,只知係happy school。

高幼同高小唔係龍,interview 唔理想或家校方向唔一致,一樣唔收。另外,高幼一樣德育好,有學術,私幼,課程比學券幼靈活,配合主題活動一樣有,其實只要上網頁睇返就略知一二,不過近年疫情,我相信活動係少咗好多,但間間學校都係,無論中小幼。

其實有高幼offer唔出奇,因為小朋友係女仔,如果男仔難度又會大啲!

PTL_L 發表於 21-12-11 01:49
聖大出名派位好,係因為小朋友主要住灣仔一帶,有機會係搞珠入,要睇間幼稚園有冇競爭力,係睇叩門offer, ...

但到最後其實好多女仔都會放棄高幼offer, 其他女龍選擇多

super_cat 發表於 21-12-11 08:05
但到最後其實好多女仔都會放棄高幼offer, 其他女龍選擇多

認同,加上呢幾年人數驟減,考學校係容易左。不過應該都唔可以叫「龍」,好似香港冇一個真龍幼小中學校?

PTL_L 發表於 21-12-11 08:34
認同,加上呢幾年人數驟減,考學校係容易左。不過應該都唔可以叫「龍」,好似香港冇一個真龍幼小中學校?: ...

都係稱呼一個,大家明白就好了

myfc 發表於 21-12-11 00:42
...

我係仔,都諗緊值唔值得為靈糧放棄高主教….

myfc 發表於 21-12-11 00:42
...

而家有靈糧堂AM同坑真AM,靈糧堂我應該唔留位了。
龍校係好吸引嘅。。

siuyi403 發表於 21-12-13 00:45
我係仔,都諗緊值唔值得為靈糧放棄高主教….

諗唔到要放棄高主教既理由,高幼一樣係happy school,無壓力,只不過因應高幼生能力高,學術深少少,為考小一、叩門、升小一做準備,更何況你個係仔不過我諗到有3個理由放棄高幼,你決定小學唔讀local school 或轉讀IS又或對自己仔3年後考小一好有信心。老實講句,聖保羅堂都叫聖保羅,但同st Paul co edu 及st Paul boys係冇關係,唔似高幼高小咁有少龍關係。

小驚 發表於 21-12-13 01:54
而家有靈糧堂AM同坑真AM,靈糧堂我應該唔留位了。
龍校係好吸引嘅。。
正確選擇但一提,坑真小升坑真係收聯繫25%,非直屬85%,代表坑真小升坑真人數不及3女校多!

我3間都收到offer, 最後應該會去聖大了